Ce documente iti sunt necesare pentru a circula legal cu autoturismul tau? - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ce documente iti sunt necesare pentru a circula legal cu autoturismul tau?

Achizitionarea unei masini are drept consecinta o serie de responsabilitati, printre care si actele prevazute pentru ca tu sa circuli legal. Ca sofer, esti obligat ca autoturismul cu care circuli sa fie in stare tehnica buna si sa fie asigurat in cazul unui posibil accident.

Iata principalele lucrurile pe care trebuie sa le faci pentru a circula legal! 

Inspectia tehnica periodica

ITP-ul este o verificare periodica obligatorie a masinii. In cazul autoturismelor noi, inspectia va avea loc o data la trei ani, autovehiculele ce au mai putin de doisprezece ani, o data la doi ani, iar pentru cele cu o vechime de mai bine de doisprezece ani, ITP-ul se va realiza anual. Printre actele necesare pentru realizarea ITP-ului se numara urmatoarele: cartea de identitate atat a vehiculului, cat si a prorietarului, certificatul de inmatriculare si sa nu uitati sa verificati RCA-ul pe Asiguraricontactless.or intrucat este necesar ca acesta sa fie valid. Tariful unei astfel de inspectii variaza in functie de tipul autovehiculului, dar si de service, costul fiind cuprins intre 100 si 150 de lei. In consecinta, fara ITP valid, masina nu va mai putea fi folosita pentru circulatia pe drumurile publice, intrucat daca sunt prinsi de echipajele de politie, soferii risca sanctiuni aspre. Posesorii unor masini ce nu au realizat aceasta procedura, risca amenzi atat pentru lipsa valabilitatii inspectiei tehnice periodice, cat si pentru conducerea unui autovehicul in timpul suspendarii inmatricularii. 

Asigurare

RCA-ul unui autoturism este raspunderea civila auto, prin care soferii vor fi despagubiti in cazul unui accident. Asigurarea se poate face pe un interval de o luna, sase luni sau un an.

RCA-ul dumneavoastra nu vă va despagubi propriul autoturism. In cazul unui accident in care au fost implicate doua autovehicule, iar vina este doar a unuia dintre soferi, cel vinovat ii va repara celui nevinovat autovehiculul prin propria lui asigurare. Societatea de asigurari va achita soferului nevinovat suma necesara daunelor produse de asigurator. Fara indoiala, este in beneficiul amandurora, intrucat asiguratorul ar fi fost obligat sa achite daunele produse. In cazul in care accidentul a produs pagube doar de natura materiala, documentele pot fi intocmite si semnate de persoanele implicate in accident, fara prezenta politiei. 

Apoi acestea vor fi depuse la compania de asigurari care se va ocupa de urmatoarele demersuri. Atunci cand realizezi documentele RCA sau CASCO trebuie sa te interesezi si de asigurarea asistentei rutiere, intrucat reprezinta un mare beneficiu. Accidente rutiere se petrec la ordinea zilei, asadar trebuie sa fim precauti. Nu putem garanta ca ne vom permite la momentul posibilului accident, tractarea vehiculului de la locul in care s-a produs. Un lucru pe care trebuie sa-l cunosti este ca acest serviciu se preteaza atat celor vinovati, cat si celor nevinovati de producerea accidentului. In alta ordine de idei, circulatia unui vehicul cu RCA expirat este interzisa pe drumurile publice. 

Soferii care se incumeta sa savarseasca o asemenea fapta vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 1000 si 2000 de lei. In plus, li se vor retine certificatul de inmatriculare si placutele de inregistrare.

Costul acestor proceduri este semnificativ mai scazut decat sanctiunile pe care le puteti incasa in lipsa lor. Fiti un sofer responsabil si precaut!

Sursa foto – unsplash.com

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share