Calendarul zilei de 15 octombrie. În 1844 s-a născut filosoful german Friedrich Nietzsche

1844 – S–a născut filosoful, poetul şi filologul german Friedrich Nietzsche („Aşa grăit–a Zarathustra”, „Dincolo de bine şi de rău”) (m.25.08.1900).

Friedrich Wilhelm Nietzsche (n. 15 octombrie 1844, Röcken – d. 25 august 1900, Weimar) este cel mai important filosof al secolului al XIX-lea, care a exercitat o influență remarcabilă, adesea controversată, asupra gândirii filosofice a generațiilor ce i-au urmat.

S-a născut într-o familie protestantă, tatăl său fiind pastor. Încă din tinerețe, este confruntat cu problema credinței în Dumnezeu și înclină mai degrabă spre ateism, fapt ce se va reflecta mai târziu în gândirea sa filosofică. Studiază filosofia la Universitatea din Leipzig. Lectura cărții lui Arthur Schopenhauer, Welt als Wille und Vorstellung (“Lumea ca voință și reprezentare”), va constitui premisa ideatică a vocației sale filosofice. În 1869, în vârstă de numai 25 de ani, este numit profesor la Universitatea din Basel și primește cetățenia elvețiană. Studiază filosofia antică greacă, în special pe reprezentanții perioadei presocratice, Heraclit și Empedocle. Din motive de sănătate, abandonează învățământul universitar și, începând din anul 1879, peregrinează între Veneția, Torino, Nisa și Engadin, în căutarea unei clime prielnice. În 1882 o cunoaște pe Lou von Salomé, pe care o cere în căsătorie, fiind însă refuzat. În același an, în timp ce se găsea la Nisa, începe să scrie lucrarea sa capitală, Also sprach Zarathustra (“Așa grăit-a Zarathustra”), care va apărea în 1885. În 1888 se mută la Torino, unde va desăvârși operele Götzen-Dämmerung (“Amurgul idolilor”) și Ecce Homo. În ziua de 3 ianuarie 1889, în piața Carlo Alberto din Torino, asistând la biciurirea sălbatică și agonia unui cal în plină stradă, are prima criză de nebunie, în cursul căreia are manifestări delirante, considerându-se Dionysos sau Iisus. Este îngrijit până la sfârșitul vieții de sora sa, Elisabeth Foerster Nietzsche.

Filosofia lui Nietzsche

Filosofia lui Nietzsche gândește reevaluarea filozofiei și artei Greciei din perioada istorică cea mai veche, în defavoarea clasicismului, văzut ca afirmare a viziunii raționale și, în consecință, decadent. Nietzsche identifica în tradiția greacă patru etape: 1) etapa obscură a Titanilor când lumea era indefinită; 2) etapa rațiunii echilibrate și a visării (apolinicul); 3) etapa haosului, a beției, a dezordinei, a băuturilor narcotice (dionysiacul); 4) etapa acordului între apolinic și dionisiac, unde starea de beție este limitată de o rațiune echilibrată. În special tragedia greacă (Eschil, Sofocle) a fost interpretată ca o expresie a impulsului vital care se reîntoarce asupra sa însuși, limitând ordinea și dezordinea, ambele înțelese în termeni radicali, excesivi. Nietzsche critică valorile fundamentale ale societății ultra-raționalizate în care trăia, ajungând la negarea principiilor enciclopediste ce exclud vitalismul existenței.

Conceptul de “voință de putere” joacă un rol central în gândirea lui Nietzsche, în măsura în care acesta este pentru el – în sens metafizic – un instrument pentru înțelegerea lumii: “esența cea mai intimă a existenței este voința de putere”. Proiectul lui de reevaluare a conceptelor tradiționale ale metafizicii va antrena abolirea valorilor idealiste, în special ale creștinismului, dar și ale istoricilor. Voința de putere este analizată ca relație internă a unui conflict, ca structură intimă a devenirii, ca pathos fundamental, și nu numai ca dezvoltare a unei forțe. Această concepție permite depășirea omului, nu eliminarea lui, ci abandonarea vechilor idoli și a speranței într-o lume de dincolo, acceptarea vieții în ceea ce comportă ea ca aspirație spre putere. Astfel, contrar falselor interpretări ale filozofiei sale, supraomul nietzschenian nu este un om atotputernic fizic și intelectual, ci reprezintă o tendință în evoluție, așteptată și dorită de om: “Am venit să vă vestesc Supraomul. Omul este ceva ce trebuie depășit” (Așa grăit-a Zarathustra). Omul este așadar o punte între maimuța antropoidă și supraom, un element tranzitoriu în evoluție (cf. parabola acrobatului din Zarathustra).

