Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

CAZINOUL – BASTIONUL constănțenilor va fi recepționat în anul 2023 după reabilitarea și modernizarea lui

”Am vizitat astăzi lucrările Cazinoului din  Constanța  clădire unică și reprezentativă a României, a cărei reabilitare este prioritară pentru Guvern.
Au fost finalizate lucrările la fațada de nord a clădirii, și a turnurilor cu berbeci. Elementele de protecție fiind înlăturate, clădirea este vizibilă de pe faleză. Lucrările de reabilitare, finalizate până acum, subli niază monumentalitatea clădirii Cazinoului. Termenul pentru predarea acestei investiții este sfârșitul lunii martie 2023, care în mod aproape sigur se va mai ajusta. Fiind o lucrare desăvârșită în 1910, de-a lungul timpului de când a pornit investiția de doi ani și puțin s-a descoperit necesitatea unor lucrări suplimentare, mai ales pe partea de consolidare, dar și pe partea de ornamente. Ministerul Dezvoltării asigură finanțarea necesară, în valoare de aproape 90 milioane de lei pentru restaurarea acestui monument unic construit în stilul Art Nouveau.” a ținut să trasmită ministrul  Atiila Cseke.
În ceea  ce privește  interiorul Cazinoului, arhitectul Constanța Carp a declarat că va fi înlocuit tot sistemul de iluminat cu elemente art nouveau.

„Practic erau două candelabre: candelabrul de la sala de onoare și candelabrul din sala mare, de sus. Noi acum reface toate corpurile de iluminat pentru că acelea care erau, nu erau art nouveau, erau o interpretare ușor grosieră. Noi o să proiectăm absolut toate corpurile de iluminat, mai avem candelabre și în celelalte săli, inclusiv lustrele, aplicele. O să aveți o surpriză, sper că plăcută, să fie niște candelabre care sunt într-adevăr în stilul art nouveau”, a precizat arhitectul Constanța Carp.  Lucrările de consolidare și restaurare a clădirii au început în luna ianuarie a anului 2020. Potrivit surselor, acestea se așteaptă să fie finalizate în cursul anului 2023

În calitatea sa de gazdă, primarul Constanței, Vergil Chițac, a declarat că se gândește  și cum să facă bani,  în momentul în care,  Cazinoul din Constanța va fi recepționat.

„Va avea o destinație culturală, pentru că așa a fost proiectul inițial. Ne pregătim să o recepționăm. Sunt bucuros și îngândurat în același timp, pentru că vedeți, clădirea asta va trebui întreținută și în același timp, îmi pun problema ca ea va trebui să facă bani,  pentru că dacă vom avea și stadionul și îl vom avea, dacă vom avea și Sala Polivalentă și o vom avea, dacă vom avea și Cazinoul și îl vom avea și vor intra în patrimoniul nostru și îl vom administra, atunci trebuie să ne gândim și cum să facem bani. Cazinoul este bastionul nostru, al constănțenilor, un pic întârziat, planificat pentru a se termina în luna martie 2023 din considerente obiective. În primul rând, oricât de bun ar fi fost proiectantul, acesta nu putea să prevadă toată lucrările necesare la o clădire construită în 1910 și,  în special,  la zona de consolidare. Din a doua perspectivă, așa cum știți, materialele de construcții s-au scumpit cu 50% față de momentul în care a fost licitat acest proiect, când devizul a însemnat materiale mult mai ieftine. S-au căutat tot timpul soluții legale și se caută în continuare,  pentru a putea finaliza construcția ”, a  spus edilul Constanței Vergil Chițac.

File de istorie
Constructia pentru cladirea Cazinoului din Constanta a inceput in 1904 sub indrumarea arhitectului Petre Antonescu si a continuat in 1905 dupa planurile arhitectului francez Daniel Renard. Construita in stilul Art Nouveau sub influenta arhitecturii cazinourilor epocii, cladirea a fost inaugurata in 1910 si a mai suferit mici retusuri in 1912. La finalizarea lucrarilor, cladirea a primit atat laude cat si critici fiind vizate durata mare de constructie si aspectul estetic al Cazinoului. In ciuda criticilor, in data de 15 august 1910 insusi Principele Ferdinand asista la inaugurarea Cazinoului din Constanta, asftel edificiul devine un magnet pentru turistii instariti. La putin timp de la deschidere, Cazinoul de la malul Marii Negre devine unul dintre cele mai cunoscute din Europa. Interiorul era caracterizat de lux si opulenta, iar exteriorul de un rafinament unic pentru acea vreme. Teresa cladirii era locul preferat de intalnire al marinarilor, al turistilor si al indragostitilor. In fiecare seara in timpul verii erau organizate aici fie seri de dans, fie concerte.

Cazinoul de la Constanta in timpul Primului Razboi Mondial

In perioada Primului Razboi Mondial, Cazinoul din Constanta a fost transformat in spital, iar dupa terminarea razboiului s-a revenit la jocurile de noroc. In august 1916, cand au inceput bombardamentele asupra orasului Constanta, cladirea Cazinoului a fost folosita de catre Crucea Rosie pentru tratarea ranitilor. In urma bombardamentelor din timpul razboiului, structura Cazinoului a fost grav afectata si a necesitat reparatii urgente. Dramele din interiorul cazinoului au facut inconjurul lumii, in apele marii gasindu-si sfarsitul multi dintre cei care veneau sa isi incerce norocul. Dupa ce-si pierdeau averile, multi dintre jucatori isi puneau capat zilelor in camerele de hotel sau se aruncau in mare. Totusi, asta nu-i impiedica pe impatimitii jocurilor de noroc sa strabata marile sa ajunga la renumitul local.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share