Calendarul zilei de 21 ianuarie. În 1941 se năștea tenorul Plácido Domingo

Calendarul zilei de 21 ianuarie. 1077: Henric al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, se prezintă ca penitent la Canossa (localitate din Italia de nord), pentru a obține iertarea papei; după o așteptare de 3 zile, este primit de către papă care îi ridică excomunicarea.

 • 1276: Inocențiu al V-lea devine papă.
 • 1596: Charles de Montmorency, duce de Damville este numit amiral al Franței de către regele francez Henric al IV-lea.
 • 1643: Navigatorul olandez Abel Tasman descopera Tonga din Oceanul Pacific.
 • 1648: La Alba Iulia apare prima traducere integrală în limba română a Noului Testament, cunoscut sub numele de ”Noul Testament de la Bălgrad”. Ediția este coordonată de mitropolitul Simion Ștefan.
 • 1793: Regele Ludovic al XVI-lea al Franței a fost ghilotinat, sub acuzația de trădare.
 • 1793: Rusia și Prusia împart Polonia
 • 1870: Decret privind înființarea Societății generale de asigurare reciprocă „Transilvania”, cu sediul la Sibiu.
 • 1899: Se produce primul automobil Opel.
 • 1911: Prima ediție a Raliului Monte Carlo.
 • 1920: S-au încheiat lucrările Conferinței de Pace de la Paris.
 • 1921: Este creat Partidul Comunist Italian.
 • 1941: Generalul Antonescu, șeful statului, dă o lovitură de stat pentru a îndepărta de la putere Mișcarea Legionară cu care intrase în conflict.
 • 1954: Primul submarin bazat pe energie nucleară – „USS Nautilus” este lansat la apă de Statele Unite la Groton, Conneticut.
 • 1964: Eugène Ionesco, dramaturg francez de origine română, este ales membru al Academiei Franceze.
 • 1972: La București s-a deschis reprezentanța Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
 • 1976: Supersonicul Concorde, care a fost dezvoltat datorită unei colaborări între francezi și englezi, a fost folosit pentru prima oară.
 • 1991: S-a deschis, la București, Oficiul Fondului pentru Copii al Organizației Națiunilor Unite (UNICEF).
 • 1998: Papa Ioan Paul al II-lea vizitează Cuba.
 • 1999: A cincea mineriadă: La București are loc o conferință de presă comună a GDS, Alianța Civică, AFDPR, LADO, Asociația victimelor mineriadelor 1990–1991, la care se face publică hotărârea de a organiza un marș de protest față de manifestările minerilor, vineri, 22 ianuarie 1999. La Timișoara, peste o mie de reprezentanți ai societății civile organizează un miting de protest. La ora 15.00, minerii forțează barajul de la Costești, pe care după o oră îl sparg.
 • 2001: Jutta Kleinschmidt prima femeie care câștigă (2001) Raliul Paris-Dakar la categoria motociclete.

José Plácido Domingo Embil (n. 21 ianuarie 1941, Madrid) este un tenor și dirijor spaniol. Este renumit pentru vocea sa puternică și versatilă de cântăreț liric sau tenor lirico-dramatic care i-a permis să cânte chiar și roluri de bariton, prin virtuozitatea artei sale vocale și calitatea interpretării sale dramatice.

Jose Placido Domingo Embil s-a născut la 21 ianuarie 1941 în cartierul Barrio de Salamanca din Madrid ca fiul lui Placido Domingo Ferrer și al lui Josefa Pepita Embil Echaniz (1918-1994), stele ale zarzuelei. Mama sa era de origine bască. În 1949, Plácido Domingo s-a mutat în Mexic împreună cu părinții săi și compania lor de de zarzuela. A studiat pianul in particular, apoi atât canto, cât și pianul și arta dirijorală la Conservatorul Național din Mexico City În 1957 și-a făcut prima apariție profesională muzicală în compania mamei sale într-un concert la Mérida, în Yucatán. A cântat un timp roluri de bariton și de acompaniator al altor cântăreți în cadrul companiei de zarzuela și operetă a părinților săi. Între acestea s-a numărat un rol de bariton în zarzuela lui Manuel Fernandez Caballero, „Gigantes y cabezudos”, și un rol minor în prima producție mexicană a operetei „My Fair Lady” de Loeweunde a fost și asistent dirijor și antrenor vocal. Cu această companie a dat 185 de spectacole, între care și opereta lui Lehar, Văduva veselă, în care a cântat în rolurile Camille și Danilo. În aceeași perioadă,în 1958 a fost vocalist în formația de rock and rollmexicană a lui César Costa, „Los Black Jeans”. In 1959 a fost examinat în „audition” pentru Opera Națională Mexicană în calitatea de bariton, dar juriul a constatat ca de fapt tânarul interpret este și un talentat tenor. În cele din urmă a fost angajat ca „tenor comprimario” (de roluri secundare) și ca antrenor al celorlalți cântăreți. . Dar debutul pe scena unui teatru l-a realizat la Teatrul Degollado din Guadalajara în rolul de bariton al lui Pascual din zarzuela „Marina” de Emilio Arrieta, la 12 mai 1959. După aceea, în 1959 a cântat la Ciudad de Mexico, într-un rol secundar de tenor , cel al lui (Borsa) din opera „Rigoletto” (alături de cântăreți precum Cornell MacNeil și Norman Treigle), apoi ca Părintele confesor din „Dialogurile carmelitelor ”de Francis Poulenc etc. iar la 19 mai 1961 în rolul lui Alfredo din „Traviata” pe scena operei din Monterrey.

Între 1962-1965, împreună cu soția sa, soprana Marta Ornelas (n.1936), care i-a fost colegă la conservator, a fost angajat în Israel, la Opera din Tel Aviv, unde a participat la 280 de spectacole între anii 1962-1965. Prin cele 12 roluri pe care le-a interpretat a adus o contribuție deosebită la afirmarea ansamblului de operă israelian, aproape unic în felul său în Orientul Apropiat.

Veritabila sa carieră internațională a lansat-o prin apariția sa de succes la New York City Opera în „Don Rodrigo ”de Alberto Ginastera în 1966.

wikipedia.org

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share