Calendarul zilei de 13 ianuarie – In 2006 este inaugurata Stația Law-Racoviță, prima stație românească de cercetare și explorare din Antarctica

Stația Law-Racoviță este prima stație românească permanentă de cercetare și explorare din Antarctica, numită după exploratorul român Emil Racoviță și inaugurată la data de 13 ianuarie 2006 pe amplasamentul unei stații construite în 1986 de Australia și donată României

„Staţia Law-Racoviţă se află la 13.352 km de Bucureşti, distanţă aeriană, şi este amplasată pe dealurile Larsemann, o zona stâncoasă. În apropiere, la aproximativ doi kilometri se mai află staţia Zhong Shan sau Muntele Chinez şi la un kilometru distanţă, staţia Progress II a Rusiei. Accesul se face în principal cu transport naval, tip spărgător de gheaţă, cu elicopterul sau navele de debarcare ale staţiilor vecine.

În anul 1987, Australia a construit staţia Law pe actualul amplasament, fiind folosită de echipe de cercetare pentru perioada de vară polară. Australienii au recunoscut programul ambiţios de peste 17 ani al cercetătorului Teodor Negoiţă şi au decis să transfere României staţia Law, aceasta numindu-se acum Law – Racoviţă, după numele primului explorator, Phillip Law, care a cercetat dealurile Larsemann, Antarctica de Est, şi a lui Emil Racoviţă, primul biolog din lume care a cercetat viaţa în Antarctica, în cadrul expediţiei Belgica (1897 – 1899). Românii au primit, simbolic, de la australieni cheia bazei în februarie 2006. Acela a fost şi momentul când australienii ne-au donat staţia.

Moartea cercetătorului Teodor Negoiţă, în 2010, a însemnat şi retragerea totală din staţia Law-Racoviţă, din nord-estul Antarcticii. Academia a respins proiectul, deşi toate cheltuielile nu depăşesc câteva zeci de mii de euro. România este reprezentată în Antarctica de un SRL, Guvernul neavând nicio implicare. Staţiile celorlalte ţări sunt finanţate din surse guvernamentale.

Omul de ştiinţă Teodor Negoiţă ne-a lăsat o moştenire fabuloasă, singura bază românească de cercetare din Antarctica. Australienii ne-au oferit-o cadou, statul român nu a dat doi bani pe ea, iar actualii administratori privaţi nu mai ştiu cum să continue expediţiile polare. Prin comparaţie, guvernul de la Sofia îşi finanţează staţia cu 300.000 euro anual.

Bază donată

În 2006, australienii au cedat Fundaţiei Antarctice Române, condusă de Teodor Negoiţă, una dintre bazele lor de cercetare de pe coasta de est a Antarcticii. La semnarea acordului de donare a fost prezent şi un ambasador al României, ceea ce i-a făcut pe australieni să creadă că statul român devine administrator al staţiei Law-Racoviţă.
De fapt, succesul în negocierile cu australienii se datorează strădaniilor unui singur om, cu iniţiativă privată, exploratorul Teodor Negoiţă. Pasiunea lui pentru cercetarea polară a fost impresionantă. Dorinţa lui ca românii să cerceteze regiunea Polului Sud în compania naţiunilor de prestigiu a fost atât de mare încât i-a convins pe australieni să ajute ţara noastră să îşi exercite dreptul de a explora ştiinţific sau sportiv Antarctica, drept consfinţit prin Tratatul Antarctic pe care ţara noastră l-a semnat în 1971.
Institutul SRL

Institutul Român de Cercetări Polare a fost înfiinţat în 1994 ca instituţie privată şi înregistrat ca SRL. Teodor Negoiţă a pledat deseori pentru preluarea Institutului de către Guvern sau Academie, la fel cum s-a întâmplat în restul statelor din Europa, inclusiv în Rusia, Ucraina sau Bulgaria.
Academia Română a invocat numărul mic de cercetători şi s-a ţinut departe de Institutul SRL. Înainte să moară subit anul trecut, Teodor Negoiţă afirma că în România există destui cercetători, peste 20, interesaţi de Antarctica.
Din vânzoleala balcanică despre cine ar fi mai potrivit să continue cercetarea românească asupra microorganismelor şi poluării în extremul sudic, australienii au înţeles, în limita bunului simţ, că guvernul român administrează baza. Aşa ar fi fost normal. Dar nu în România. Aşa că baza a fost lăsată de izbelişte.” (evz.ro)

