Calendarul zilei 17 decembrie. În 1790 se descoperă „Piatra Soarelui” inscripționată cu calendarul aztec

Calendarul zilei 17 decembrie. 1538: Papa Paul al III-lea îl excomunică pe regele Henric al VIII-lea al Angliei.

 • 1586: Go-Yōzei devine împărat al Japoniei.
 • 1600: Căsătoria dintre Henric al IV-lea al Franței și Maria de Medici.
 • 1790: În timpul unor reparații la Catedrala din Mexico City se descoperă „Piatra Soarelui” inscripționată cu calendarul aztec. Piatra are 3,58 metri în diametru, 0,9 metri grosime și o greutate de 24 de tone.
 • 1851: Înființarea Conservatorului de muzică din București (reînființat în 1864), din inițiativa lui Andrei Wachmann și a lui Ludovic Wiest.
 • 1863: Domnitorul Alexandru Ioan Cuza promulgă „Legea secularizării averilor mânăstirești”; în urma aplicarii ei, 25% din teritoriul țării devenea patrimoniul statului.
 • 1890: Este înființată, la București, „Liga pentru unitatea culturală a tuturor românilor”, care va duce o bogată activitate culturală și politică pentru întărirea unității românilor din România și Transilvania. La începutul secolului al XX–lea activau în Liga: Take Ionescu, Octavian Goga, V.A.Urechia. În 1914 își schimbă titulatura în „Liga pentru unitatea politică a tuturor românilor”.
 • 1903: A avut loc în Kitty Hawk, statul american Carolina de Nord, primul zbor cu un aparat mai greu decât aerul, realizat după planurile fraților Orville și Wilbur Wright. Durata zborului a fost de 12 secunde, timp în care a parcurs 37 de metri, la o înălțime de circa 10 metri.
 • 1909: Este adoptată de către Camera Deputaților „Legea privind sindicatele funcționarilor statului”, care interzicea dreptul de asociere și de grevă tuturor salariaților statului, ai județelor și comunelor.
 • 1938: Premiera piesei „Jocul de–a vacanța” de Mihail Sebastian, la Teatrul de Comedie din București, în regia lui Sică Alexandrescu; din distribuție au făcut parte V. Maximilian și George Vraca.
 • 1942: Al Doilea Război Mondial: Guvernele britanic, american și sovietic au somat Germania să pună capăt măsurilor de exterminare a evreilor, sub amenințarea cu represalii; în acel moment, în urma aplicării „soluției finale” (adoptată la Conferința de la Wannsee din 20 ian. 1942), fuseseră ucise deja aproape două milioane de persoane .
 • 1963: Guvernele român și francez ridică legațiile lor de la București și Paris la nivel de ambasadă.
 • 1971: Marea Adunare Națională adoptă Legea nr. 24, a cetățeniei române, care prevedea pierderea cetățeniei române de către cei care pleacă din țară în mod clandestin sau fraudulos și de către cei care, aflându–se în străinătate, se fac vinovați de „fapte ostile”.
 • 1989: Timișoara. La ordinele lui Ceaușescu, se trage în manifestanți, din Piața Libertății până la Operă, în zona Podului Decebal, pe Calea Lipovei. Tab–urile blochează intrările în oraș, elicopterele efectuează zboruri de supraveghere.
 • 1989: Dizolvarea oficială a poliției secrete est–germane (STASI).
 • 1997: A început să emită postul privat de televiziune „Prima TV”.
 • 2000: A avut loc reinaugurarea „Coloanei fără sfârșit”, operă a sculptorului Constantin Brâncuși aflată din 16 septembrie 1996 în lucrări de restaurare.
 • 2007: A început demolarea fostului Stadion Național. Noul stadion numit Arena Națională a fost inaugurat la 6 septembrie 2011.

În anul 1790, cativa muncitori care faceau unele reparatii in Mexico City au dezgropat o piatra de dimensiuni mari. Aceasta avea inscriptionate simboluri antice. Ele sunt reprezentari ale calendarului aztec si au o valoare inestimabila.


Piatra are forma unui disc cu un diametru de 3,65 metri si o grosime de 91 cm, conform informatiilor oferite de Wired. Simbolurile de pe aceasta piatra au o origine pagana.

Calendarul aztecilor s-a dovedit a fi mai precis decat cel iulian, folosit in Europa. Calculele aztecilor erau mult mai aproape de numarul real al zilelor anului decat cele facute de europeni.

Piatra a fost ingropata de spanioli in piata centrala a orasului, denumita Zocalo, la scurt timp dupa ce au rasturnat imperiul aztec, in anul 1521. Dupa ce a fost descoperita in anul 1790, piatra cu o greutate de 25 de tone a fost incadrata in zidul unei catedrale a orasului.

În centrul monolitului este fața divinității solare, Tonatiuh, care apare în interiorul glifei simbol pentru „mișcare” (în Nahuatl: ollin), numele epocii actuale. Figura centrală reprezintă ignoranța și cruzimea ritualurilor trecute, ea ținând o inimă umană în fiecare dintre mâinile sale îngherate, și limba sa fiind de forma unui cuțit sacrificial de piatră (Tecpatl).

Cele patru pătrate care înconjoară divinitatea centrală reprezintă cei patru sori precedenți sau epoci, care au precedat epoca actuală, Mișcarea 4 (Nahuatl: Nahui Ollin). Fiecare epocă s-a încheiat cu distrugerea lumii și a umanității, care au fost apoi recreate în epoca următoare.

surse: wikipedia.org, ziare.com

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share