10/05/2021

Ce înseamnă să fii ZEN?

Zen.

Tot mai mulți oameni folosesc expresia „ fii Zen” atunci când vor să sugereze faptul că persoana în cauză trebuie să rămână calmă și indiferentă la ceea ce se întâmplă în jur.

Zen este, de fapt,  un exercițiu de meditație prin care sunt anihilate toate distincțiile de ordin dualist cum ar fi adevărat sau fals, eu sau tu.

Zen este un drum.

Un drum prin care ne eliberăm de haosul gândurilor, de neliniște, de zgomotul de fond continuu și neliniștitor care ne împovărează conștiința, un drum prin care putem ajunge la rădăcinile cele mai adânci, ca să aflăm cine suntem cu adevărat, de unde venim, încotro ne îndreptăm. Prin practica Zen ne liniștim conștiința, desființând gândurile haotice primind răspuns la acestea, chiar dacă acest răspuns este o experiență ce nu poate fi descrisă prin cuvinte.
Cum suntem persoane diferite, cu trăsături diferite, tot așa putem ajunge în moduri diferite la starea de încetare a neliniștii și la obținerea răspunsului la întrebările care ne frământă.

Unii meditează în natură, alții la un pahar de bere cu prietenii…alții prin magazine.

Creșteți zen-ul  în magazine…

Cum să atingi zen-ul în magazine? Simplu! Intri într-un magazin…de pantofi de exemplu. Și începi să probezi o pereche, două, trei….zece. Îți admiri picioarele în oglindă, cu fiecare pereche ești tot mai relaxat, un zâmbet larg ți se așterne pe față. Dacă mai vezi și câteva priviri invidioase zen-ul crește exponențial. Așezi pantofii într-un șir indian și urmează un adevărat examen. Pe care îi cumperi și pe care îi lași?

Ți se dă zen-ul un pic peste cap, dar îți aduci aminte de o prietenă și imediat crește zen-ul ca aluatul de gogoși. Alegi măcar o pereche și te grăbești spre casă cu un râs de vrăjitoare…simpatică. Nu puteai pleca fără, pentru că ai acasă o brățară care se asortează perfect cu pantofii. Cum să o lași vitregită? Cum să stea neasortată?

Complotează universul?

Nu știi cum se face, dar întotdeauna drumul spre casă trece pe lângă 2 -3 magazine de bijuuri. Nu vrei să intri, dar te trage zen-ul ăsta cu o forță….
Sigur este un complot al universului…

Ca un făcut….reduceri și promoții și la bijuuri. 1, 2, 3…cercei, inele, brățări. Unele se asortează cu pantofii cei noi, altele cu cei vechi. Acu nu mai zâmbești. Râzi de-a dreptul când te gândești că zen-ul tău ajuns în vârful Everestului o să facă praf un alt zen.
Îți sunt dragi prietenii tăi. Tu ții la zen-ul vostru.

Tot ce e important în viața asta nu este despre tine. E despre ce poți tu să faci pentru alții, cât de valoros și util ești. E despre dezvoltarea ta personală, despre investiția în tine cu singurul scop să fii de folos mai bine, mai eficient şi într-o cantitate mai mare. Așa ești tu!

Prietenia, sursă pentru Zen

De fapt, întreg universul „conspiră” pentru ca tu să devii o persoană extraordinară cât timp persoana care devii, are grijă să dea, să dăruiască. De aceea găsești cei mai frumoși pantofi și cele mai frumoase bijuuri.
Nu e nevoie să faci nimic și ești perfect/ă așa cum ești, nu e nevoie să dovedești, să muncești, să suferi. Ești o ființă umană minunată, o picătură într-un ocean, un diamant perfect. Un diamant perfect cu pantofi și bijuterii perfecte.
În câteva ore zen-ul tău te îndeamnă să arăți….

Și zen-ul prietenei tale pălește, leșină.
Se uită, se uită…apoi închide ochii și se vede încălțată cu pantofii tăi, simte cercei atârnând de urechile ei….oftează și zen-ul ei se face mic, mic, mic.

Dar și prietenia este rețeta perfectă pentru ridicat zen-ul. Viața e frumoasă, plină de miracole, de oportunități de a experimenta cele mai înalte stări sufletești. Iubirea, bucuria, entuziasmul, împlinirea, îndrăgostirea, speranța ridică zen-ul mult peste zen-ul pantofilor. Dar cu toate astea poate te înduri să împarți zen-ul tău cu al prietenei tale.
Cu gândul la pantofii cu puțin sclipici, cu toc elegant, ea se încalță cu adidașii și iese (ne)cântând în ploaie la o plimbare de privit vitrine cu pantofi și bijuterii. Zâmbește!

Ea știe că purtăm înlăuntrul nostru minunile pe care le căutăm în afara noastră.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share