Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Calendarul zilei 25 mai. În 1803 se naște Ralph Waldo Emerson, scriitor și filosof american

Calendarul zilei 25 mai. 1085: Alfons al VI-lea, rege al Leonului și Castiliei cucerește de la arabi orașul Toledo.

 • 1420: Prințul portughez Henric Navigatorul este numit cu o bulă papală emisă de Papa Martin al V-lea, guvernatorul Ordinului lui Hristos.
 • 1521: Dieta de la Worms a interzis scrierile reformatorului protestant Martin Luther și a cerut arestarea acestuia, după ce l-a găsit vinovat de erezie.
 • 1555: Antoine de Navara își începe domnia ca rege al Navarei, după moartea socrului său, Henric al II-lea.
 • 1846: Louis Napoléon Bonaparte evadează din închisoarea Ham (Somme), deghizat în muncitor.
 • 1895: Dramaturgul, poetul și scriitorul Oscar Wilde este acuzat de „comiterea de acte indecente grave cu alte persoane de sex masculin” și condamnat la doi ani de inchisoare.
 • 1920: Are loc inaugurarea Operei Naționale din Cluj, cu opera Aida, de Verdi, interpretată în limba română.
 • 1925: Procesul Maimuțelor: Profesorul John T. Scopes este pus sub acuzare pentru predarea teoriei evoluției a lui Charles Darwin.
 • 1946: Parlamentul din Transiordania îl alege Emir pe Abdullah I al Iordaniei.
 • 1953: Teste nucleare: La locul de testare Nevada, Statele Unite se efectuează primul și singurul lor test de artilerie nucleară.
 • 1955: Prima ascensiune a Kangchenjunga (8.586 m.), al treilea vârf ca înălțime din lume, de către o expediție britanică condusă de Joe Brown și George Band.
 • 1961: Președintele John F. Kennedy a anunțat în fața Congresului susținerea Programului Apollo, care își propunea ca până la sfârșitul acelui deceniu să ducă un om pe Lună și să-l aducă înapoi în siguranță.
 • 1973: Filmul “La grande bouffe” (“Marea crăpelniță”) de Marco Ferreri a provocat un scandal la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul a fost considerat ca având un umor vulgar și reprezentări de benzi desenate de sex și de supra-alimentare.
 • 1977: A avut loc premiera filmului Războiul stelelor, în regia lui George Lucas, unul dintre cele mai de succes din istorie.
 • 1981: La Riyadh, se creează Consiliul de Cooperare al Golfului între Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
 • 1985: Republica Bangladesh a fost lovită de un ciclon tropical, în urma căruia au murit aproximativ 10.000 de oameni.
 • 1990: Mircea Druc este ales prim-ministru al RSS Moldova de către Sovietul Suprem al RSSM.
 • 2012: Masacrul de la Hula – un atac care a avut loc în mijlocul Revoltei Siriene, în două sate controlate de opoziție din regiunea Hula din Siria.

Calendarul zilei 25 mai. Ralph Waldo Emerson (n. 25 mai 1803 – d. 27 aprilie 1882) a fost un poet și eseist american, liderul mișcării transcendentaliste de la începutul secolului al XIX-lea.Emerson a fost considerat unul dintre marii oratori ai epocii sale, un om care putea cuceri masele cu vocea sa adâncă, cu entuziasmul său și cu respectul egalitar pentru audienți. Militarea lui pentru abolirea sclaviei avea să-i atragă antipatia unui sector din populație. A continut să susțină în mod radical abolirea sclaviei, nepreocupându-se pentru popularitatea sa. Datorită individualismului său, a refuzat să facă parte din vreo organizație. A susținut mereu că nu vrea adepți, vrea doar să-l redea pe om sie însuși, ca un individ autonom. Rugat, către sfârșitul vieții, să-și rezume activitatea, Emerson a declarat că rolul principal al doctrinei sale rămâne ocupat de „infinitatea omului intim”.

Trăim în succesiune, în diviziune, în părți, în particule. În același timp în om este sufletul întregului; tăcerea înțeleaptă; frumusețea universală, cu care fiecare parte și fiecare particulă este relaționată, eternul UNU. Și această putere profundă în care trăim și a cărei beatitudine ne este accesibilă, nu este doar auto-suficientă și perfectă la orice oră, ci actul perceperii și obiectul perceput, spectatorul și spectacolul, subiectul și obiectul, sunt una. Noi vedem lumea bucată cu bucată, luna, soarele, animalul, copacul; dar întregul, din care acestea sunt părți strălucitoare, este sufletul.” (Emerson)

 

Ralph Waldo Emerson – La ce i-ar folosi unui om să fie nemuritor dacă nu ştie să îşi folosească bine o jumătate de oră?

Ralph Waldo Emerson – CITATE Oamenii slabi cred în noroc, cei puternici, în cauză şi efect. 2. Niciun lucru important nu a fost vreodată realizat fără entuziasm. 3. Ce este o buruiană? O plantă al cărei merit nu a fost încă descoperit. 4. Ceea ce trebuie să fac este tot ce mă priveşte, nu ceea ce cred oamenii. 5. Să crezi în More…

Distribuie acest articol Oficial Media
Share