06/12/2021

Cat este amenda pentru lipsa cauciucurilor de iarna

In unele localitati din tara a cazut deja prima ninsoare, iar soferii trebuie sa se gandeasca sa isi pregateasca masina pentru sezonul rece, atat pentru a evita amenzile cat si pentru a circula in siguranta. Iata cand trebuie sa iti echipezi masina cu cauciucuri de iarna si cat este amenda pentru lipsa lor.

cauciuri de iarna

Multi dintre soferi realizeaza ca trebuie sa isi schimbe cauciucurile atunci cand cade prima zapada. De regula, in orasele mari poate fi aproape imposibil sa gasesti un service auto care sa iti schimbe cauciucurile in aceeasi zi. De cele mai multe ori soferii sunt nevoiti sa isi treaca numele pe o lista de asteptare, din cauza numarului ridicat de solicitari.

Din acest motiv e bine sa te gandesti la schimbarea cauciucurilor de iarna cat mai repede. Conditiile meteo se pot schimba peste noapte si trebuie sa fii pregatit.

Cand sunt obligati soferii sa circule cu cauciuri de iarna

Potrivit proagora.net, nu exista o perioada a anului in care trebuie sa iti echipezi masina cu cauciucuri de iarna. Legislatia prevede ca masinile trebuie sa fie dotate cu cauciucuri de iarna atunci cand soferii circula pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, indiferent de perioada anului.

Cu alte cuvinte, echiparea cu pneuri de iarna se poate impune inclusiv vara. Evident, este putin probabil sa fim nevoiti sa circulam cu cauciucuri de iarna vara insa nu este exclus acest lucru.

Pneurile de iarna se pot recunoaste dupa inscriptia de pe acestea. Politia Romana precizeaza ca sunt adecvate circularii pe drumurile publice, in conditii specifice de iarna, toate pneurile care au inscriptionate literele M si S, sub diferite forma: M+S, M.S ori M&S.

Cat este amenda pentru lipsa cauciucurilor de iarna

Soferii care nu respecta legislatia si circula fara cauciucuri de iarna in conditii specifice pentru acest anotimp (drumuri acoperite cu zapada, polei sau gheata) vor fi amendati si li se va ridica talonul masinii.

Amenda pentru lipsa cauciucurilor de iarna face parte din clasa a IV-a de sanctiuni si este cuprinsa in prezent intre 1.305 si 2.900 de lei, adica intre 9 si 20 de puncte-amenda.

Trebuie retinut ca aceasta poate creste odata cu cresterea salariului minim pe economie deoarece un punct de amenda reprezinta 10% din salariul minim pe economie.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share