Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Calea Luminii la Târgoviște, un simbol de bucurie, pace și iubire

Calea Luminii, un eveniment unic în țară care se desfășoară la Târgoviște, vă așteaptă și anul acesta, la ediția cu numărul 24, Joi, 13 aprilie, de la ora 18.00 în Piața Mihai Viteazul. 

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, organizatorii evenimentului au vorbit despre semnificația acestei ”întâlniri” sacre, pe care oamenii și-o dau într-un spațiu liber. Lumina este Calea, iar la Târgoviște avem deja o Cale a Luminii, un simbol puternic al faptului că aici este un loc sfânt, care se cere a fi păstrat și onorat. Dar, mai presus de toate, evenimentul ne reamintește că existența noastră este posibilă doar cu ajutorul sufletului, adică a luminii care este în fiecare dintre noi. Mergând pe Calea Luminii, de-a lungul vieții noastre, ne vom putea atinge Învierea. Sacrificând omul/umanul (egoul) cu patimile sale, lăsând în urmă viața pământească, oamenii își ating condiția de Dumnezei.

Declarații din conferința de presă:

Daniel Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște:

”Joi va începe un eveniment foarte drag târgoviștenilor, cu semnificații deosebite, este vorba de Calea Luminii. Evenimentul capătă de la un an la altul o și mai mare amploare și devine o adevărată sărbătoare a comunității în preajma celei mai importante și mai vechi sărbători creștine. Vom avea și un ecran în Piața Mihai Viteazul pe care se va transmite tot evenimentul. Sunt convins că vor fi foarte mulți oameni. Nu cred că mai există în România un eveniment care să se bucure de vibrația comunității, așa cum se întâmplă la Târgoviște și la Calea Luminii.”

 

Vicar eparhial, Ionuț Ghibanu:

”Ne pregătim pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Isus Hristos din morți, în această săptămână în care noi toți acordăm o atenție deosebită evenimentelor spirituale și laice care au loc aici în municipiul nostru. În fiecare an, așa cum știm, în această săptămână a pătimirilor, în Joia cea Mare, are loc la Târgoviște, după săvârșirea celor 12 evanghelii, o manifestare unică, denumită Calea Luminii, care are deja reverberații naționale și internaționale. Nu putea ca această manifestare să se desfășoare decât în această săptămână, pentru că ea ne pregătește Calea Luminii, acea lumină care este însuși Dumnezeu, este simbol al bucuriei, al păcii, al dragostei, al apropierii dintre oameni. Joi, la ora 17.30 în Catedrala Mitropolitană va începe Denia celor 12 evanghelii, iar la ora 20.00, în fața Catedralei ne vom afla cu toții pentru a primi binecuvântarea Înalt Prea Sfinției Sale, Arhiepiscopul și Mitropolitul Nifon. Anul acesta vom aprinde 2024 de lumânări. Știm că în fiecare an aprindem cu o lumânare mai mult decât anul în care ne aflăm. Vom avea tineri de la comitetele parohiale, din municipiul Târgoviște care ne vor ajuta să aprindem lumânările. Învierea Domnului să vă găsească cu bucurie și cu sănătate în familiile dumneavoastră. Vă doresc un Paște binecuvântat!”

Artist plastic, Mihai Șerbănescu, inițiatorul evenimentului Calea Luminii:

”Cu ani în urmă am avut o expoziție unde au fost Galeriile de Artă, și din centru până la Gară, am vrut să fac acest gest de lumină, pe care de fapt târgoviștenii îl fac, cu ajutorul lor se înfăptuiește Calea Luminii. Și iată că s-a rostogolit în timp și în jur de 50 de ore, dacă cerul ne lasă, să nu plouă, să avem ediția 24. Toate activitățile pe care le fac, de-a lungul unui an, mă refer la elevii de la Școala de Artă Octav Enigărescu, care sunt peste 100, o expoziție la Muzeul de Artă din Ploiești, toate sunt încununate de această Cale a Luminii, care, credeți-mă, uneori, cred că o forță divină face să rostogolească în timp ceea ce crede că poate îndrepta, să aducă lumină în sufletele noastre. Calea Luminii simbolizează lumina din noi. Trebui să credem că avem flacăra aceasta a luminii și că ea nu se stinge, chiar dacă noi nu mai suntem în viață. Vă mulțumesc că aveți ușa deschisă spre acest eveniment.”

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share