Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Bunăstarea pacienților se deteriorează rapid odată cu creșterea  numărul afecțiunilor cronice

Astăzi, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a lansat raportul emblematic PaRIS (Pacient-Reported Indicator Surveys), care prezintă date de la pacienți din 19 țări cu privire la experiențele lor privind rezultatele sănătății, inclusiv din România.

Inițiativa PaRIS este prima care măsoară rapoartele pacienților (PROM și PREM) cu privire la livrarea sistemelor de sănătate. EPF a fost implicat activ încă de la proiectarea și dezvoltarea inițială a sondajelor. Acest studiu oferă perspective valoroase asupra importanței datelor raportate de pacienți în modelarea sistemelor de sănătate.

paris

Anca Toma, directorul  executiv al Asociației Europene a Pacienților s-a alăturat discuției „Îmbunătățirea asistenței medicale primare în lumina rezultatelor PaRIS -lui ” alături de Ana Povo (Secretarul de Stat pentru Sănătate al Portugaliei), Elizabeth Teisberg (Profesor la Universitatea din Texas) și Viviana Martinez-Bianchi (Președintele Organizației Mondiale a Medicilor de Familie – WONCA), moderat de Cajsa Health Consultant (G).

EPF va continua să sprijine colectarea de date raportate de pacienți, cum ar fi prin proiectul H2O și un barometru care evaluează implicarea organizațiilor de pacienți în elaborarea și implementarea politicilor europene de sănătate. Acest barometru va ajuta la compararea practicilor între țări, va evidenția cele mai bune practici și va îmbunătăți performanța sistemului de sănătate pentru cetățeni.

Sondajul a colectat date de la aproximativ 107 000 de pacienți cu vârsta de 45 de ani și peste și 1 800 de cabinete de asistență medicală primară din 19 țări. Acesta își propune să facă lumină asupra rezultatelor și experiențelor de sănătate ale persoanelor care trăiesc cu afecțiuni cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, artrita, diabetul, bolile de inimă sau cancerul, care sunt gestionate în instituțiile de asistență medicală primară.

82% dintre utilizatorii de asistență medicală primară care au participat la PaRIS trăiesc cu cel puțin o afecțiune cronică, 52% trăiesc cu cel puțin două afecțiuni și 27% trăiesc cu trei afecțiuni sau mai multe.

Bunăstarea pacienților se deteriorează rapid odată cu creșterea  numărul afecțiunilor cronice.  Scorul mediu de bunăstare (măsurat de OMS-5, o scală de la 0 la 100) este cu 14 puncte mai mic în rândul persoanelor cu trei sau mai multe afecțiuni cronice, comparativ cu persoanele cu o afecțiune cronică. Există diferențe mari de gen în experiențele și rezultatele pacienților.

Dintre toate persoanele cu afecțiuni cronice, 74% dintre bărbați sunt în stare bună de sănătate fizică, comparativ cu 65% dintre femei, iar 86% dintre bărbați au o sănătate mintală bună, comparativ cu 81% dintre femei.

Acest lucru confirmă paradoxul sănătății de gen: femeile tind să trăiască mai mult decât bărbații, dar raportează rezultate mai proaste în materie de sănătate. Femeile raportează, de asemenea, că au mai puțină încredere în asistența medicală și sunt mai puțin susceptibile de a avea o calitate bună a îngrijirii.

Tehnologia digitală nu este folosită la întregul său potențial în domeniul sănătății.

Doar 7% dintre pacienții cu afecțiuni cronice raportează că au folosit o consultație video în asistența medicală primară, iar 17% au accesat online fișele medicale de îngrijire primară.

În plus, doar 43% dintre pacienții cu studii scăzute sunt de acord că site-ul web al furnizorului lor de asistență medicală primară este ușor de utilizat.

Raportul servește ca un apel la acțiune,  pentru ca sistemele de sănătate să implice mai îndeaproape perspectivele pacienților în luarea deciziilor.

Descoperirile sale pot informa strategiile naționale de asistență medicală, pot îmbunătăți furnizarea de servicii și pot sprijini trecerea către modele de îngrijire mai integrate și mai centrate pe oameni.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share