Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Buziaș- stațiunea inimii tale, într-o continuă transformare

Un fotoreportaj cu și despre stațiunea BUZIAȘ

Ca să vorbim despre stațiunea de interes național, trebuie să ne întoarcem puțin, în negura timpului și să facem o scurtă recapitulare, din punct de vedere istoric. Descoperirile arheologice din zonă, datează stațiunea, încă din antichitate. În materialul pe care îl oferim acum publicului cititor, pe lângă datele istorice,  ne vom referiri în special, la perspectivele  de dezvoltare a stațiunii, care este într-o continuă schimbare, ambiția primarului Sorin Munteanu, fiind de a o aduce la strălucirea de altădată și pentru atragerea a unui număr cât mai mare de turiști, din țară și de peste hotare,  după investițiile care vor fi finalizate, în curând. Iar ambițiile acestuia  sunt mari. 

Despre vechimea documentară a așezării s-au făcut diverse afirmații : o serie de autori susțin ca “ținutul Buziașului” ar fi fost pomenit pentru întâia oară in anul 1071,când pecenegii l-au pustiit, apoi în anul 1072 cînd Regele Ladislau-aflat în lupta cu Bizantinii- s-ar fi oprit în câmpia Buziașului . Prima mențiune documentară sigura a localității  dateaza din anul 1320,sub domnia lui Carol Robert de Anjou.

Apele minerale ocupă un loc foarte important, dat fiind rolul lor în dezvoltarea social economică a orașului stațiune Buziaș.

Una dintre legendele locale afirmă că,  la începuturi,  satul Buziaș era răsfirat. Ici, colea se ridica câte o casă construita din barne, acoperită cu paie și trestie. Ocupația de bază a locuitorilor era munca câmpului  și creșterea animalelor. În întreg hotarul așezării era mare lipsă de apă de băut. La un singur sălaș, așezat într o pădurice frumoasă, exista apă bună, în apropierea casei în care locuia moș Bizieș, un bătrân bun și sfătos. Satenii au băut apa de la izvorul moșului,  iar  gustul acrișor și răcoritor al ei,  a făcut ca numărul lor să crească.  Cu timpul,  tot mai mulți sateni și au mutat locuințele lângă izvorul cu apă acrișoara. Locul izvorului era în parcul stațiunii, iar urmașii bătrânului sfătos, cu timpul, au dat numele așezării de Baziaș, așa cum și astăzi,  o pronunță bănățenii.

În memoria lui, în anul 1984 s a amenajat buveta Izvorul Moș Bizieș, care are pe soclul vestic notată succint legenda bătranului, iar pe cel estic,  indicațiile terapeutice ale apelor provenite de la izvor.

Potrivit documentelor din arhiva stațiunii, prima analiză chimică a apelor minerale a fost realizată in anul 1805, fiind printre primele efectuate în țara noastră asupra acestui tip de ape cu conținut ridicat de dioxid de carbon (1311,6 mg/litru), calciu, fier, natriu. În contextul acestor considerente,  se poate aprecia că,  descoperirea științifică a zăcământului hidromineral de la Buziaș a avut loc în anul 1805, an cu care începe și cercetarea lui, devenind astfel cel mai cunoscut zăcămant hidromineral carbogazos din vestul țării. În 1811 a fost înfiinţată staţiunea balneară. În perioada 1811-1892, proprietara Staţiunii Balneare a fost Fundaţia Domeniului Religionar Catolic Timiş, iar tratamentele de care au beneficiat cei ce au venit să se trateze la Buziaş până la sfârşitul secolului XIX au fost doar cele prin cură internă, prin consumul apei minerale. În 1871, cantitatea de apă îmbuteliată ajungea la 15.000 de sticle pe an. Un nou pas în evoluţia staţiunii are loc în 1893, când Buziaşul a fost cumpărat de Erwin Scottola, care a dezvoltat rapid comerţul cu apă minerală îmbuteliata şi a introdus, pentru prima dată, dopurile din porţelan cu garnitură de cauciuc.Î n perioada 22-26 august 1886, Buziaşul a fost gazda celui de-al XIII-lea Congres al medicilor şi naturaliştilor din Ungaria şi Transilvania, la care au participat specialişti din Europa şi Asia. Staţiunea a fost vizitată în septembrie 1898 de către familia imperială,  Împăratul austro-ungar Franz Iosif şi moştenitorul tronului, prinţul Franz Ferdinand.  În 1840, Gheorghe Ciocârlan, primul balneolog român, a început îmbutelierea apei din Buziaş, când capacitatea de producţie a fost de 2.000 de sticle pe an.

