Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

CARAVANA CULTURII promovează Istoria, Cultura și tradițiile naționale

Porni la drum o caravană

Cu traista plină de povești,

A colindat așa prin țară

Prin locuri sfinte pitorești.

Timp de o săptămână,  membrii CARAVANEI CULTURII  s-au aflat în turneu prin mai multe zone ale țării. După două zile de popas la Dunăre, membrii CARAVANEI CULTURII  au ajuns pentru a treia oară, în VALEA JIULUI, la Lupeni .

În Parcul CAP au susținut un spectacol- cultural artistic alături de tinerele talente ale zonei, timp de patru ore lupenenii delectându-se cu muzică bună, poezie, dans și umor. Organizarea spectacolului a fost posibilă datorită implicării primarului Lucian Resmeriță, un susținător al culturii și tradițiilor naționale.

Spectacolul de la Lupeni a fost chiar o ”competiție ” între artiștii  CLUBULUI  DE PRESĂ  și membrii din caravană, în program evoluând:  SIDONIA GANEA, IONELA MAGYARI, IONUȚ CHERCI, CIPRIAN CIUTRE, MIHAELA COVACI, MIHAI BODOGAN, ANDREA SZABO, ALECSIA ILIEȘ, dansatori ai ANSAMBLULUI JIENII PETROȘANIULUI, precum și  IONICĂ MOIȘ, solistul trupei CROMATIC, care a încântat publicul spectator cu melodiile sale, devenite hituri.

Peste patru ore a durat spectacolul, iar finalul a fost unul apoteotic, deoarece, deopotrivă spectatori și  artiști s-au prins într-o horă mare, cântand la unison, cântece patrotice!.  Mulțumim JANDARMERIEI  pentru sprijinul acordat și celor care ne-au susținut proiectul.

A doua zi, CARAVANA CULTURII a purces din nou, la drum, primul popas fiind făcut în CETATEA DEVEI. Aici,  am fost întâmpinați de DOREL CUIAVA care a devenit  un membru al marii nostre familii și gazdă a evenimentului.

La DEVA, reprezentanții clubului nostru și colegii din caravană, ne-am  revăzut cu dna europarlamentar Maria Grapini, care e reiterat în intervenția sa, necesitatea existenței programelor naționale de susținere a culturii, a jurnaliștilor, a acțiunilor organizate de asociațiile care promovează credința, tradițiile și obiceurile românești, cu care trebuie să ne mândrim, pentru că ne-a lăsat DUMNEZEU o țară frumoasă, plină de bogății, ce pot fi puse în valoare prin muzică, vers, proză,materiele de presă și promovare,  imagini, filme, etc….

”M-am întors acasă cu sufletul plin de bucurie! Azi am reîntâlnit români patrioți! Mulțumesc Clubului de Presă din Valea Jiului și Caravanei Culturii pentru acțiunea culturală organizată la Cetatea Devei și pentru diplomele pe care mi le-au acordat! Așa cum am spus la întâlnire, cred că trebuie să existe programe naționale de susținere a culturii, a oamenilor de cultură,a jurnaliștilor și a acțiunilor organizate de aceștia” a spus europarlamentarul Maria Grapini.

 Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara s-a bucurat să primească vizita grupului care reunește jurnaliști, sociologi, scriitori și oameni de cultură din țară.

Această întâlnire, care a avut loc la Galeria Națională de Artă Forma din Deva, a reprezentat o nouă ocazie de promovare a patrimoniului istoric, cultural și natural al județului Hunedoara. Oaspeților le-au fost prezentate monumentele administrate de DGAMPT Hunedoara și le-au fost oferite o serie de broșuri și materiale de prezentare a obiectivelor turistice din tot județul.

”Având în vedere că în perioada imediat următoare județul Hunedoara va fi gazda celui mai renumit festival de reconstituire istorică – Dac Fest, grupul a avut prilejul de a intra în atmosfera specifică festivalului întâlnind un „dac” costumat” au ținut să precizeze reprezentanții DGAMPT Hunedoara.

Proiectul Caravana Culturii are scopul de a promova cultura, istoria și tradițiile naționale pe toate palierele posibile, de a găsi noi parteneri pentru schimburi culturale și, nu în ultimul rând, de a descoperi locuri și de a le promova prin articolele de presă, cărți și publicații.

”Într-un elegant salon de artă din mijlocul Devei, la Galeriile de artă – FORMA cu o mini-sală de spectacol, administrată de Consiliul județean Hunedoara, am fost primiți de un grup de profesioniști ai culturii și istoriei locurilor atât de încărcate de trecutul geto-dacic al acestora, în frunte  Doina Bălănescu, consilier județean și cu directorul Direcției de conservare și promovare a patrimoniului istoric și cultural al județului,  Radu Barb. Aceștia ne-au vorbit despre cetățile dacice de pe teritoriul județului – peste 350! – despre protejarea și valorificarea lor istorică, dar și turistică, despre proiecte inedite de punere în valoare – festivaluri, pagini internet, parteneriate. O întâlnire inedită a fost cu tânărul câine Șuier, de doar șapte luni, cu “stăpânul” său, Alin, îmbrăcat în costum de dac, cu sabia binecunoscută, “sica” la brâu, cu pieptar și scut. Caravana Culturii a beneficiat de amabilitatea gazdelor și a plecat încărcată de daruri constând în consistente materiale promoționale despre județul Hunedoara. Mulțumim, Consiliul județean Hunedoara!” a precizat  și colegul  Dan Șalapa.

