Ce este stenoza de canal lombar?

Stenoza lombară este o patologie care se traduce prin îngustarea canalului vertebral care se află în partea de jos a spatelui. Este vorba despre o maladie degenerativă, legată în principal de înaintarea în vârstă. Apare în general, în jurul vârstei de 50 de ani, dar se poate declanșa și la persoane mai tinere, la cele care s-au născut cu un canal vertebral mai îngust.

Ce este stenoza de canal lombar

Care sunt simptomele stenozei de canal lombar?

Simptomele îngustării canalului vertebral pot varia în funcție de nervii care sunt afectați. Dar, în caz de stenoza de canal lombar pot să apară dureri lombare, senzații de furnicături, o slăbire sau chiar o diminuare a reflexelor în picioare sau gambe. Dacă compresia se face la nivelul L4/L sau L5/S1 pacientul va putea resimți o durere sub formă de cruralgie, radiculalgie, sciatalgie sau sciatică.

Durerile de spate ca și atunci când vorbim despre hernie de disc, pot să fie agravate de anumiți factori. În caz de stenoză de canal lombar, putem vorbi despre mers pe jos, alergare, urcarea scărilor, iar durerea ce apare poate iradia până jos la glezne. Cel mai adesea, stenoza lombară impune oprirea în timpul mersului din cauza unei dureri invalidante.

În cazuri mai rare, stenoza lombară poate duce la sindrom de coadă de cal care cauzează pierderea controlului asupra vezicii sau intestinelor.

Care sunt cauzele stenozei de canal lombar?

Stenoza de canal lombar este un proces degenerativ, care implică unul sau mai multe elemente:

  • Formațiunile osoase de pe vertebre. Excrescențe osoase se formează pe vertebre la nivelul articulațiilor interapofizare.
  • Ligamentele care susțin vertebra se îngroașă sau își schimbă forma și exercită o presiune înspre interiorul canalului.
  • Presiuni care provin de la discul vertebral care au drept urmare o discopatie degenerativă sau o hernie de disc.

Principalul motiv al acestui proces degenerativ este o proastă alimentație a regiunii lombare în oxigen, apă și nutrienți. Atunci când celulele osoase și ligamentare nu sunt corect alimentate și suferă de o proastă evacuare a dioxidului de carbon, capacitățile lor de regenerare naturală sunt dereglate.

Intervenția asupra stenozei de canal lombar se realizează într-un centru specializat și asigură cele mai bune rezultate asupra durerilor cauzate de compresiunea neurologică. Medicul specialist va urmări recuperarea pacienților, chemându-i la controale regulate până când se va asigura de consolidarea completă. De asemenea, un consult în fiecare an va fi și el propus.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share