Astăzi, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a lansat raportul emblematic PaRIS (Pacient-Reported Indicator Surveys), care prezintă date de la pacienți din 19 țări cu privire la experiențele lor privind rezultatele sănătății, inclusiv din România.
Inițiativa PaRIS este prima care măsoară rapoartele pacienților (PROM și PREM) cu privire la livrarea sistemelor de sănătate. EPF a fost implicat activ încă de la proiectarea și dezvoltarea inițială a sondajelor. Acest studiu oferă perspective valoroase asupra importanței datelor raportate de pacienți în modelarea sistemelor de sănătate.
Anca Toma, directorul executiv al Asociației Europene a Pacienților s-a alăturat discuției „Îmbunătățirea asistenței medicale primare în lumina rezultatelor PaRIS -lui ” alături de Ana Povo (Secretarul de Stat pentru Sănătate al Portugaliei), Elizabeth Teisberg (Profesor la Universitatea din Texas) și Viviana Martinez-Bianchi (Președintele Organizației Mondiale a Medicilor de Familie – WONCA), moderat de Cajsa Health Consultant (G).
EPF va continua să sprijine colectarea de date raportate de pacienți, cum ar fi prin proiectul H2O și un barometru care evaluează implicarea organizațiilor de pacienți în elaborarea și implementarea politicilor europene de sănătate. Acest barometru va ajuta la compararea practicilor între țări, va evidenția cele mai bune practici și va îmbunătăți performanța sistemului de sănătate pentru cetățeni.
Sondajul a colectat date de la aproximativ 107 000 de pacienți cu vârsta de 45 de ani și peste și 1 800 de cabinete de asistență medicală primară din 19 țări. Acesta își propune să facă lumină asupra rezultatelor și experiențelor de sănătate ale persoanelor care trăiesc cu afecțiuni cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, artrita, diabetul, bolile de inimă sau cancerul, care sunt gestionate în instituțiile de asistență medicală primară.
82% dintre utilizatorii de asistență medicală primară care au participat la PaRIS trăiesc cu cel puțin o afecțiune cronică, 52% trăiesc cu cel puțin două afecțiuni și 27% trăiesc cu trei afecțiuni sau mai multe.
Bunăstarea pacienților se deteriorează rapid odată cu creșterea numărul afecțiunilor cronice. Scorul mediu de bunăstare (măsurat de OMS-5, o scală de la 0 la 100) este cu 14 puncte mai mic în rândul persoanelor cu trei sau mai multe afecțiuni cronice, comparativ cu persoanele cu o afecțiune cronică. Există diferențe mari de gen în experiențele și rezultatele pacienților.
Dintre toate persoanele cu afecțiuni cronice, 74% dintre bărbați sunt în stare bună de sănătate fizică, comparativ cu 65% dintre femei, iar 86% dintre bărbați au o sănătate mintală bună, comparativ cu 81% dintre femei.
Acest lucru confirmă paradoxul sănătății de gen: femeile tind să trăiască mai mult decât bărbații, dar raportează rezultate mai proaste în materie de sănătate. Femeile raportează, de asemenea, că au mai puțină încredere în asistența medicală și sunt mai puțin susceptibile de a avea o calitate bună a îngrijirii.
Tehnologia digitală nu este folosită la întregul său potențial în domeniul sănătății.
Doar 7% dintre pacienții cu afecțiuni cronice raportează că au folosit o consultație video în asistența medicală primară, iar 17% au accesat online fișele medicale de îngrijire primară.
În plus, doar 43% dintre pacienții cu studii scăzute sunt de acord că site-ul web al furnizorului lor de asistență medicală primară este ușor de utilizat.
Raportul servește ca un apel la acțiune, pentru ca sistemele de sănătate să implice mai îndeaproape perspectivele pacienților în luarea deciziilor.
Descoperirile sale pot informa strategiile naționale de asistență medicală, pot îmbunătăți furnizarea de servicii și pot sprijini trecerea către modele de îngrijire mai integrate și mai centrate pe oameni.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Donald Trump deportează membrii periculoși ai unor bande în El Salvador. Închisoarea nu permite vizite, educație sau activități recreative. Deținuții nu au voie să iasă în aer liber
Au fost aprobate fondurile pentru biletele de tratament balnear pentru pensionari și asigurați ai sistemului public de pensii
O nouă categorie de pensionari va primi un sprijin financiar de Paște și Crăciun
Piperea: Decretele de grațiere semnate de Biden sunt nule. Fauci poate fi trimis la pușcărie
2.000 de localități vor avea servicii integrate pentru asistență socială, medicală și consiliere școlară
Inundații în regiunile italiene Toscana și Emilia-Romagna. Florența și Pisa în stare de alertă VIDEO
LIFE STYLE
Venus retrograd în Berbec, 2 martie-13 aprilie. Dorință de independență și impulsivitate
Bijuterii premium la prețuri accesibile – Stil și eleganță pentru tine
Rochii de primăvară pentru un nou început plin de culoare
Tendințe în încălțăminte: Ce va fi la modă în sezonul următor?
CINCI activități simple pentru a stimula creativitatea copiilor tăi
SPIRITUALITATE
Comemorarea a 68 ani de la trecerea în eternitate a marelui sculptor Constantin Brâncuşi la Mănăstirea Lainici
Energia divină este necesară pentru ca un om și urmașii lui să supraviețuiască
Pr. Arsenie: E ușor să spui: “Uite ce a făcut!”, dar tu nu știi de ce a făcut și nici nu-i cunoști întoarcerea lui cu lacrimi
Pentru ca un bărbat să devină puternic din nou, el trebuie să primească greutăți
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Premieră în sistemul public de sănătate din România
Curele de slăbire repetate, cea mai sigură cale de a încetini metabolismul
EU4Health trage un semnal de ALARMĂ: nu există încă informații despre program și granturile pentru 2025
Ce să faci dacă ai un atac de panică, simţi frică, agitaţie sau o stare nervoasă
Robert F. Kennedy Jr, noul ministru al Sănătăţii, a declarat război împotriva zahărului și produselor ultra-procesate
O colaborare sporită în implementarea spațiului european de date privind sănătatea (EHDS)
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Venus retrograd în Berbec, 2 martie-13 aprilie. Dorință de independență și impulsivitate
La Târgoviște au fost deschise, de astăzi, containerele digitalizate!
Grădinița Nr. 2 din Târgoviște a fost redeschisă