03/12/2021

Campanie Națională pentru verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu

Campanie Națională pentru verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru, securitatea si sănătatea la locul de muncă, în vederea reducerii riscului de contaminare cu COVID-19.

La inițiativa Inspecției Muncii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița a organizat în perioada 10-24.11.2020 Campania naționala pentru verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru, securitatea și sănătatea la locul de muncă, în vederea reducerii riscului de contaminare cu COVID-19.

Prin această campanie s-a urmărit prioritar luarea masurilor care se impun pentru conștientizarea și determinarea respectării de către angajatori cu privire la aplicarea legislației care reglementează obligativitatea analizării și implementării modului de desfășurare a activității in regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, sau decalării programului de lucru astfel încât salariații sa lucreze în grupuri care să înceapă și să termine activitatea la o diferență de cel puțin o ora.

Și verificarea modului în care angajatorii organizează transportul de la locul de muncă la domiciliu și invers, identificarea neconformităților în domeniul securității și sănătății în muncă și luarea masurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatori a prevederilor legale în vigoare, precum și asigurarea unui mediu de muncă sigur pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor.

Au fost verificate 100 de unități economice cu un număr mai mare de 50 de salariați și s-a constatat că 29 dintre acestea au optat pentru implementarea modului de desfășurare a activității în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, acolo unde locurile de muncă au permis acest lucru, majoritatea optând pentru decalararea programului de lucru în condițiile legii. În urma controalelor efectuate au fost constatate 44 abateri de la prevederile legale și au fost aplicate 35 sancțiuni contravenționale, dispunându-se totodată masuri de remediere a acestora.

Deficiențele frecvent constatate au fost legate de: neefectuarea evaluarii de risc de catre medicul de medicina muncii, nedesemnarea lucratorilor pentru acordarea primului ajutor, neintocmirea planului de prevenire si protectie aferent evaluarii de risc de catre medicul de medicina muncii, în contextul combaterii pandemiei COVID-19.

 

 

Cu consideratie,

Inspector şef

Marius Lixandru

Distribuie acest articol Oficial Media
Share