06/05/2021

Calendarul zilei 23 aprilie. În anul 1564 s-a născut William Shakespeare

Calendarul zilei 23 aprilie. 1564 – S-a născut William Shakespeare, cel mai mare dramaturg englez (m.03.05.1616).

William Shakespeare s-a născut și a crescut în Stratford-upon-Avon. La vârsta de 18 ani, el s-a căsătorit cu Anne Hathaway, cu care acesta a avut trei copii: Susanna și gemenii Hamnet și Judith. Între anii 1585 și 1592, el a început o carieră de succes în Londra ca actor, scriitor și proprietarul unei părți a unei companii de jocuri numită „Oamenii Lordului Chamberlain” (The Lord Chamberlain’s Men), mai târziu știută ca „Oamenii Regelui” (King’s Men). Se pare că el s-a retras la Stratford în jurul anului 1613, unde a murit 3 ani mai târziu. Câteva recorduri ale vieții private ale lui Shakespeare au supraviețuit, și au existat speculații considerabile despre aspecte ca fizicul său, sexualitatea și credințele religioase, paternitatea operei sale dramatice și nu numai.

Shakespeare a scris majoritatea lucrărilor sale cunoscute între 1589 și 1613. Piesele lui de început au fost în special comedii și sau drame istorice, genuri pe care el le-a ridicat la punctul de maxim de rafinament și artă până la sfârșitul secolului al XVI-lea. După aceea, înainte de aproximativ 1608, el a scris în special tragedii, incluzând aici HamletRegele Lear și Macbeth, considerate unele dintre cele mai strălucite lucrări în limba engleză. În ultima parte a vieții, el a scris comedii tragice, de asemenea știute ca aventuri romantice și a colaborat cu alți dramaturgi.

Multe dintre piesele sale de teatru au fost publicate chiar în timpul vieții sale, însă în ediții de diverse calități și precizii. În 1623, doi dintre colegii săi de teatru au publicat The First Folio, o ediție adunată din lucrările sale dramatice care le include pe toate, în afară de două din piesele de teatru care doar acum sunt recunoscute ca fiind ale lui Shakespeare.

Shakespeare a fost un poet și dramaturg respectat la vremea lui, dar reputația lui nu a crescut la înălțimile sale actuale înainte de secolul al XIX-lea. Ideile romantice, în particular, întâmpină genialitatea lui Shakespeare, iar victorienii s-au închinat lui Shakespeare cu o stimă pe care George Bernard Shaw a numit-o „idolatrizarea lui Shakespeare” . În secolul XX, munca lui a fost în repetate rânduri recunoscută și redescoperită de noile abordări ale artei spectacolului de teatru. Piesele lui de teatru rămân cât se poate de populare astăzi și sunt permanent studiate, jucate și reinterpretate în diverse contexte culturale și politice în întreaga lume.

Shakespeare, dramaturgul cel mai jucat și mai respectat, inclusiv de către regina Elisabeta, a colaborat cu teatrul Globe, unul din cele mai populare ale epocii Elisabetane, a cărui deviză era „Totus mundus agit histrionem”, reluată în piesa „Cum vă place”, o metaforă a lumii ca scenă de teatru: „All the world’s a stage, / And all the men and women merely players: They have their exits and their entrances” („Lumea întreagă este o scenă iar bărbații și femeile sunt actorii ei, ei intră și ies pe rînd din ea”).

Rivalitatea cu Christopher Marlowe

A rămas celabră rivalitatea dintre Shakespeare și redutabilul dramaturg Christopher Marlowe, care a fost ucis într-o cârciumă, într-o ceartă de bețivi. Unii istorici presupun că Marlowe ar fi fost autorul unora dintre piesele atribuite lui Shakespeare, care provenea dintr-o pătură socială destul de umilă și nu ar fi posedat educația necesară pentru a scrie piese sau sonete, teorie care nu a fost demonstrată. Filmul „Shakespeare îndrăgostit” („Shakespeare in Love”), după scenariul scris de dramaturgul englez contemporan Tom Stoppard[14] susține că moartea lui Marlowe ar fi fost provocată de rivalitatea cu Shakespeare, fapt neconfirmat de istoricii literari englezi.

1616 – A murit Miguel de Cervantes Saavedra, scriitor spaniol, poet, dramaturg, autorul celebrului roman “Iscusitul hidalgo Don Quijote de la Mancha” (n.29.09.1547).

 • 1858 – S–a născut Max Planck, fizician german. În 1918 obţine Premiul Nobel pentru fizică (m.04.10.1947).
 • 1894 – S-a născut scriitorul Gib I.Mihăescu (m.1935).
 • 1913 – S-a născut scriitorul Emeric Deutsch.
 • 1920 – S-a născut compozitorul Edmond Deda.
 • 1922 – S-a născut scriitorul Pavel Chihaia.

Calendarul zilei 23 aprilie. 1935 – S-a născut chimistul Zeno Simon; cercetări în domeniul chimiei cuantice; a aplicat metoda orbitalelor moleculare la probleme chimice; membru corespondent al Academiei Române.

 • 1936 – S–a născut solistul american Roy Orbison (m.06.12.1988).
 • 1939 – S-a născut Ray Peterson, cântăreţ american.
 • 1949 – S-a născut John Miles, vocalist, clăpar, chitarist şi compozitor britanic.
 • 1952 – S-a născut Michael Narada Walden, vocalist, compozitor, baterist şi producător american (Amboy Dukes, MC 5, Mahavishnu Orchestra).
 • 1960 – S-a născut Steve Clark, chitarist britanic (Def Leppard) (m.08 01.1991).
 • 1975 – A murit Peter Ham, chitarist britanic (Iveys, Badfinger) (n.27.04.1947).
 • 1986 – A murit Harold Arlen, compozitor şi cântăreţ american (n.15.02.1905).
 • 1987 – A murit scriitorul Sandu Tzigara-Samurcaş (n.1903).
 • 1991 – A murit Johnny (Anthony Genzale Jr.) Thunders, vocalist şi chitarist american (New York Dolls, Heartbreakers) (n.15.07.1952).

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share