02/12/2020

Care sunt nutrientii importanti in cresterea masei musculare

Nutrienti importanti in cresterea masei musculare
Aminoacizii cu catena ramificata (BCAA-urile):

BCAA_molecule

– BCAA joaca un rol foarte important in sinteza proteinelor (formarea proteinelor celulare din aminoacizi pentru constructia de masa musculara).
In general, dupa exercitii fizice intense, organismul se afla intr-o stare catabolica (de descompunere a proteinelor din tesuturile musculare), avand un deficit de sinteza proteica.
– aminoacizii cu catena ramificata previn catabolismul, asigurand reversibilitatea procesului. Sunt, cu alte cuvinte, anabolizanti, deoarece cladesc tesut muscular.
BCAA este un important furnizor de energie musculara pentru: performanta antrenamentului,stimularea cresterii masei musculare, preintampinarea distrugerii musculare, prin catabolism, dupa antrenament
– sustinerea asigurarii unui nivel optim al glicogenului in musculature:
glicogenul este o importanta sursa de energie pentru muschi dar si pentru intreg organismul, mai ales in conditiile de antrenament anaerob, in care organismul nu produce energie din grasime pentru refacerea rezervelor de glicogen, suplimentarea este absolut necesara dupa antrenament

Glutamina:

glutamina-2

– sustine crearea mediului anabolic ideal pentru cresterea masei musculare
– are o puternica actiune anti-catabolica si te ajuta sa eviti efectele distructive ale supraantrenamentului si catabolismului
– completeaza eficient stocurile glicogen din muschi (glicogen consumat masiv in timpul antrenamentului)
– contribuie la sinteza proteinelor
– reduce acumularea de amoniac (amoniacul creste in timpul antrenamentelor) preintampinand, astfel, instalarea brusca a oboselii muschilor si a sistemului nervos
– este o sursa de energie musculara utilizabila benefic pentru sustinerea proceselor metabolice din timpul antrenamentului
– creste productia de celule imunitare

Arginina:

Arginina-y-ornitina

– prezintă acţiune endogen-secretagogă, prin participarea la secreţia unor hormoni (insulină, catecholamine, glucagon, prolactină, somatotropină-STH=hormonul de creştere) şi îmbunătăţirea sensibilităţii receptorilor hepatici şi periferici la insulina endogenă)
– contribuie, via ornitină, la sinteza poliaminelor (spermină, o pliamină sintetizată în prostată ce acţionează stabilizant asupra ADN-ului spermatozoizilor)
– participă la biosinteza creatinei şi ornitinei
– ajuta cresterea de oxid nitric in corp, fapt ce poate reduce simptomele disfunctiei erectile. Un test efectuat pe 40 de indivizi, publicat in „Journal of Sex and Marital Therapy” a indicat faptul ca, in combinatie cu picnogenol (un medicament utilizat pentru tratamentul tulburarilor circulatorii), functia erectila a fost imbunatatita in 90 din cazuri.

Ornitina:

– arginina impreuna cu ornitina favorizeaza dezvoltarea masei musculare prin cresterea nivelelor hormonilor anabolici cum ar fi insulina si hormonul de crestere. L-Ornitina are efect anabolic asupra tesutului muscular prin marirea secretiei de hormon de crestere (GH).
– administrarea de ornitina determina cresterea nivelului de arginina din organism. Intre cei doi aminoacizi exista o stransa corelatie, arginina derivand din ornitina, iar ornitina fiind eliberata la randul ei din arginina intr-un proces continuu. Datorita faptului ca cei doi aminoacizi sunt atat de strans legati, caracteristicile unuia sunt valabile si pentru celalalt. In calitate de supliment, ornitina actioneaza cel mai bine daca este luata odata cu, si in acelasi mod ca si arginina (pe stomacul gol, cu apa, fara proteine).
– este cel mai puternic aminoacid studiat vreodată pentru stimularea producției și eliberarea hormonului de crestere uman de catre glanda pituitara. HGH este un rejuvenator puternic – utilizarea sa are potențialul de a inversa îmbătrânirea cu până la 10 – 20 de ani. Studiile pe L-ornitina au demonstrat capacitatea de a regenera glanda timus, ficatul și țesutul cardiac, de a dezvolta musculatura, și capacitatea de a crește funcția sistemului imunitar.

Vitamina B6:

– indispensabila metabolismului, deoarece ajuta la transformarea proteinelor, glucidelor si lipidelor
– produce energie in corp
– reduce spasmele musculare, amorteala muschilor, atenueaza greata

Magneziul:

maiwn shutterstock_59788018

– regleaza activitatea neuromusculara, excitatia si contractia musculara si promoveaza activitatea enzimelor care participa la sinteza proteinelor in muschi. Datorita rolului pe care il joaca in mecanismul de actiune a ATP-ului, magneziul este esential pentru energia muschilor. De asemenea, actiunile lui antioxidante si antiinflamatoare ajuta la cresterea duratei aparitiei oboselii si accelereaza recuperarea muschilor.
– promoveaza sinteza oxidului nitric care faciliteaza vasodilatarea in muschi, ceea ce inseamna ca vom obtine o pompare mai buna a muschilor la antrenamente.

Zincul:

05-testosteron

– imbunatateste productia de testosteron, intareste sistemul imunitar, imbunatateste activitatea cognitiva si consolideaza conexiunea minte-muschi, protejeaza sanatatea prostatei si accelereaza procesul de vindecare a leziunilor si de refacere a tesuturilor.
– mentine nivelul de dopamina la cote inalte in special atunci cand organismul este supus unui efort considerabil, imbunatatind rezistenta si facilitand crestrea in masa musculara.

Vitamina D:
– este considerata o substanta care imbunatateste performantele sportive. Normal, cum influenteaza producerea de hormoni sexuali precum testosteronul sau estrogenul, va influenta forta si puterea, dar permite si actiunea calciului si magneziului, care sunt necesari pentru contractii musculare puternice.
– cresterea marimii si fortei fibrelor musculare de tip II. Persoanele obeze care au luat vitamina D in timp ce urmau un program de antrenament cu greutati, si-au crescut forta exploziva mult mai mult decat un grup care nu se suplimenta cu vitamina D.

 

Adrian Udrea-fitoterapeut, nutritionist

Retete personalizate pentru crestere musculara peadresa plantevindecatoare@gmail.com

http://terapienaturala.blogspot.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share