14/05/2021

Când sunt Floriile sau Duminica Floriilor în anul 2021

Floriile sau Duminica Floriilor se sărbătoresc întotdeauna cu o săptămână înaintea Paștelui și marchează intrarea Domnului în Ierusalim, pe un asin, întâmpinat cu flori, cu ramuri de măslin şi de finic. 

Anul acesta, Paștele Ortodox pică în data de 2 mai, iar cu o săptămână înainte, creștinii sărbătoresc Floriile. Astfel, în 2021 Floriile se sărbătoresc pe data de 25 aprilie, potrivit calendar ortodox 2021.

Duminica Floriilor marchează, an de an, intrarea Domnului în Ierusalim, pe un asin, întâmpinat cu flori, cu ramuri de măslin şi de finic de mii de oameni şi aclamat ca un adevărat împărat prin cuvintele: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”.

Această sărbătoare este una dintre cele mai importante sărbători din an, reprezentând singura dată când Mântuitorul a acceptat să fie aclamat ca împărat.

Citește și: Când sărbătorim Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani

Ce se face de Florii

Creştinii adună crenguţe de salcie pe care le duc la biserică pentru a fi sfinţite de preoţi, apoi le aşază la icoane, ca să-i păzească pe toţi cei din casă de boli. Tradiția spune ca este bine ca în ziua de Florii să se aerisească hainele, să se primenească obiectele din casă, iar fetele să-şi scoată zestrea afară în soare, pentru a-şi atrage ursitul.

Începând cu seara de Duminica Floriilor, în toate bisericile din țară se fac slujbe speciale numite denii. Aceste slujbe au rolul de a ne aminti tuturor momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim până la Învierea Sa. Află ce alte tradiții și obiceiuri sunt de Florii 2021

Ce nume se sărbătoresc de Florii

În ziua Floriilor, își sărbătoresc onomastica persoanele care au nume de flori:

Anemona Brânduşa Camelia Codrin Codrina Codruţ Codruţa Crăiţa Crenguţa Crina Crinu Crinuţa Crizantema Dalia Delia Floarea Flora Florenţa Florentin Florentina Florica Florin Florina Garofiţa Gentiana Gherghina Iasmin Iasmina Iris Lăcrimioara Laur Laura Laurenţiu Laurian Lauriana Malina Margareta Micșunica Mugurel Narcis Narcisa Panseluţa Romaniţa Roza Rozalia Trandafira Violeta Viorel Viorela Viorica Zambila Zambilica

(libertatea.ro)

Distribuie acest articol Oficial Media
Share