Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Calendarul zilei 8 septembrie. Ziua internațională a alfabetizării

Calendarul zilei 8 septembrie. 1495: A început domnia lui Radu cel Mare în Țara Românească.

1504: David, o sculptură din marmură realizată de Michelangelo Buonarroti și care îl înfățișează pe regele David dezbrăcat, a fost dezvelită la Florența.

  • 1636: Este fondată Universitatea Harvard.
  • 1761: Căsătoria regelui George al III-lea al Regatului Unit cu ducesa Charlotte de Mecklenburg-Strelitz.
  • 1831: William al IV-lea este încoronat rege al Marii Britanii și al Hanovrei.
  • 1888: La Londra este găsit corpul celei de-a doua victime a lui Jack Spintecătorul, Annie Chapman.
  • 1900: Un uragan care a lovit orașul Galveston, Texas a făcut mai mult de 8 000 de victime umane.
  • 1941: Începerea blocadei Leningradului, lichidată definitiv la 27 ianuarie 1944.
  • 1944: Al doilea război mondial: Londra este lovită pentru prima dată de rachetele germane V-2.
  • 1954: Americanul Jonas Edward a realizat primul vaccin împotriva poliomielitei; la 12 aprilie 1955, vaccinul a început să fie comercializat pe piața americană.
  • 1959: România a fost inclusă în componența Comitetului pentru examinarea problemelor dezarmării, instituit în baza unui acord între cele patru mari puteri (SUA, Marea Britanie, Franța, URSS); Comitetul era format din zece state: SUA, Marea Britanie, Franța, Italia, Canada, URSS, Bulgaria, Polonia, România și Cehoslovacia (își va începe lucrările la Geneva, în martie 1960).
  • 1966: Primul episod al serialului științifico-fantastic de televiziune Star Trek a fost difuzat la televiziunea americană NBC.
  • 1975: Ia ființă compania de transport aerian LAR (Liniile Aeriene Române).
  • 1991: În urma unui referendum, Republica Macedonia și-a declarat independența față de Iugoslavia.
  • 1994: Are loc, la Berlin, ceremonia plecării trupelor aliate (americane, britanice și franceze) prezente în Berlinul de Vest după anul 1945. Ceremonia a avut loc în prezența președintelui Franței, François Mitterrand, a premierului britanic, John Major, a secretarului de stat american, Warren Christopher și a cancelarului german, Helmut Kohl.
  • 1994: Un Boeing 737 cu 132 de oameni la bord, s-a prăbușit în apropiere de aeroportul internațional Pittsburgh; n-au fost supraviețuitori.
  • 2004: Nava spațială Genesis, care a fost lansată în urmă cu patru ani pentru a explora vântul solar, s-a prăbușit în Utah pentru că nu s-a deschis parașuta de frânare.
  • 2005: Iuri Iehanurov a devenit prim-ministru interimar al Ucrainei.
  • 2009: La 74 de ani de la primele autoturisme Ford produse în România (București, Floreasca), noua uzină de la Craiova a început producția de serie cu o autoutilitară de clasă medie, Ford Connect.

Sărbători

  • Nașterea Maicii Domnului (Calendarul ortodox; Calendarul greco-catolic)
  • România: Ziua petrolistului (sărbatorită, din 1990, la inițiativa Federației Sindicatelor Libere și Independente Petrom); se desfășoară sub patronajul Sfintei Maria, aleasă drept protectoare a petroliștilor.

Ziua internațională a alfabetizării; se marchează din anul 1966, la inițiativa Congresului mondial pentru lichidarea analfabetismului desfășurat la Teheran, în septembrie 1965. La 19 decembrie 2001, Adunarea Generală a ONU a proclamat, prin Rezoluția 56/116, perioada 2003-2012 Deceniul ONU pentru alfabetizare: educație pentru toți.

781 de milioane de adulţi şi 126 de milioane de tineri nu ştiu să scrie sau să citească, iar femeile reprezintă două treimi din populaţia analfabetă. În 14 dintre ţările lumii, în special din Africa, rata analfabetismului este mai mare de 50 %  şi atinge chiar 81 %, în Niger.

Sunt ultimele date publicate de Institutul pentru Statistică al UNESCO, cu ocazia Zilei Internaţionale a Alfabetizării, marcată începând din anul 1966, la iniţiativa Națiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură.

Un raport al Comisiei Europene plasează România pe primul loc  în topul analfabetismului din UE, în condiţiile în care cei mai mulţi părinţi decid să îşi retragă copii de la şcoală.

Potrivit ultimelor statistici, 6% din populaţia României nu ştie carte. Mai precis peste 250.000 de români nu ştiu nici măcar să se semneze, aceştia trebuie să îşi pună amprenta, arată statisticile prezentate de Federaţia Naţională a Organizaţiilor Nonguvernamentale, în 2014.

Educaţia este un factor important în promovarea păcii şi toleranţei, iar alfabetizarea, esenţială pentru eradicarea sărăciei, stabilirea egalităţii şanselor şi asigurarea unei dezvoltări durabile, este o prioritatea a programului UNESCO.

Astăzi, pentru a fi complet alfaberizat, o persoană trebuie nu doar să poată citi şi scrie, ci şi să să poată socoti sau utiliza calculatorul şi telefonul mobil, căci fără abilitatea de a putea utiliza informaţia scrisă şi digitală, nu poate progresa şi nu îşi poate ajuta familia.

Noile tehnologii, inclusiv telefoanele mobile, oferă noi posibilităţi şi pentru alfabetizare. Trebuie să investim mai mult, şi fac un apel la Statele Membre  şi la toţi partenerii noştri, să ne dublăm eforturile, politic şi financiar, pentru a face ca alfabetizarea să fie recunoscută ca unul din cei mai puternici factori de accelerare a dezvoltării durabile. Viitorul începe cu alfabetul. ” – afirma Irina Bokova, Directorul General UNESCO, în mesajul adresat cu ocazia Zilei Internaţionale a Alfabetizării

wikipedia.org

Distribuie acest articol Oficial Media
Share