Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Camelia Lepădat, PRO România, Educația și Cultura, idei și direcții de viitor

 Camelia Lepadat, reprezentantă PRO România Dâmbovița, aduce în atenția publică îngrijorarea față de lipsa interesului pentru cultură și educație la nivel guvernamental.

Aceasta susține că “Omul nu trăiește doar cu pâine, ar trebui să trăiască și cu spiritualitate. Ne aflam pe un loc rușinos în statisticile Europene, în ceea ce privește achiziționarea cărților, lucru cu adevarat trist.”

”Se poate constata că aceste statistici sunt foarte îngrijorătoare deoarece de-a lungul timpului aceste probleme au fost clasificate precum “Cenușărese” pe agendele politicienilor romani. Deși Legea 1/2011 alocă 11% din PIB-ul României pentru educație, se poate remarca că este utilizat mai puțin de jumătate”, spune Camelia Lepădat.

În opinia sa, sistemul educațional se confruntă cu două mari probleme și anume:

 1. Actualul prim-ministru susține că sectorul privat reprezintă principala prioritate națională de dezvoltare, sistemul educațional și de sanătate fiind lăsat în urmă.
  “Cum să fie aceste domenii considerate priorități de interes național? Pentru că orice societate modernă nu poate progresa fără a fi educată. Educația este generatoare de valori, iar o societate fără valori nu poate fi o societate care rezistă. Noi considerăm că o societate supusă lipsei de educație este o societate condamnată la dispariție.”
 2.  Cea de-a doua declarație, care intervine ca problemă în sistemul educațional, aparține doamnei ministru Monica Anisie, datată în noiembrie 2019. Prin intermediul acelei declarații aceasta dovedește o adevarată lipsă de idei din partea echipei de miniștrii. Reformarea sistemului de învățământ nu ar contribui decât la dezechilibrarea sistemului, cât și la scaderea credibilității. Opinia publică a devenit din ce în ce mai suprasaturată și confuză.

Camelia Lepădat mai susține că ”școala românească nu scoate tâmpiți, importăm inteligență, avem olimpici. Trebuie să consolidăm, nu doar să dărâmăm” și în acest sens, PRO România vine cu propuneri de soluții pentru bunul mers al lucrurilor în sistemul de învățământ:

 •  Existența resurselor necesare pentru un sistem românesc modern care să se poata adapta cât mai bine așteptarilor și cerințelor populației.
 • După cum a propus doamna deputat PRO România, Mihaela Huncă,  prin intermediul Legii 102/2019 este necesar să fie înființate centre educaționale de performanță în fiecare județ pentru copii ce își doresc performanță.
 • Alfabetizarea digitală și actualizarea programei școlare în acest sens.
 • Vouchere culturale pentru absolut toți tinerii, ce ar putea fi utilizate în diferite medii cu caracter cultural, astfel, fiind sprijiniți către deprinderea culturală.
 • Burse sociale pentru tinerii dornici să facă performanță și se afla în medii defavorizate.
 • Încurajarea campaniilor de voluntariat.
 • Motivarea pentru a deveni dascali, regândirea meseriei de profesor.
 • Profesionalizarea managementului instituțiilor de învățământ și descentralizarea sistemului  educațional.

Mai multe detalii in VIDEO:

Distribuie acest articol Oficial Media
Share