Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ce este sindromul de tunel carpian?

Ce este sindromul de tunel carpian?

O problema cu care multe personae se confrunta in ziua de azi este sindromul de tunel carpian. Acesta reprezinta o afectare a nervului median prin compresia acestuia la nivelul incheieturii. Fiind o formatiune care este localizata la baza mainii, aceasta constituie un pasaj ingust. Problema apare in special la persoanele de sex feminin cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani, iar simptomele se agraveaza in timp daca aceasta problema nu este tratata.

Care sunt cauzele aparitiei sindromului de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian poate fi provocat de diabetul zaharat, hipotiroidism sau formatiunile tumorale de tipul lipoamelor. Sindromul de tunel carpian se mai manifesta si la persoanele care sunt nevoite sa stea o perioada indelungata de timp intr-o postura vicioasa si anume cu mana pe mouse. In functie de evolutia bolii, lucrurile se agraveaza pe masura ce durerile incep sa fie din ce in ce mai comune pe timp de noapte.

In unele cazuri mai severe, sindromul de tunel carpian poate duce la pierderea sensibilitatii, dar si a functionalitatii in cazul degetelor. Medicul este cel care diagnosticheaza acest sindrom, el fiind stabilit pe baza anamnezei, dar si a consultului clinic de specialitate. De asemenea, se mai poate efectua si o radiografie a mainii, precum si a articulatiei pumnului. De cele mai multe ori, acest sindrom poate fi tratat prin administrarea de antiinflamatoare pe cale orala. In acealsi timp, aceasta problema mai poate fi tratata si prin infiltratii locale la nivelul tunelului carpian, precum si prin purtarea de orteze medicale pentru imobilizarea incheieturilor afectate.

Exista si unele modalitati de preventie ale aparitiei acestui sindrom si anume ca poti tine articulatia dreapta in momentul in care manevrezi instrumente sau scule. De asemenea, te mai poti asigura si ca aceste instrumente sunt potrivite mainii tale si anume ca ele nu sunt prea mari pentru mana ta. Evita pe cat posibil sa indoi sau sa flexezi articulatia pumnului in mod repetat si redu miscarea de apucare in forta pe cat posibil. Un alt lucru pe care sa-l faci pentru a evita aparitia sindromului de tunel carpian este sa nu stai cu pumnul pe o suprafata dura pentru o perioada lunga de timp.

Tunel carpian

Poti preveni aparitia sindromului de tunel carpian si prin lucrul alternativ cu mainile. Mai poti si evita sa lucrezi cu bratele prea apropiate sau prea indepartate de corp. La fiecare 15 minute poti face o pauza, mai ales atunci cand folosesti repetitiv mana, pentru ca articulatia pumnului sa se poata relaxa. In situatia in care folosesti tastatura pentru o perioada mai lunga de timp, poti regla inaltimea scaunului, astfel incat antebratele sa fie la acelasi nivel cu aceasta. In acest fel, nu trebuie sa-ti mai flexezi incheieturile mainilor pentru a tasta. Vei avea asadar o pozitie neutra la nivelul articulatiei pumnului, iar din acest punct de vedere vei ajunge sa te simti foarte bine. Discuta si cu antrenorul sau medicul tau cum poti evita aparitia acestei probleme in situatia in care faci sport. Vei putea asadar sa te bucuri de o stare de sanatate mai buna si sa eviti asadar aparitia acestui sindrom.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share