Pornind de la premisa voinței de putere, Nietzsche dezvoltă o psihologie abisală, care pune pe prim plan lupta sau asocierea instinctelor, a impulsurilor și afectelor, conștiința nefiind decât perceperea tardivă a efectelor acestui joc al forțelor subconștiente. Nietzsche face distincție între morala celor slabi și cea a celor puternici. Astfel, în concepția lui, mila, altruismul, toate valorile umanitare sunt de fapt valori prin care omul se neagă pe el însuși pentru a-și da aparența unei frumuseți morale și a se convinge de propria-i superioritate.

Nietzsche a dorit să restructureze societatea criticând aspectele culturii moderne, ale filosofiei oficiale universitare, negând ideile de civilizație și acelea ale democrației. Pentru el, doar arta este singurul factor care justifică viața. În Die Geburt der Tragödie (“Nașterea tragediei”), opune și asociază figurile dionisiace și cele apollinice, ambele născute din beția simțurilor. Prima este o beție a descărcării de energie, a doua o beție pur vizuală. În consecință, Nietzsche adaugă o a treia formă: forța voluntară care se manifestă în arhitectură.

Nietzsche este cel care a spus ca Dumnezeu e mort. Idee care a primit două interpretări majore: prima susține faptul ca Nietzsche vorbește despre moartea Dumnezeului creștinilor, iar a doua interpretare vorbește despre moartea Dumnezeului filosofilor (el prevăzuse agonia metafizicii odată cu manifestarea spiritului rațional socratic care a distrus principiile omului dionisiac ce urmărea extazul prin beție, concupiscența și alte forme de manifestări extatice obținute prin exacerbarea simțurilor).
Nietzsche este considerat un filosof vitalist. El propovăduiește toate virtuțile omului sănătos, ale omului plin de vigoare, ale omului stăpân pe instinctele sale, ale omului care știe să susțină pe umerii săi libertatea. Ca o ironie a celor susținute, Nietzsche a fost toată viața sa un om bolnav. Motivul principal pentru care el renunță la cariera universitară este boala sa care se înrăutățise.

Se spune că precursorul lui Nietzsche ar fi fost Schopenhauer, care prin lucrarea Lumea ca voință și reprezentare îl determină pe Nietzsche să “îndrepte” conceptul de voință, alăturându-l puterii care devine esențială în afirmarea individului. După o interpretare a lui Constantin Noica. Heidegger ar duce conceptul mai departe vorbind despre voința ca voință.

Calendarul zilei 15 octombrie. Evenimente

1922: Încoronarea regelui Ferdinand I al României.
 • 1451: La Reuseni, Bogdan al II-lea, domn al Moldovei, este ucis de către Petru Aron
 • 1815: Napoleon I al Franței își începe exilul în insula Sfânta Elena din Oceanul Atlantic.
 • 1922: La Alba Iulia a avut loc încoronarea lui Ferdinand Victor Adalbert Meinrad de Hohenzollern-Sigmaringen ca rege al tuturor românilor – Ferdinand I (1914-1927). (15-17)
 • 1944: Partidul Crucilor cu Săgeți a preluat puterea în Ungaria.
 • 1963: Konrad Adenauer demisionează din postul de cancelar al Germaniei.
 • 1969: 250.000 de oameni protestează la Washington, DC împotriva războiului din Vietnam.
 • 1987: Thomas Sankara, președintele din Burkina Faso, este asasinat prinr-o lovitură de stat militară. Blaise Compaoré, liderul rebelilor, devine noul șef al statului.
 • 1992: Uniunea Generală a Industriașilor din România (UGIR) își reia activitatea; președinte: George Constantin Păunescu.
 • 2001: A apărut, la București, primul număr al cotidianului „Realitatea românească”.
 • 2001: Prim-ministru japonez Junichiro Koizumi a cerut scuze Coreei de Sud pentru atrocitățile comise de japonezi în timpul ocupației din Coreea, 1910-1945.
 • 2003: Prima misiune chineză în spațiu, Shenzhou 5; China a trimis o capsulă spațială având la bord un astronaut – Yang Liwei.
 • 2011: Proteste globale izbucnesc în 951 de orașe din 82 de țări. Protestul a fost prima dată solicitat de platforma spaniolă ¡Democracia Real Ya! și aprobat de oameni din întreaga lume. Motivele au fost variate, dar mai ales a vizat inegalitatea economică în creștere, influențe corporative asupra guvernelor.

