Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Carmen Holban: Ministerul Sănătății a alocat încă 200 de milioane de lei pentru marile urgențe medicale, ATI, AVC, infarct sau arsuri severe

Ministerul Sănătății a alocat astăzi încă 200 de milioane de lei pentru marile urgențe medicale. Carmen Holban, deputat PSD Dâmbovița, a precizat că anul 2024 are un buget total de 500 de milioane pentru Programul Acțiuni Prioritare (destinat pacienților critici internați la ATI, pacienților cu accident vascular cerebral (AVC), traumă, infarct miocardic acut (IMA) sau celor cu arsuri severe).

„Accidentele vasculare cerebrale pot ucide, dar ele pot fi adesea prevenite. Cei mai comuni factori de risc pentru accident vascular cerebral includ hipertensiunea arterială, fumatul, colesterolul crescut, obezitatea, diabetul, traumatismele la nivelul capului sau gâtului și aritmiile cardiace. În acest sens, pentru urgențele medicale, Ministerul Sănătății a alocat astăzi încă 200 de milioane de lei, un total de 500 de milioane pentru anul 2024 Programul Acțiuni Prioritare (destinat pacienților critici internați la ATI, pacienților cu accident vascular cerebral (AVC), traumă, infarct miocardic acut (IMA) sau celor cu arsuri severe). În comparație cu anul 2021, când bugetul alocat era de 150 de milioane, iată că în anul 2024 pacienții au la dispoziție 530 de milioane de lei”, ne-a precizat Carmen Holban, deputat PSD Dâmbovița.

 Simptomele accidentului vascular cerebral sunt greu de recunoscut

Cele mai frecvente simptome ale accidentului vascular cerebral formează acronimul „F.A.S.T.:

– F: căderea feței, când o parte a feței devine amorțită și produce un „zâmbet” neuniform

– A: slăbiciunea brațului, când un braț devine slab sau amorțit și, atunci când este ridicat, se deplasează încet în jos

– S: dificultatea de-a vorbi sau vorbirea neclară

– T: este timpul să sunați la 112

Alte simptome ale accidentului vascular cerebral sunt: amorțeală sau slăbiciune la nivelul piciorului sau unei părți a corpului, confuzie, dificultăți de vedere la unul sau ambii ochi, dificultăți de mers, inclusiv amețeli, pierderea echilibrului și a coordonării, dureri de cap severe fără o cauză cunoscută. OMS avertizează că accidentele vasculare cerebrale pot apărea brusc și pot fi fatale dacă nu se solicită imediat ajutor.

Efectele unui accident vascular cerebral depind de partea creierului care este afectată și de cât de grava fost accidentul.

Nu toate accidentele vasculare cerebrale au simptome, iar unele cercetări sugerează că accidentele vasculare cerebrale fără simptome sunt mult mai frecvente decât cele cu simptome.

Un studiu a descoperit că din cele peste 11 milioane de accidente vasculare cerebrale din 1998, numai 770.000 prezentau simptome, în timp ce aproape 11 milioane erau tăcute. Dovezile procedurii acestor așa-numite accidente vasculare cerebrale silențioase apar însă pe RMN.

Adesea, accidentele vasculare cerebrale silențioase sunt identificate abia atunci când pacienții fac rezonanța magnetică (RMN) pentru simptome, inclusiv dureri de cap, probleme cognitive și amețeli.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share