Buziașul este cunoscut și ca orașul veverițelor, pentru că, lor li se dedică chiar un festival, la finele lunii mai, în care, au loc competiții sportive, concerte de muzică, etc.

Pe lângă tratamentele balneare oferite în cadrul Complexului Parc, există acum și mai multe modalități de petrecere a timpului liber.

Am văzut în cele două zile cât am stat în stațiunea Buziaș, devenită de interes național pe când ministrul Turismului și al IMM-urilor  era actualul europarlamentar, Maria Grapini, oameni de toate vârstele, de la copii, până la bunici, care revin, an de an, în stațiune, fie pentru tratamente,  fie pentru a petrece câteva zile, în stațiunea unde, încă există un aer boem, de secol XIX, datorită Colonadei, reabilitată și modernizată pe fonduri europene, preferata Împărătesei Sissi, dar și a altor obiective care există în stațiune, cum este zona AEROPORT și mai nou, moderna și eleganta sală Galaxia Ballrom,  și multe alte terase,  unde se cântă muzică live din Banat și nu numai.

Parcul central al stațiunii se află și el în plin proces de reabilitare și modernizare. O parte din clădirile emblematice ale stațiunii au fost vândute de principalul acționar dar acum, Vila Imperială  va fi modernizată de investitorul actual.

Chiar dacă, multe dintre clădirile părăsite și abandonate, dau un aspect neplăcut stațiunii, administrația locală intenționează pe căi legale ca și acestea să fie aduse la stadiul de strălucire, de altădată.

Cei care trec pragul stațiunii Buziaș sunt așteptați și la  Complexul Hotelier Parc Conference & SPA beneficiază de o poziționare privilegiată, într-o zonă înconjurată de verdeață, puțin poluată și silențioasă din nordul orașului Buziaș, oferind avantaje atât oaspeților cu preocupări în domeniul afacerilor, celor sosiți pentru tratament sau relaxare, cât și persoanelor dornice să viziteze și să cunoască locurile. Hotelul Parc pune la dispoziție 136 de camere (109 camere twin și 27 camere cu pat matrimonial) și patru apartamente, dispuse pe trei  niveluri, din care 20 de camere destinate nefumătorilor. Cu cele 140 de camere ale sale, Hotelul Parc acordă oaspeților posibilitatea de a alege între diverse tipuri de camere: twin, single, apartamente, camere cu balcon/fără balcon, pentru fumători sau nefumători, fiecare cu o priveliște minunată asupra parcului și cu dotări menite să aducă un confort sporit fiecărui client: aer condiționat, uscător de păr, și halat (doar în apartamente), acces gratuit wireless, televizor, telefon, minibar, acces pe bază de card magnetic, baie cu cadă. Hotelul dispune de propria parcare, păzită pe durata nopții, cu acces gratuit, în limita locurilor disponibile. Spațiile de cazare ale hotelului sunt completate de către cele destinate alimentației, acestea fiind reprezentate de restaurantul cu o capacitate de 290 locuri și un bar, dar și de către cele două săli de conferință capabile să găzduiască evenimente business,  ce reunesc până la 80 de persoane. Leontin Gheorghe, directorul Stațiunii Buziaș, îi invită pe toți doritorii să treacă pragul acestui complex, Buziașul  fiind singura stațiune balneoclimaterică de interes național din vestul țării, cu profil terapeutic cardiovascular, folosind în procedurile de tratament factori naturali de cură.  Tratamentul bolilor cardiovasculare utilizează în principal apele carbogazoase și bioxidul de carbon gazos, de tip mofeta, ambele cu efect vasodilatator impresionant. Emanațiile naturale de gaz carbonic sunt frecvente în zonele vulcanice, precum Buziaș. Pe lângă tratamentul cu ape carbogazoase și gaz de tip mofetă, pentru recuperarea în cazul bolilor cardiovasculare se recomandă proceduri fizioterapeutice cu efecte vasodilatatorii. Stațiunea Buziaș deține o bază bine dotată cu aparatură modernă,  la hotelul Parc.

Iată și alte AFECȚIUNI CARE POT FI AMELIORATE PRIN TRATAMENTE LA BUZIAȘ

Indicații terapeutice;  afecţiuni cardiovasculare, stări după infarct, în stadiul de postconvalescenţă, cardiopatie ischemică, insuficienţă mitrală și aortică compensată, hipertensiune arterială, arteriopatii periferice prin ateroscleroză, varice;  afecţiuni reumatismale degenerative, spondiloze cervicale, dorsale și lombare, artroze, poliartroze; afecţiuni reumatismale abarticulare tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrită scapulohumerală;  afecţiuni postraumatice redori articulare postraumatice, stări după operații pe mușchi, oase și articulații, stări după entorse, luxații și fracturi;  afecţiuni neurologice periferice și centrale pareze uşoare și sechele tardive după hemipareze și după pareze; afecţiuni asociate respiratorii, ginecologice, metabolice și de nutriţie, nevroză astenică şi boli profesionale.

