Câți bani, de unde vin și cine are acces la ei. Cum e finanțat Programul Cultural Timișoara 2023

Știm că nu mai aveți răbdare și vreți să aflați cum va deschide Timișoara anul de Capitală Culturală. În mai puțin de două săptămâni, programul oficial pregătit pentru weekendul 17 – 19 februarie 2023 va fi făcut public și veți putea analiza pe toate părțile artiștii, programele și ideile propuse.

Până atunci, încercăm să vă explicăm modul în care este finanțată Capitala Culturală. Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș au alocat deja, din bugetele proprii, sume importante pentru operatorii culturali ale căror proiecte fac parte din Programul Cultural Timișoara 2023. Acum încep să vină și banii de la Ministerul Culturii. Este vorba despre ceva mai mult de 44 de milioane de lei, strict pentru proiecte și programe culturale.

Două treimi din această sumă revin Centrului de Proiecte al Primăriei Timișoara. A fost lansată deja încă o sesiune de finanțare, după cele din primăvară, al căror calendar se încheie în aceste zile. Apelul prioritar Onboard Timișoara 2023, în valoare de 21,5 milioane de lei, finanțează exclusiv proiectele cuprinse în Programul Cultural Timișoara 2023.

Din prima tranșă din bugetul alocat de Ministerului Culturii vor fi lansate, până la finele anului, nu mai puțin de patru apeluri de finanțare, după cum urmează:

European Echoes (5 milioane de lei) vizează exclusiv proiecte care își propun să consolideze colaborările internaționale ale operatorilor culturali

Grow Timișoara 2023 (7 milioane de lei) se adresează celor care vor să se alăture Programului Cultural Timișoara 2023 prin proiecte care dezvoltă publicul și pun accent pe relația cultură – educație

Inside Timișoara 2023 (5,2 milioane de lei) are în vizor proiecte care se pot integra stațiilor și traseelor din Programul Cultural Timișoara 2023

Opening+ (1 milion de lei), pentru operatorii culturali care vor să contribuie la programul deschiderii oficiale Timișoara 2023, programată în 17 februarie 2023

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș va oferi operatorilor culturali 11,3 milioane de lei. Apelul de finanțare va fi lansat cel mai probabil în primăvară. Tot în primăvară, de la Centrul de Proiecte, vor fi două apeluri de extindere pentru Grow Timișoara și Energie! Burse, mobilități, rezidențe artistice.

Ultima sesiune de finanțare dedicată anului când Timișoara își va exercita titlul de Capitală Europeană a Culturii va fi în perioada septembrie – octombrie 2023. Ea va include oportunități de finanțare pentru proiecte incluse în ceremonia de închidere Timișoara 2023, precum și pentru proiecte care continuă moștenirea titlului de Capitală Europeană a Culturii (Legacy Timișoara 2023).

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share