Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cand viata moderna distruge sanătatea

paduri

V-ați întrebat vreodată de ce tot mai mulți oameni suferă de astm, diabet sau obezitate în condițiile în care avem acces la produse și tratamente care ne-ar putea „vindeca”? Sau poate aici este paradoxul: tratamentul nu ar putea exista în absența bolii. Așadar, prin diferite mijloace, astăzi se  promovează un stil de viață modern, dar nociv tocmai pentru a satisface interesele marilor companii de produse farmaceutice.

roxanaRoxana Iordache

Cand viata moderna distruge sanătatea

De ce oare acum există mai multe boli (implicit mai mulți bolnavi) comparativ cu timpurile în care trăiau predecesorii noștri?  Încercând să răspundă la această întrebare, în 2008, un elicopter militar a pornit spre regiunile amazoniene pentru a cunoaște stilul de viață al Yanomamilor. Yanomami reprezintă unul dintre cele mai numeroase și cunoscute triburi care trăiesc în pădurile și munții din nordul Braziliei și sudul Venezuelei.

Aflându-se într-o zonă izolată de civilizație, practicile lor nu au fost alterate de stilul de viață modern. Procurarea hranei se bazează pe vânătoare de broaște și păsări, pe consumul de banane sălbatice și pătlagină. Pescuitul și cultivarea grădinilor reprezintă, de asemenea, surse importante de hrană.

Interesați de modul lor de viață, o echipă internațională de cercetători a studiat grupul pentru a vedea ce micro-organisme trăiesc în corpul și în jurul lor. Fiecare om are înăuntrul său microbi. Literalmente suntem înconjurați de ei, dar stilul de viață modern poate altera compoziția acestora. Conform doctorului Gautam Dantas, de la Școala de Medicină a Universității Washington, utilizarea antibioticelor și a săpunului, precum și consumul de hrană procesată au condus la o diminuare a diversității în compoziția microorganismelor.

Maria-Gloria Domingue-Bello, de la Școala de Medicină a Universității New York, a analizat microbii tribului Yanomami și i-a comparat cu cei ai populației moderne din Vest.  Cercetătoarea consideră că  primii ani de viață au un rol important în dezvoltarea sistemului imunitar, întrucât atunci este momentul în care acesta “învață” care sunt microbii buni și care sunt cei împotriva cărora trebuie să lupte. Dr. Dominguez-Bello afirmă că „Dacă superi bacteria bună, sistemul imunitar al copilului va fi educat greșit și nu va răspunde corect altor agenți și bacterii.”

Yanomami au fost de acord cu rezultatele analizate de echipa de cercetători și au afirmat că într-adevăr au microbi în interiorul și exteriorul lor. Dr. Dominguez-Bello a fost surprinsă să descopere că microbii aflați pe piele și în intestine au fost cu 40% mai diversificați decat ale populației din mediul urban, modern. „În intestin există o diversitate care ne-a șocat și care credem noi că are un rol esențial în digestie și în relația cu sistemul imunitar. Prin această cercetare, vrem să vedem care sunt bacteriile pe care le-am pierdut și ce funcții aveau, în eventualitatea refacerii lor.”

O altă descoperire fundamentală a fost faptul că microbii existenți în tribul Yanomami au o rezistență nativă la antibiotice, în ciuda faptului că nu utilizează antibiotice moderne. Dr. Dantas susține că rezistența la antibiotice este o trăsătură naturală a bacteriei din corpul uman. Rezistența nu este dezvoltată ca urmare a  consumului de antibiotice, însă poate fi modificată în momentul în care acestea sunt utilizate.

De asemenea, compozitia microorganismelor tribului de Yanomami a fost comparată cu cea a oamenilor Malawi și Guahibo care s-au îndreptat spre un stil de viață apropiat celor din Vest, cu acces la îngrijire medicală și la diversificarea practicilor din agricultură. Ceea ce a rezultat a fost faptul că pe cât de mult un grup este expus la viața modernă, pe atât de diminuată este diversitatea micro-organismelor. Dr. Dantas consideră că este de responsabilitatea noastră să reducem consumul de antibiotice și poate să nu mai fim așa obsedați de curățenie.

Se pare, că deși Yanomami au încercat să-și păstreze stilul de viață departe de haosul civilizației, aceasta din urmă își lasă amprenta asupra lor. Dacă timp de mii de ani, tribul Yanomami a reușit să supraviețuiască în pădurile sud-americane, în prezent ei se luptă cu incapacitatea guvernului de a-i proteja de invaziile criminale, atacuri și boli. Existența tribului este amenințată de cei peste 1000 de mineri care lucrează în mod ilegal pe pământurile Yanomamilor și care prin activitatea lor transmit boli mortale precum malaria, poluează râurile și pădurile cu mercur. În ciuda încercărilor lor de a păstra natura intactă, în continuare pădurile sunt tăiate, iar guvernul rămâne pasiv la ceea ce poate însemna distrugerea unui trib.

Video-ul de mai jos prezintă pe larg situația celor din Amazon, precum și punctul lor de vedere. Dacă aceasta nu este o realitate care să ne dea de gândit cu privire la pericolele la care ne expunem  singuri, atunci nu știu ce altceva ne-ar putea deschide ochii.

Roxana Iordache

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share