Caravana de recrutare Fiecare Copil în Grădiniță ajunge în Dâmbovița

foto activitate Caravana OvidiuRo ‘Caravana de vară Fiecare Copil în Grădiniță’, un proiect al Asociației OvidiuRo ce urmărește informarea părinților cu privire la Legea nr. 248/2015 și recrutarea copiilor eligibili pentru grădiniță, ajunge astăzi în Dâmbovița. Legea nr. 248/2015 încurajează părinții săraci să își aducă copiii la grădiniță, oferindu-le un tichet social pentru grădiniță (TSG) în valoare de 50 de lei/lună, dacă cei mici au prezență zilnică, potrivit unui comunicat de presă din partea Asociației OvidiuRo.

Cu peste 3.000 de beneficiari estimați ai legii, Dâmbovița este unul dintre cele 15 județe-gazdă selectate de OvidiuRo pe baza gradului de sărăcie și a numărului mare de copii aflați în situație de risc. Caravana se desfășoară aici în colaborare cu autoritățile județene (Prefectura, CJ, ISJ, DGASPC, AJPIS, DSP) și locale.

Caravana va acoperi, timp de o săptămână, 6 comune din Dâmbovița – Conțești, Crângurile, Costeștii din Vale, Ludești, Corbii Mari și Vulcana-Pandele – identificate în urma propunerilor partenerilor județeni și confirmate pe baza statisticilor disponibile referitoare la mărimea populației preșcolare, rata de marginalizare și gradul cuprinderii copiilor defavorizați în învățământul preșcolar.

După 4 luni de implementare a legii, aproximativ 65.000 de copii provenind din familii defavorizate au fost înscriși în program la nivel național, iar 58% dintre aceștia au avut prezență zilnică și au beneficiat de tichetul social pentru grădiniță pentru lunile februarie – iunie. Un prim efect al legii raportat de autoritățile locale este creșterea frecvenței pentru toți copiii din grădinițe, nu doar pentru cei care sunt eligibili să primească tichete.

Obiectivul principal al Caravanei este să susțină echipele locale – asistenți sociali, profesori, mediatori școlari – în implementarea Legii nr. 248/2015 în primul rând prin identificarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 – 6 ani încă neînscriși la grădiniță, informarea părinților cu privire la program și înscrierea acestora în timp util pentru anul școlar 2016-2017. Activitățile din Caravană vor include sesiuni de citit cu copiii, jocuri educaționale și discuții de consiliere a părinților cu privire la importanța educației timpurii. Cu sprijinul Fundației Carrefour, vom reuși să oferim fiecărui copil de vârstă preșcolară câte o carte ilustrată „La grădiniță”.

foto activitati citit caravana_2

Leslie Hawke, Cofondator OvidiuRo, explică faptul că „unul dintre rolurile pe care ni le-am asumat este promovarea unui obicei important în dezvoltarea copiilor: acela ca atât părinții cât și profesorii de preșcolar să le citească celor mici. Cum în comunitățile sărace mulți dintre părinți au la rândul lor dificultăți cu cititul, aducem cărți alese atent, cu povești care se spun ușor, prin imagini și ilustrații pe care familiile le pot recunoaște și înțelege. Ne dorim ca toate comunitățile noi să profite de pe urma bunelor practici care au făcut ca programul FCG pilot să aibă un succes atât de mare”.

Caravana Fiecare Copil în Grădiniță’ este posibilă datorită Fundației Carrefour, investitor major în programul pilot FCG din anul 2013. Pentru anul școlar 2016 – 2017, Fundația Carrefour a hotărât să susțină educația timpurie în comunitățile sărace printr-un proiect de încurajare a cititului cu copiii, de către părinți și profesori.

Pentru mai multe detalii o puteți contacta pe Irina Dobriță, tel: 0723.222.550, e-mail: irina.dobrita@ovid.ro.
Despre programul-pilot Fiecare Copil în Grădiniță în județul Dâmbovița

Programul pilot Fiecare Copil în Grădiniță (FCG) a demarat în județul Dâmbovița în septembrie 2010, în parteneriat cu Consiliul Județean Dâmbovița, Inspectoratul Școlar Județean și cu școlile și autoritățile locale, cu 44 de copii beneficiari, în 3 comunități. În anul școlar 2014 – 2015, datorită unei finanțări prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, numărul copiilor susținuți să meargă la grădiniță în Dâmbovița s-a triplat, crescând la 287, în șase comunități (Cojasca, Gura Șuții, I.L. Caragiale, Mănești, Moroeni și Potlogi).

Pe parcursul desfășurării programului, cele șase comunități din județul Dâmbovița au beneficiat și de o serie de activități educaționale pentru copii (ateliere de vară și module Șotron Doi), de sesiuni de pregătire pentru profesori de învățământ preșcolar și mediatori școlari, de sesiuni de formare ale echipelor locale din cele șase comunități și de programe pentru părinți.

De ce este importantă educația timpurie?
Copiii proveniți din familii fără posibilități materiale, care nu beneficiază de educație timpurie, încep școala cu un decalaj educațional imens față de ceilalți copii. Aceste diferențe devin din ce în ce mai evidente în timp și afectează mai târziu participarea lor la școală și găsirea unui loc de muncă. Acest decalaj poate fi prevenit prin intervenție timpurie, începând de la grădiniță, atunci când se formează bazele pe care se vor așeza toate deprinderile de învățare și abilitățile copiilor.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share