Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Ce este căința și ce înseamnă ”a te căi”

Din păcate, multe imagini religioase, din cauză că au fost percepute superficial, s-au transformat în gesturi teatrale: forma pare frumoasă, dar conținutul s-a pierdut. Există și o expresie: „Dacă nu vei păcătui – nu te vei căi”. Cu alte cuvinte, trebuie să păcătuiești. Apoi, ai venit la biserică și te-ai căit. Păcatele ți-au fost iertate. Du-te și păcătuiești din nou. La un asemenea nivel, nu vom înțelege niciodată ce este căința. Iar acesta este un aspect foarte important, deoarece căința este primul pas către schimbare
Să prespunem că un om a comis niște fapte – păcate, el trebuie să plătească pentru asta. Spre deosebire de instanța judecătorească umană, unde, de multe ori, se dă mită, sunt îmblânzite, reduse sau anulate de tot pedepsele, acest lucru nu se va întâmpla la nivelul divin. Dacă ai păcătuit, vei primi o pedeapsă. Nu există alte variante.
Dacă, atunci când ai păcătuit involuntar, nu ai înțeles că aceste păcate se transmit copiilor, încep să le strice viața, viața ta, sănătatea, cum pot fi învinse aceste păcate? Prin căință.
Cu alte cuvinte, la început ne pare rău că am procedat așa – nu mai vrem să procedăm la fel. Acesta este regretul.
Însă, nu se folosește la nimic să regretăm tot timpul că am procedam greșit, această atitudine se transformă în autodistrugere și în probleme de sănătate. De aceea, regretul trebuie să se transforme în căință. Iar căința nu este doar o dorință de a proceda altfel, ci este disponibilitatea de a-ți schimba caracterul.
Nu vreau să mă mai supăr așa, să urăsc atât de mult, să fiu atât de trist, pentru că sentimentele mele greșite duc la un comportament greșit. Eu m-am supărat, am procedat greșit, eu am urât, am jefuit și am ucis.
Sentimentele sunt mai importante decât faptele, consecințele. Și căința are legătură cu sentimentele mele. Mă căiesc, mă adresez lui Dumnezeu. Dacă regretul este treaba mea personală, căința este o adresare către Dumnezeu și o cerere ca să fiu ajutat să-mi pot schimba sentimentele, ca Cel de Sus să mă ajute să-mi schimb atitudinea față de evenimentele trăite.
Pentru că o atitudine corectă dă naștere unui comportament corect. Și căința presupune disponibilitate și niște încercări de a mă schimba, în interior, de a-mi schimba sentimentele, de a începe să-mi schimb caracterul.
De aceea, căința duce la schimbare.
Dacă mă duc la biserică și mă căiesc sau doar mă căiesc în gând, trebuie să știu că nu voi mai proceda așa nici în fapte, nici în sentimente. Da, eu pot să repet acele fapte sau sentimente, din inerție – fiecare sentiment are o inerție enormă – dar nu voi mai fi la fel, am început deja să mă schimb, îmi voi diminua și îmi voi reduce, să zic așa, înclinația către un comportament greșit și voi depăși acea problemă.
De aceea, căința este cel mai important moment, când începi să-ți schimbi sufletul, comportamentul, printr-o adresare către Dumnezeu, prin iubire și, respectiv, prin a deveni alt om, prin descoperirea unor noi orizonturi.”
S.N. Lazarev
Practica online de grup susținută de S.N. Lazarev, cu tema ”Dezactivarea programului de autodistrugere” se va desfășura în ziua de Duminică, 30 Martie 2025, începând cu ora 13:00. Mai multe detalii despre practică și înscriere găsiți pe pagina dedicată care poate fi accesată la link-ul de mai jos:
CĂRȚILE autorului SN Lazarev pot fi găsite în magazinul online din România pe care îl puteți accesa la linkul de mai jos:
CURSURILE autorului S.N. Lazarev pot fi găsite în Școala Lazarev România care poate fi accesată la linkul de mai jos:
Distribuie acest articol Oficial Media
Share