În anul 2022, România avea o capacitate instalată de producție de biogaz de 23 MW și nicio capacitate instalată de producție de biometan. Aceste cifre contrastează puternic cu obiectivele stabilite în documentele strategice naționale, care prevăd o creștere rapidă a sectorului biogazului. Ca urmare a Directivei privind energia din surse regenerabile (RED II), România a stabilit obiective minime pentru utilizarea biocarburanților avansați și biogazului în transporturi de cel puțin 1% în 2025 și 3,5% în 2030 (OUG 80/2018, art. 26). Recenta revizuire (septembrie 2024) a Planului Național Integrat în Domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) prevede un consum de biometan de 4,27 TWh până în 2030, iar Strategia Energetică Națională preconizează ca biometanul să acopere 5% din consumul de gaze până în 2030.
Se estimează că biogazul și biometanul vor juca un rol important în decarbonizarea României, deși unul mai limitat decât cel anticipat de unele scenarii. Materiile prime comune, precum culturile energetice și lemnul, alături de reziduurile din lemn, au fost excluse de RED III, în majoritatea circumstanțelor. Proiecțiile existente privind potențialul României în materie de biogaz și biometan se bazează pe aceste materii prime, prin urmare este necesară evaluarea unor traiectorii mai modeste. Politicile viitoare ar trebui să ia în considerare utilizarea optimă a acestei resurse pentru a maximiza potențialul său în sectoarele greu de decarbonizat.
Opțiunile de materii prime rămase se axează, în mare măsură, pe deșeuri, inclusiv reziduurile din culturi, gunoiul de grajd, fracțiunea organică a deșeurilor solide municipale și nămolul din apele reziduale. Apele reziduale reprezintă o resursă insuficient exploatată, deoarece beneficiază de standarde de durabilitate mai reduse, de o reducere semnificativă a nămolului și de rentabilitate dacă sunt utilizate la scară largă. Maximizarea utilizării apelor reziduale va necesita stimularea gestionării acestora pentru a asigura aprovizionarea constantă.
Producția de biogaz este încă prea costisitoare din punct de vedere al cheltuielilor de capital (CAPEX) pentru a fi viabilă din punct de vedere comercial și necesită economii de scară. Țările care și-au dezvoltat cu succes producția de biogaz și biometan au oferit stimulente specifice printr-un cadru de reglementare clar și o strategie coerentă. Aceste stimulente pot fi continue, cum ar fi tariful de alimentare, sau pot fi bazate pe CAPEX, precum subvenții pentru materiale, beneficii fiscale sau plafoane pentru tarifele de conectare la rețea.
”Comerțul transfrontalier cu biometan va crește, probabil, în importanță. Chiar și atunci când utilizarea gazului va scădea conform previziunilor, sectoarele greu de decarbonizat care nu pot fi electrificate cu ușurință vor avea nevoie de gaz. Accesul la piața internațională poate crește competitivitatea biometanului pe măsură ce gazul natural este eliminat treptat, aducându-l mai aproape de condițiile comerciale ale tehnologiilor de energie regenerabilă.
Pentru a dezvolta sectorul biogazului în România și pentru a începe producția biometanului, recomandăm: un cadru de reglementare unificat favorabil dezvoltării biogazului și a biometanului, stimulente financiare pentru producătorii de biogaz, diferențiate în funcție de tipul de materie primă, pentru a stimula sursele neexploatate sau insuficient exploatate, un sistem de garanții de origine pentru a permite comerțul transfrontalier și sisteme mai bune de gestionare a deșeurilor la stațiile de epurare pentru a asigura o aprovizionare constantă cu materii prime” transmit specialiștii de la Energy Policy Group (EPG) .
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Regele Felipe și Regina Letizia au fost insultați de mulțimea furioasă din Valencia: ”Pleacă, ucigașule!”
6 angajați care au fost concediați pentru că au refuzat vaccinul Covid-19 au primit despăgubiri de 7,8 milioane de dolari
Peste 158 de morți în inundațiile devastatoare din Spania. 6 din cei 22 de români dispăruți sunt în siguranță
Rapperul Puff Daddy, acuzat în peste 20 de procese de viol, persoane drogate, agresiuni asupra minorilor, trafic și șantaj sexual
Spania, inundații dezastruoase în Valencia, ploi de un an în opt ore. Peste 70 de victime și zeci de dispăruți – Video
Fiica lui Ioan Crișan ar fi plănuit asasinatul, iar un frizer pasionat de electronică ar fi realizat părți din bombă
LIFE STYLE
Cum să Alegi Ghetele de Damă și Bărbați Potrivite?
Leon Dănăila, cel mai bun neurochirurg din Europa, a realizat prima operație pe creier cu laserul
Prezentare de carte: ”Gândurile unei femei” și “Un bărbat pe tocuri “, autor Lidia Alexandrescu
„Cum pot să învăț să mă iubesc pe mine însumi?”- întrebarea cea mai căutată pe Google
Nu fi niciodată gelos pe succesul altuia. Dacă nu poți câștiga o cursă, ajută persoana din fața ta să doboare recordul
DESTINATII
În stațiunea Straja se fac pregătiri pentru noul sezon de iarnă
”Hop on board to România”!
Festivalul Tocanului la Novaci
Ziua națională a gestronomiei și vinului românesc
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Rețetă budistă, veche de 5000 de ani, tratament pentru mai multe boli
Timusul luptă împotriva cancerului. Cum ne putem tonifia timusul pe cale naturală
Împreună învățăm, ne protejăm și diseminăm informații
”Vocea pacienților trebuie să fie auzită”
Intoxicații acute cu ciuperci! Medicii de la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște trag un semnal de alarmă
Cele mai eficiente legume si plante care pot trata cancerul în mod natural
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Președintele CCIA Timiș pe scena Topului Național al Firmelor
Universitatea Politehnica Timișoara: Proiectul Digital Spotlight Heritage Timișoara, câștigător la Dublin, la premiile European Cultural Tourism Network
Radu Popa – ”liberalii au venit la Voinești să mănânce gogoși pe banii altora!”