După întâlnirea cu reprezentanții Consiliului Județean, membrii CARAVANEI CULTURII  au oferit un inedit spectacol artistic la o firmă privată din SÂNTUHALM- LA CHINGI EXPERT singurul producător din ROMÂNIA de astfel de materiale, cu soluții standard și personalizate sisteme de încărcare și ridicare pentru toate tipurile de trasport rutier, aerian și maritim.

A colindat o caravană,

Din loc în loc a poposit,

E luna august, încă vară

În cânt și vers neobosit.

La SIGHIȘOARA, membrii CARAVANEI CULTURII și reprezentanții  CLUBULUI DE PRESĂ au participat la lansarea cărții” RETORICA SINGURĂTĂȚII”  a colegei noastre, Silvana Tcacenco.

A doua zi, am descoperit istoriași tradițiile  CETĂȚII SIGHIȘOARA,  am realizat interviuri și ne-am documentat pentru viitoarele  materiale de presă.

”Mulțumim  colegilor din presa scrisă, mulțumim televiziunilor naționale pentru promovare și tuturor celor  care ne-au primit cu pâine și sare. Caravana Culturii  ediția a V a a fost și de această dată o reușită. 5 – 12 august 2021, iar traseul a fost: Turnu Severin, Orșova, cu vaporul pe Dunăre la Cazane, Mănăstirea Sf. Ana, Valea Jiului- la Lupeni, Deva, Sântuhalm,  Sighișoara. Pentru realizarea acestui turneu literar-artistic, mulțumim tuturor celor care îl susțin, de asemenea, mulțumim celor care îi pun la dispoziție săli de spectacol sau alte incinte de cultură și, nu în ultimul rând, mulțumim creatorilor, interpreților, cantautorilor participanți direct, precum și sponsorilor și gazdelor noastre, coordonatorilor zonali” a concluzionat Marian Bărăscu, coordonatorul proiectului  CARAVANA CULTURII.

Din „CARAVANA CULTURII RUSIDAVA”, 2021, au făcut parte: Marian BĂRĂSCU, Drăgășani, poet, jurnalist, inițiator și coordonator general „CARAVANA CULTURII”, membru al Ligii Scriitorilor din România și membru supleant la nivel național, președinte la Asociația „Rusidava Culturală” Drăgășani, redactor șef al revistei trimestriale de cultură „Rusidava Culturală”, membru UZPR, Filiala Vâlcea; Ion MELCIOIU-BOȘTINĂ, Drăgășani, poet, cantautor muzică folk, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Vâlcea; Prof. Ilie BUCĂ, Drăgășani, istoric, secretar la Asociația Culturală Rusidava, Drăgășani; Nicu Ioan POPA, Slatina, actor, regizor de teatru, interpret de umor; prof. Valerica PREDESCU, Drăgășani, poet, actor;  Constanța Tanți TRIȚĂ, Piatra-Olt, poet; Liliana Ghiță BOIAN, poet, Drăgănești-Olt, directorul editurii LifeArt, membră a Ligii Scriitorilor din România și a UZPR; prof. Dan ȘALAPA, Drobeta Turnu Severin, scriitor, jurnalist, membru UZPR, președinte Societatea cultural-artistică „Dunaris” Mehedinți; Pandele JIANU, Drăgănești-Olt, cantautor de muzică ușoară și interpret de romanțe; Angella DUMITRAȘCU, Lupeni, jurnalist, membră a UZPR, președinta Clubului de Presă din Valea Jiului și colegii săi, Alexia ROTARU, Balș, jud. Olt, interpret de muzică populară, colaboratoare a unor televiziuni naționale; Zenovia ZAMFIR, Râmnicu Vâlcea, scriitor, reprezentanta Bibliotecii „Antim Ivireanul”; Tatiana MĂRCOIANU, Rm. Vâlcea, solist muzică populară, realizator emisiuni TV; 14 Cornel POPESCU, Craiova, multiplu instrumentist (caval, fluier și cimpoi); Ana CHIȚULESCU, Drobeta Turnu Severin, meșter popular; Mihai BERCU, Drăgășani, student anul IV, solist vocal și instrumentist – țambal, muzică populară.

După sutele de kilometri parcurși prin țară, fiecare dintre membrii CARAVANEI CULTURII  s-au reîntors acasă, din nou  cu bucuria unui proiect reușit, de succes, a unei ținte atinse,  pentru că, fiecare dintre noi, are ceva de spus despre ROMÂNIA unică, autentică, despre valorile inestimabile cu care, DUMNEZEU  ne-a binecuvântat și pe care, fiecare le transpunem și promovăm  așa cum știm mai bine : prin vers ,proză, muzică, imagini, reportaje și  jurnale de călătorie, etc.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share