Oamenii de afaceri vor descoperi in Hotelul Parc un partener de încredere în organizarea diverselor evenimente, ei găsind aici cele două săli de conferință complet dotate și echipate, acces internet wireless gratuit, cu capacități de 30, respectiv 80 de locuri, cât și un centru internațional de conferințe, cu capacitate de 300 locuri, complet dotat și utilat, situat la aproximativ 80 m de hotel.
Persoanele doritoare de mișcare sau relaxare, pot alege dintre spațiile hotelului special amenajate în acest scop: piscina interioară, jacuzzi, sală fitness și saună.
Piscina interioară, cu apă încalzită, are dimensiuni de 24/7 m, regim de adâncime 1,50 m, jocuri de lumini și apă, două bazine de jacuzzi (de 4 persoane fiecare) având program de funcționare de luni până vineri între orele 08-20, sâmbătă și duminică între orele 10-21.
Despre viitorul stațiunii ne-a vorbit primarul Sorin Munteanu, care vrea să transforme ” stațiunea inimii tale”, într-una europeană, care să satisfacă cerințele fiecărui turist, care-i va trece pragul, în căutare de sănătate sau pentru a petrece timpul liber, într-un ambient plăcut, alături de cei dragi.

” S-au finalizat o parte din retrocedări, unele dintre firmele care au cumpărat clădirile au certificate de urbanism și au trecut la reabiltare, primăria va prelua clădirea Cazinoului și  baia nr. 2. Anul viitor vor fi finalizate lucrările la infrastructura locală, a parcului, cu tot ceea ce înseamnă străzi adiacente, sunt patru buvete noi, pe lângă cele două existente, izvorul lui mos Bizieș și izvorul Sănătății,  acestea au atât apă minerală  cât și apă normală. Din punct de  vedere peisagistic, se va interveni, în zona centrală. Exsită un proiect și pentru reabilitarea arborilor și abuștilor, am colaborat foarte bine cu Facultatea de Agronomie de la Timișoara, aceștia ne-au făcut și cadastrul verde, am identificat toți arborii și împreună cu cei de la Direcția Silvică vom trece la toaletări. Vom avea deasemenea două fântâni arteziene, gândite după un model european, iluminate, care vo aduce plus valoare zonei. Una va fi funcțională în fața Cazinoului, vom avea de jur, împrejur jardinière cu flori, iar un alta va fi la fosta fântănă cu pești, în spatele platanilor.

Pentru proecția turiștilor, dar și a parcului avem amplasate camera video, vom mai adăuga  și altele, pentru a preveni actele de vandalism, pe care, din păcate, unii dintre semenii noștri încă le mai fac. Parcul nostru are 28 de hectare, avem mult de lucru, și vrem să le oferim celor care, vor trece pragul stațiunii noastre, o surpriză, cu zone de promenadă și odihnă, așa cum există și în alte stațiuni europene.  Și pentru acest lucru, vom încerca să valorificăm și să promovăm bogăția pe care ne-a lăsat-o Dumnezeu, să atragem alături de noi și alți potențiali învestitori, dar și să valorificăm potențialul natural, antropic, uman  și cultural, cu importante beneficii economice și sociale la nivelul comunității noastre. Iar  pentru a ne atinge obiectivul,  vom depune și alte proiecte de a  atrage și alte fonduri europene, vom conlucra și mai mult cu investorii noștri, pentru a găsi noi oportunități de dezvoltare  a stațiunii de interes național, Buziaș” a ținut să ne declare primarul Sorin Munteanu.

Vom reveni în stațiunea inimii tale și cu alt prilej, pentru a vorbi despre un alt proiect ambițios al primarului Sorin Munteanu, acela de a prezenta și promova zona viticolă și cramele din zonă.

Până atunci vă invit, dacă, treceți în drumul dumneavoastră prin Buziaș, să zăboviți puțin, să vă încărcați sufletește și de ce nu să  beți din izvorul fermecat al lui Moș Bizieș, care ia vindecat pe mulți, de boli grave. Pentru că, sănătatea este bunul cel mai de preț, al omului. Și este bine câteodată să-i mai dai și inimii ce-ți cere, o clipă de liniște și plăcere, într-o ambianță plăcută, din secolele trecute, dar cu viitor european.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share