Calendarul zilei de 13 ianuarie. Evenimente

 • 888: Odo, Conte de Paris devine rege al francilor.
 • 1328: Eduard al III-lea al Angliei se căsătorește cu Filipa de Hainault, fiica contelui de Hainault.
 • 1602: Este publicată piesa lui William Shakespeare, „Nevestele vesele din Windsor”.
 • 1610: Galileo Galilei descoperă cel de-al patrulea satelit al planetei Jupiter, Callisto.
 • 1776: Războiul de independență al Statelor Unite: George Washington întră triumfal în New York în fruntea trupelor.
 • 1832: A început aplicarea Regulamentului Organic în Moldova.
 • 1854: A fost eliberat primul patent pentru un acordeon pe teritoriul american.
 • 1898: Articolul “J’accuse” a lui Émile Zola a fost publicat în ziarul L’Aurore în legatura cu afacerea Dreyfus.
 • 1906: Un incendiu puternic distruge orașul Panama.
 • 1910: A avut loc prima transmisie radiofonică de operă: Enrico Caruso cântând pe scena Metropolitan-ului din New York este captat la 30 de km distanță.
 • 1914: Are loc, la sala Clasic, premiera filmului istoric „Cetatea Neamțului”, după nuvela lui Costache Negruzzi și piesa lui Vasile Alecsandri. Realizat cu mijloace modeste, cu concursul ansamblului Național craiovean, filmul (care s-a pierdut) interesează în special pentru faptul că a fost scris și realizat de scriitorii Emil Gârleanu și Corneliu Moldovan.
 • 1915: Un cutremur în Avezzano, Italia face 29.800 de victime.
 • 1918: Guvernul Rusiei Sovietice întrerupe relațiile diplomatice cu România (13/26 ianuarie). În legătură cu tezaurul României, sovietul comisarilor poporului al RSFS Ruse declară: “Tezaurul României, aflat în păstrare la Moscova, se declară intangibil pentru oligarhia română. Puterea sovietică își asumă răspunderea de a păstra acest tezaur pe care îl va preda în mâinile poporului român”.
 • 1923: După instaurarea dictaturii fasciste în Italia, la 29 octombrie 1922, regele îl însărcinează pe Benito Mussolini cu formarea guvernului. crearea Marelui Consiliu Fascist.
 • 1926: România aderă la Convenția de la Geneva din 9 decembrie 1923, referitoare la regimul internațional al căilor ferate, și la Convenția de la Geneva din 3 noiembrie 1923, privind simplificarea formalităților vamale
 • 1941: Generalul Ion Antonescu efectuează o vizită în Germania, în cursul căreia are o întrevedere cu Adolf Hitler, obținînd sprijinul acestuia în conflictul intern dintre conducătorul statului și „Mișcarea Legionară”.
 • 1942: Producătorul american de automobile Henry Ford primește brevetul pentru automobilul din plastic, care este cu 30% mai ușor decât o mașină obișnuită.
 • 1964: “Capitol Records” a lansat primul single The Beatles în SUA, „I wanna hold your hand”, care a atins cifra de un milion de exemplare vândute, după numai 3 săptămâni.
 • 1964: Karol Wojtyla, viitorul Papă Ioan Paul al II-lea, este numit arhiepiscop de Cracovia, Polonia.
 • 1967: Ziua eliberării naționale în republica Togo.
 • 1990: La granița României cu RSS Moldovenească (ulterior Republica Moldova), este desființat gardul de sârmă ghimpată și sunt introduse facilități de trecere a frontierei.
 • 1991: Trupele sovietice au ocupat Departamentul Securității Statului (tipografia din Vilnius). A avut loc atacul asupra televiziunii și centrului de presă din Vilnius, soldat cu morți și răniți
 • 1993: Încep raiduri aeriene ale aliaților asupra sudului Irakului și a unei uzine de la periferia Bagdadului, care vor dura până la 18 ianuarie 1993. Irakul anunță că atacurile s-au soldat cu 44 de morți.
 • 1993: A fost semnată, la Paris, „Convenția cu privire la interzicerea elaborării, producerii, depozitării și utilizării armamentului chimic și lichidarea acestuia”. A intrat în vigoare la 29 aprilie 1997.
 • 1997: Biroul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a hotărât suspendarea statutului de invitat special, pentru Belarus, pe care l-a obținut în septembrie 1992
 • 1998: Ziua luptătorilor pentru libertatea Lituaniei, pentru a marca tragicele evenimente din 11-13 februarie 1991, când trupele sovietice au ocupat Departamentul Securității Statului (tipografia din Vilnius). A avut loc atacul asupra televiziunii și centrului de presă din Vilnius, soldat cu morți și răniți.
 • 1999: Baschetbalistul american Michael Jordan și-a anunțat pentru a doua oară retragerea din circuitul NBA
 • 2001: În insula El Salvador a avut loc un cutremur cu magnitudinea 7,6 pe scara Richter. Bilanțul catastrofei: peste 5.000 de morți
 • 2005: Trupa O-zone se desparte astfel Dan, Arsenie si Radu decid sa urmeze cariere solo
 • 2006: Se inaugurează Stația Law-Racoviță, prima stație românească permanentă de cercetare și explorare din Antarctica
 • 2012: Nava de pasageri de croazieră Costa Concordia se scufundă pe coasta Italiei; 32 de decese, 2 persoane dispărute și 64 de răniți. Operațiunile de repunere pe linia de plutire a epavei navei de croazieră au început la 16 septembrie 2013 la ora 07.00 GMT și s-au finalizat la 17 septembrie 2013 la ora 02.00 GMT.

surse: wikipedia.org, evz.ro

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share