Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Carmen Holban: ”Când oamenii îmi spun prin ce greutăți trec, când le văd mâinile muncite, când le văd copiii și bătrânii, fac tot ce pot să-i ajut”

Deputat Carmen Holban, aleasă pe listele PSD Dâmbovița, se află deja la al doilea mandat și putem spune, că dupa 8 ani de implicare politică și administrativă în viața județului, Carmen Holban a înțeles foarte bine care sunt nevoile cetățenilor și cum îi poate ajuta pentru ca traiul lor să fie unul mai bun, mai prosper.

De-a lungul celor două mandate, Carmen Holban s-a implicat constant în activitățile care au vizat întâlnirile în diverse localități cu cetățenii, acolo unde fiecare și-a putut spune ”necazul” sau bucuria. Știm cu toții că viața a devenit din ce în ce mai scumpă, costul utilităților și al întreținerii unei familii a crescut foarte mult, iar oamenii simt că ”nu se mai ajung” de la o lună la alta. Carmen Holban a văzut, știe, cunoaște și înțelege toate aceste aspecte, și a încercat, cu fiecare decizie și acțiune, să vină în sprijinul celor aflați în nevoie.

Fie că a mers în centrele sociale, în cămine pentru bătrăni, în centre pentru copii sau persoane cu dizabilități, deputatul Carmen Holban a răspuns pozitiv de fiecare dată când i-au fost solicitate serviciile de ”om ales” să fie în slujba comunității.

Mai mult de atât, în expunerile din Parlamentul României și prin inițiativele legislative, a susținut investițiile din domeniul sănătății, al egalității de șanse, al familiei, educației și protecției sociale.

Dincolo de profesia politică, doamna deputat Carmen Holban, își urmează cu pasiune și ”funcția” de soție și mamă. Știm, chiar din întâlnirile personale, că soția și mama Carmen Holban, există doar prin dăruire, implicare, devotament, loialitate și foarte multă iubire. Atribute pe care doar o femeie le poate avea.

Și pentru că luna martie este dedicată femeilor, a celor care dau viață, am rugat-o pe doamna deputat să ne răspundă la câteva întrebări care fac referire la viața femeilor.

1. Care este astăzi rolul femeii în societate? Trebuie să fie ”egala” bărbaților o femeie?

Carmen Holban: Cred că rolul unei femei nu s-a schimbat niciodată, fondul a rămas același, putem spune că s-a schimbat doar forma. Și aici ma refer mai ales la rolul din familie, acela de dătătoare de viață, de mamă plină de dăruire și o grijă necontenită pentru toți cei dragi. Desigur că femei suntem și dacă nu am născut, însă așa cum știți, femeia este cea care are inițiative, idei, propuneri, ea vine și oferă lumină atunci când există o problemă. Despre rolul femeii în partea socială, aici pot spune că lucrurile au evoluat, femeia are mai multe șanse de a se exprima în toate mediile. Dacă înainte femeia era redusă la simplul rol de mamă și soție, iată că astăzi ea poate fi cu ușurință un președinte de țară, poate pilota un avion, sau chiar ne poate apăra într-o structură armată. Femeia a căpătat în timp toate drepturile de exprimare și libertate, egale cu ale unui bărbat. Despre egalitatea dintre femei și bărbați, vă pot spune că la nivel de șanse, ea deja există în societatea de astăzi, însă nu trebuie să uităm un aspect fundamental, Dumnezeu nu ne-a creat egali, suntem complementari. O femeie nu se poate măsura în forță cu un bărbat, dar ea îl poate susține și chiar să-i crească toate capacitățile. Femeia este căminul cald, acolo unde bărbatul își poate reface puterile pentru o nouă luptă.

2. Cum putem sprijini femeile vulnerabile, expuse violențelor?

Carmen Holban: Cred că primul răspuns este prin educație. Iar educația aceasta se face încă din primii ani de viață. Este foarte greu, dacă nu chiar imposibil, să mai schimbăm ceva în mentalitatea oamenilor când ei au deja o vârsta. Atunci putem oferi doar un program de sprijin social, care să ofere un adăpost, resurse financiare pentru o perioadă, un sprijin relativ limitat. Mi-aș dori însă ca lucrurile să fie privite dintr-o perspectivă de lungă durată. Nu putem doar să vindecăm răni la adulți, este nevoie să nu mai dezvoltăm noi suferințe, este nevoie să-i învățăm pe oameni că violența, de orice fel, verbală, fizică, emoțională, poate să ne îmbolnăvească și chiar să ne ucidă. O femeie crescută într-o familie în care s-a exercitat violența, va fi un om rănit pentru întreaga viață.

