24/09/2020

Calendarul zilei de 26 ianuarie – În 2005 Condoleezza Rice prelua conducerea diplomației nord-americane

Condoleezza Rice (născută la 14 noiembrie 1954 la Birmingham în Alabama) a fost secretar de stat (ministru de externe SUA) al Statelor Unite ale Americii între ianuarie 2005 – ianuarie 2009. Între 2001 și 2005 a ocupat funcția de consilier pe probleme de securitate națională al lui George W. Bush, funcție a fost ocupată ulterior de Stephen Hadley, Adjunctul lui Rice a fost Robert Zoellick. Condoleezza Rice s-a născut într-o familie afro-americană.

Biografie

Tatăl Condoleezzei Rice a fost consilier de orientare pedagogică și pastor al bisericii prezbiteriene. Mama sa a fost profesoară de muzică.

Rice vorbește rusa, franceza și spaniolă și a lucrat ca profesor de științe politice și trezorier la Universitatea Stanford. Specialistă în relațiile internaționale, a acumulat cunoștințe semnificative despre Rusia, Europa de Est și republicile din fosta URSS. A făcut parte din consiliul de administrație a companiei petroliere Chevron.

Condoleezza Rice a fost o colaboratoare preferată a lui Brent Scowcroft. Membră a guvernului federal în timpul președinției lui George W. Bush, a devenit consilier prezidențial pe probleme de securitate națională la 22 ianuarie 2001 și a ocupat această funcție până în ianuarie 2005, când l-a înlocuit pe Colin Powell în postul de secretar de stat. După votul din Senat (85 de voturi pentru și 13 împotrivă), este prima femeie afro-americană și a doua femeie după Madeleine Albright (în timpul președinției lui Bill Clinton) în această funcție.

Condoleezza Rice împreună cu premierul britanic Tony Blair, la Londra, 1 martie 2005

Unele dintre primele acțiuni întreprinse de noul secretar au fost vizitele în Europadin februarie 2005, menite să aplaneze divergențele euro-americane și să pregătească vizita lui Bush pe “Bătrânul continent”.

În aprilie, bazându-se pe revoluțiile portocalie și a trandafirilor din Ucraina și respectiv Georgia, a făcut un apel pentru schimbarea politică în Bielorusia (la Vilnius, în Lituania), țară care, potrivit Condoleezzei, ar fi “ultima dictatură adevărată din centrul Europei”. Ea nu a ezitat să se întâlnească cu grupuri bieloruse favorabile democrației și răsturnării regimului președintelui Alexandr Lukașenko, în ciuda semnalelor dezaprobatoare ale reprezentanților Moscovei.

În iunie 2005, în temeiul discursului inaugural al lui Bush din ianuarie 2005, privind extinderea democrației, Condoleezza Rice a declarat într-un discurs la Universitatea Americană din Cairo că Egiptul este unul dintre cei mai prețioși parteneri arabi ai SUA în Orientul Mijlociu. Ea a lansat cu această ocazie o acuzație la adresa președintelui Hosni Mubarak, a cărui inițiativă de introducere a multi-partitismului în alegerile prezidențiale a calificat-o drept insuficientă. Rice a cerut alegeri “libere, corecte și transparente”, “statul de drept în locul decretelor de urgență”, “un sistem judiciar independent în locul unei justiții arbitrare” și “protecția militanților pașnici pentru democrație”.

Cu această ocazie, a recunoscut că “timp de șaizeci de ani, Statele Unite au căutat stabilitatea în Orientul Mijlociu cu prețul democrației, însă în cele din urmă nu au obținut nici una nici alta”.

În iulie 2005, după congresul de “Cooperare comercială și economică între Statele Unite și Africa subsahariană”, Condoleezza Rice a anunțat înființarea unui program de ajutor pentru continentul african denumit “fondul pentru diversificarea economiei africane”, precizând că “Statele Unite sunt principalii furnizori de ajutor bilateral în Africa” cu o sumă de 3,2 miliarde de dolari în 2004. [1]

În decembrie 2005, Condoleezza Rice a întreprins un turneu în Europa pentru a lămuri tema centrelor de detenție CIA pe teritoriul unor state din Europa de Est. În cadrul acestui turneu, pe data de 6 decembrie 2005 a efectuat o vizită de 3 ore în România, unde a fost primită de președintele Traian Băsescu

Calendarul zilei de 26 ianuarie  – De-a lungul istoriei

1865: Demisiona guvernul condus de Mihail Kogălniceanu

1918: S-a născut Nicolae Ceauşescu, om politic comunist; secretar general al CC al PCR (1965-1969), secretar general al PCR (1969-1989); preşedinte al Consiliului de Stat (1967-1974); preşedinte al RSR (1974-1989); în primii ani după instalarea sa la putere a continuat politica lui Gh. Gheorghiu-Dej de deschidere în politica internă şi internaţională; din 1971, a evoluat tot mai mult spre o formulă de guvernare de tip stalinist, bazată pe un cult al personalităţii fără precedent în istoria României; deteriorarea continuă, pe toate planurile, a situaţiei interne a determinat nemulţumirea crescândă a populaţiei, care a culminat cu Revoluţia anticomunistă din decembrie 1989; dictatorul Ceauşescu a fost înlăturat de la putere, judecat, condamnat la moarte şi executat (m. 1989)

1926: Într-un studio din Londra, inginerul scoţian John Logie Baird îşi testa invenţia, un aparat de transmisie a imaginilor, pe care l-a botezat televizor

1944: Murea Smaranda Gheorghiu, scriitoare şi militantă pentru drepturile femeilor (n. 1857)

2001: Un cutremur de 6,9 grade ucidea zeci de mii de oameni în nordul Indiei

2005: Două trenuri deraiau în lângă Los Angeles, California, în accident murind 11 persoane, iar alte 200 au fost rănite

2005: Condoleezza Rice prelua conducerea diplomației nord-americane, prima afro-americană învestită în postul de secretar de stat SUA

Aniversari:

– „Ziua Mondială a Vămilor”; se marchează, anual, din 1983, sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Vămilor

– Ziua Naţională a Australiei; marchează întemeierea primei colonii engleze (în New South Wales), în 1788

– Sărbătoare Naţională a Indiei; aniversarea proclamării republicii – 1950

– 1795: A murit compozitorul german Johann Christoph Friedrich Bach (n. 1732)

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share