Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Ce înseamnă să porți perle? Iată cum sunt purtate în diverse culturi!

Perlele au fost și au rămas un simbol al prosperității financiare, pe tot globul, datorită rarității lor și modului inedit în care se formează, doar natural. Totuși, perlele înseamnă mai mult decât cifre și bani; ele au o însemnătate aparte, pentru fiecare cultură.
Pentru a vă face o idee amplă despre semnificațiile perlelor în lume, experții noștri de pe Bijuterii TV au analizat ce simbolistică au perlele în cele mai cunoscute civilizații din lume. Iată ce au aflat!

să porți perle

Ce legende există despre apariția perlelor?

Pentru că în trecut era greu de găsit o explicație logică cu privire la procesul prin care se formează perlele, fiecare cultură în parte a oferit o legendă care să clarifice misterul:

  • În China Antică, se credea că perlele se formau în capul unui dragon și că doar tăindu-i capul poți să obții obiectul de bijuterie.
  • Legendele japoneze spun că lacrimile creaturilor mistice acvatice precum sirenele sau nimfele se transformau în perle.
  • Perșii credeau că perlele apar la capătul curcubeului și că tunetele și fulgerele erau cauza imperfecțiunilor de pe suprafața lor.
  • Anumite culte creștine spuneau că perlele sunt de fapt lacrimile Evei și ale lui Adam, din momentul în care au fost goniți din Grădina Edenului.

Ce semnificații poartă perlele în prezent?

Se pare că perlele și-au păstrat semnificațiile profunde mai ales în culturile asiatice.

Perlele în cultura japoneză

Japonezii sunt cei care oferă în mod special o atenție deosebită bijuteriilor cu perle.

Pentru ei, perlele nu înseamnă doar frumusețe și raritate, ci și sănătate și longevitate. Există chiar și un ritual în familiile japoneze, în care părinții oferă copiilor un colier cu perle, de multe ori moștenit de la bunici. Acest gest simbolizează trecerea lor la lumea adultă, iar colierul în sine este cunoscut pentru că aduce noroc și înțelepciune.

O altă tradiție întâlnită în această cultură este cea în care soacra îi oferă miresei un colier cu perle, în semn de binecuvântare și acceptare în familie.

Perlele în cultura chineză

Chinezii sunt cei care menționează pentru prima dată perlele într-un document din 2300 î.Hr. De atunci și până în ziua de astăzi, ele au rămas un simbol al înțelepciunii și bogăției, motiv pentru care au rămas preferatele celor înstăriți.

Există o superstiție în cultura chineză conform căreia un colier cu perle purtat pe timpul nopții îți poate oferi anumite puteri supranaturale.

Explicația din spatele legendei este asocierea dintre perle și lună, care își are rădăcinile în timpul Antichității. Deoarece luna are un efect asupra apelor lumii(maree), iar perlele sunt produse în mediul acvatic, oamenii au găsit o conexiune între cele două. Bănuielile le-au fost confirmate și de aspectul lor asemănător, iar povestea a continuat să se răspândească în rândul pasionaților de bijuterii.

Nu este de mirare că perlele veritabile și-au păstrat valoarea de-a lungul timpului, având în vedere modul în care sunt create și perioada necesară pentru exploatarea acestora. Se pare că multe culturi din toată lumea au apreciat aceste caracteristici ale perlelor și le-au oferit semnificații deosebite.

Dacă și tu îți dorești să ai în colecția ta o bijuterie cu perle, care te va aduce mai aproape de culturile asiatice, comandă una direct de pe site-ul Bijuterii TV! Poți alege dintr-o colecție variată, iar în această perioadă ai parte de prețuri promoționale!

Distribuie acest articol Oficial Media
Share