Prin toate inițiativele legislative pe care le-am promovat, am susținut puternic lupta împotriva violenței, însă fără o bună educație a tuturor cetățenilor, a unui model de bună practică care să ofere o viziune pe termen lung despre ce înseamnă ”violența”, nu vom reuși să stopăm acest fenomen. Iar primul exemplu trebuie să fim noi înșine.

3. Cum gestionează Carmen Holban viața de familie și activitățile care includ profesia?

Carmen Holban: Am încercat întotdeauna să păstrez un echilibru. Deși sunt momente în care ambele pot avea solicitări extreme, am reușit să împac ambele tabere de fiecare dată. Nu este ușor, mai ales pentru că volumul de muncă este foarte mare, atât în teritoriu, fie cu cetățenii, fie în organizațiile șî proiectele în care sunt implicată. Am momente când nu mai pot răspunde la telefon pentru că sunt implicată în foarte multe proiecte. Depind foarte multe lucruri de mine, oricât de mult aș încerca să deleg din sarcinile mele, nu toate pot fi atribuite ca atare…nu-mi poate înlocui nimeni prezența la un eveniment, un discurs, o acțiune, o semnătură, un interviu, o dezbatere din Parlament. Sunt un om perfecționist, recunosc, uneori este greu să concurezi cu tine însuți, dar în final, fiecare dintre noi își are un drum. Acesta este drumul meu și cred că Dumnezeu m-a ajutat de fiecare dată și mi-a dat forța necesară să depășesc toate dificultățile.

4. Care sunt aliații femeii atunci când greutățile și problemele o copleșesc?

Carmen Holban: Așa cum deja am spus, unul dintre ei este credința în Dumnezeu. Într-o putere dincolo de noi și de capacitatea de a înțelege, dar pe care o simțim de fiecare dată când spunem ”nu mai pot”. Să nu uităm că femeia s-a născut ca o ființă sensibilă,  însa pe parcursul vieții demonstrează că are forțe și puteri nebănuite. Deși cred foarte mult și am militat dintotdeauna pentru egalitatea de șanse dintre femei și bărbați și mă bucur pentru toate realizările societății moderne, știu că și eu sunt o femeie, chiar dacă lucrez cu atâția oameni, inclusiv bărbați. Recunosc, pentru mine, tot munca este un refugiu chiar și atunci când îmi este greu, uneori chiar implicarea într-o activitate, mă ajută să-mi refac forțele și să revin cu altă speranță. Mai pot spune și că de fel, sunt un om optimist, întotdeauna am spus ”vom trece noi și peste asta”, chiar dacă am lacrimi în ochi, am continuat mereu să merg mai departe.

5. De ce a ales Carmen Holban să se implice în viața politică?

Carmen Holban: Ajungi într-un punct, la un moment dat, când vrei să dai mai departe tot ce ai învățat. Simți că trebuie să faci mai mult și pentru o familie extinsă, în cazul de față societatea, comunitatea pe care o servesc. După ce am fost împlinită cu realizările profesionale, am considerat că pot merge mai departe în viața publică, că mă pot implica cu devotament și seriozitate și în problemele pe care cei din jur le au. Nu a fost ușor, este o luptă permanentă, mai ales cu adversarii politici care nu întotdeauna urmăresc ”binele comun” sau interesul cetățeanului. Am ales să sprijin o organizație care vine în rândul oamenilor și nu se ferește să dea mâna cu ei, nu fuge, nu se ascunde. Prețuiesc cel mai mult toate ieșirile în teritoriu, acolo unde ii pot vedea pe oameni în toată ”suferința” lor. Și nu este deloc simplu, pentru că știu că noi avem responsabilitatea să-i ajutăm, ne-au ales să îi reprezentăm. Când oamenii îmi spun prin ce greutăți trec, când le văd mâinile muncite, când le văd copiii și bătrânii, atunci nu mai pot fi doar un om politic, atunci sunt un om care se pune în locul lor și le înțelege nevoile. Știu că lucrurile nu sunt perfecte, știu că oamenii au mereu așteptări foarte mari de la noi, dar știu și că fac parte dintr-o echipă care a încercat mereu să nu-i dezamăgească. Am găsit și vom găsi mereu soluții pentru a le face viața mai bună.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share