Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Calendarul zilei 2 decembrie. În 1915 Albert Einstein publică teoria relativității generalizată

Calendarul zilei 2 decembrie. 1409: Este fondată Universitatea din Leipzig.

  • 1492: Descoperirea Insulelor Haiti de către Cristofor Columb.
  • 1697: A fost deschisă catedrala londoneză “Sf. Paul”.
  • 1804: La Catedrala Nôtre Dame din Paris, Napoleon Bonaparte a fost încoronat Împărat al Francezilor (1804-1814) de către Papa Pius al VII-lea.
  • 1805: Bătălia de la Austerlitz: Armata lui Napoleon, în inferioritate numerică, a învins o armată ruso-austriacă comandată de țarul Alexandru I, într-o bătălie desfășurată în estul Cehiei de astăzi, lângă actualul oraș Brno.
  • 1823: “Doctrina Monroe”. Președintele SUA, James Monroe, prezintă în fața Congresului această linie politică, potrivit căreia, SUA nu au nici o pretenție de amestec în afacerile interne ale statelor europene, opunându–se în același timp extinderii sistemelor politice ale acestor state asupra continentului american.
  • 1845: A luat ființă, la Paris, “Societatea studenților români”, în frunte cu Ion Ghica, C. A. Rosetti și Scarlat Vârnav.
  • 1848: Încoronarea lui Franz Joseph I de Habsurg, împărat al Austriei (1848-1916) și rege al Ungariei din 1867.
  • 1849: Este constituită, la Paris, “Asociația română pentru emigrație”, condusă de Ion Ghica și Nicolae Bălcescu.
  • 1852: Napoleon al III-lea devine Împărat al Franței.
  • 1901: A apărut, la București, revista literară săptămânală “Sămănătorul” sub conducerea lui George Coșbuc și Al. Vlahuță.
  • 1901: King Camp Gillette a inventat primul aparat de ras de siguranță cu lama care îi poartă numele.
  • 1908: Împăratul copil Pu Yi accede la tronul Chinei la vârsta de doi ani.
  • 1915: Albert Einstein publică teoria relativității generalizată.
  • 1938: Ridicarea legației române de la Vatican la nivel de ambasadă (relațiile vor fi întrerupte în 1950)
  • 1942: La Universitatea din Chicago (SUA), a fost efectuată prima explozie nucleară în lanț controlată.
  • 1944: Ca protest față de încercările de acaparare a puterii de către comuniști, miniștrii PNȚ și PNL din guvernul Sănătescu își prezintă demisia. Este numit un nou guvern condus de generalul Nicolae Rădescu.
  • 1971: Emiratele Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Sharjah și Umm al-Qaiwain s-au unit, dând naștere Emiratelor Arabe Unite.
  • 1988: Cargoul „Sadu” s-a scufundat aproape de capul digului de Nord al Portului Constanța. Naufragiul s-a soldat cu moartea a 22 marinari din cei 28 membri ai echipajului.
  • 1989 : Încheierea „războiului rece”. Întâlnirea la nivel înalt de la Malta dintre George Bush, președintele SUA, și Mihail Gorbaciov, președinte URSS, consacrată “noii ordini mondiale”; cei doi lideri declară că „războiul rece” s–a încheiat (2-4).
  • 2003: La Muzeul Țăranului Român s-a deschis expoziția permanentă “Casă în casă”, în cadrul căreia este prezentată locuința lui Antonie Mogoș din Ceauru, jud. Gorj
  • 2015: 14 persoane au fost omorâte într-un atac terorist la San Bernardino, California, Statele Unite. Este cel mai grav atentat de pe teritoriul SUA după cel din 11 septembrie 2011.

1915: Albert Einstein publică teoria relativității generalizată.

Albert Einstein (n. 14 martie 1879, Ulm – d. 18 aprilie 1955, Princeton) a fost un fizician teoretician de etnie evreiască, născut în Germania, apatrid din 1896, elvețian din 1899, emigrat în 1933 în SUA, naturalizat american în 1940, profesor universitar la Berlin și Princeton. A fost autorul teoriei relativității și unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii.

În 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică.

Cele mai multe dintre contribuțiile sale în fizică sunt legate de teoria relativității restrânse (1905), care unesc mecanica cu electromagnetismul, și de teoria relativității generalizate (1915) care extinde principiul relativității mișcării neuniforme, elaborând o nouă teorie a gravitației.

Alte contribuții ale sale includ cosmologia relativistă, teoria capilarității, probleme clasice ale mecanicii statistice cu aplicații în mecanica cuantică, explicarea mișcării browniene a moleculelor, probabilitatea tranziției atomice, teoria cuantelor pentru gazulmonoatomic, proprietățile termice ale luminii (al căror studiu a condus la elaborarea teoriei fotonice), teoria radiației (ce include emisia stimulată), teoria câmpurilor unitară și geometrizarea fizicii.

Cea mai cunoscută formulă a lui Einstein este E=mc² , care cuantifică energia disponibilă a materiei. Pe această formulă se bazează atomistica, secțiunea din fizică care studiază energia nucleară.

Einstein nu s-a manifestat doar în domeniul științei. A fost un activ militant al păcii și susținător al cauzei poporului evreu căruia îi aparținea.

Einstein a publicat peste 300 de lucrări științifice și peste 150 în alte domenii.

Teoria relativității generalizate

Teoria relativității restrânse explică fenomenele ondulatorii, eliminând acțiunea instantanee de la distanță. Electrodinamica lui Faraday și Maxwell este compatibilă cu viteza finită de propagare a luminii. Prin generalizarea legilor mecanicii newtoniene și a unor legi ale fizicii, electrodinamica devine relativistă. Dar pentru a pune gravitația in concordanță cu relativitatea a fost nevoie de modificări mult mai profunde ceea ce l-a condus pe Einstein la Teoria relativității generalizate. În această teorie, orice viteză de propagare, inclusiv a gravitației, este finită. Teoria Relativității Generalizate, asociază timpului spațiul legând coordonatele evenimentelor de timp și sudându-le în mod unitar, iar gravitația devine o proprietate a acestui reper spațiu-timp, devenind de fapt o deformare a spațiului și a timpului.

Einstein nu desființează concepția newtoniană, ci o înlocuiește cu una mai extinsă, valabilă pentru viteze apropiate de cea a luminii.

Teoria Relativității Generalizate a revoluționat gândirea științifică prin negarea existenței unui timp absolut, stârnind un ecou uriaș în toată lumea, fiind discutată în contradictoriu în cele mai prestigioase centre științifice ca și în cercuri mondene sau în săli de conferințe pentru marele public. A fost combătută cu vehemență de unii, dându-se dovadă de cunoaștere superficială. Epoca ce a urmat a fost marcată de interesul pentru această teorie, considerată ca răsturnătoare a tuturor legilor mișcărilor și fenomenelor fizice admise ca fundamentale.

wikipedia.org

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share