Nașteri

 • 70 î.Hr.: Virgiliu, poet roman (d. 19 î.Hr.)
 • 1608: Evangelista Torricelli, fizician italian (d. 1647)
 • 1805: Haceatur Abovian, scriitor armean (d. 1848)
 • 1814: Mihail Lermontov, scriitor rus (d. 1841)
 • 1822: Kornél Ábrányi (tatăl), memorialist, muzicolog și compozitor maghiar (d. 1903)
 • 1825: Maria a Prusiei, soția regelui Maximilian al II-lea al Bavariei (d. 1889)
 • 1844: Friedrich Nietzsche, filosof german (d. 1900)
 • 1893: Regele Carol al II-lea, rege al României 1930-1939 (d. 1953)
 • 1908: John Kenneth Galbraith, economist american (d. 2006)
 • 1915: Ițhak Șamir, premier israelian (d. 2012)
 • 1919: Sándor Asztalos (cel tânăr), scriitor, poet, muzicolog și critic muzical maghiar (d. 1970)
 • 1920: Mario Puzo, regizor și scriitor american (d. 1999)
 • 1921: Angelica Adelstein-Rozeanu, campioană de tenis (d. 2006)
 • 1923: Italo Calvino, scriitor italian (d. 1985)
 • 1925: Magda Ádám, scriitoare maghiară
 • 1943: Penny Marshall, actriță, producătoare și regizoare americană (d. 2018)
 • 2005: Prințul Christian al Danemarcei, fiul Prințului Moștenitor Frederik al Danemarcei

Decese

 • 1173: Petronilla I a Aragonului, regină a Aragonului (n. 1136)
 • 1451: Bogdan al II-lea, domn al Moldovei
 • 1605: Akbar cel Mare, mare mogul al Indiei
 • 1904: Regele George de Saxonia (n. 1832)
 • 1889: Gheorghe Adrian, politician și general român, membru al Academiei Române (n. 1821)
 • 1917: Mata Hari, dansatoare olandeză și spioană (n. 1876)
 • 1934: Raymond Poincaré, politician francez, președinte al Franței (n. 1860)
 • 1946: Hermann Göring, politician german (n. 1893)
 • 1949: László Rajk, comunist secui, combatant în Războiul Civil Spaniol, ministru de externe al Ungariei (n. 1909)
 • 1987: Thomas Sankara, revoluționar marxist, teoretician pan-africanist și președintele Burkinei Faso (n. 1949)
 • 1993: Irina Răchițeanu-Șirianu, actriță română de teatru și film (n. 1920)
 • 1998: Leopoldina Bălănuță, actriță română de teatru și film (n. 1934)
 • 2012: Norodom Sihanouk, fost rege al Cambodgiei (n. 1922)
 • 2014: Marie Dubois, actriță franceză (n. 1937)
 • 2018: Paul Allen, antreprenor american, co-fondator Microsoft (n. 1953)
 • 2018: Arto Paasilinna, scriitor și jurnalist finlandez (n. 1942)

Sărbători

 • Sf. Tereza de Ávila (calendar anglican, evanghelic, catolic)
 • Sf. Hedviga de Silezia (calendar evanghelic)
 • Ziua Internațională a Bastonului Alb (ONU) (din 1969)
 • Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural (ONU) (din 2008)

wikipedia.org

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share