Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ce leagă fabricile de țigări contrafăcute din România, cazurile de șantaj și extorcare în Moldova și un șir de spargeri la nivel înalt în Franța?

Răspunsul este dat de  una dintre cele mai puternice grupuri criminale din Moldova, cunoscută drept „Patron” după liderul său, care a fost desființată săptămâna trecută ca urmare a unui grup operațional înființat de Europol între autoritățile franceze, române și moldovenești.

Au fost efectuate în total 50 de percheziții în Franța, România și Moldova, în urma cărora au fost arestați 14 cetățeni moldoveni (12 în Franța, 1 în România și 1 în Moldova). Conducătorul se numără printre cei arestați în România. I s-a acordat rangul de „hoț în lege” în cadrul structurii de rang al mafiei vorbitoare de limbă rusă și este căutat într-o serie de cazuri importante din Europa. În timpul perchezițiilor, au fost ridicate 1 700 de cutii de țigări, 520 kg de tutun și peste 200 000 EUR în numerar. Acest grup de crimă organizată era structurat ierarhic și era condus de hoțul în drept, care a numit „supraveghetori” însărcinați cu coordonarea activităților infracționale ale diferitelor ramuri ale acestei bande care funcționează în diferite țări.
Se crede că infractorii arestați sunt legați de o listă lungă de activități ilicite din întreaga Europă, cum ar fi furtul organizat și gardul, extorcarea de bani, spălarea banilor și contrabanda cu tutun. coordonare europeană Cooperarea polițienească internațională coordonată de Europol a fost esențială în aducerea în fața justiției a diferiților membri ai acestei bande care se aflau în diferite țări europene. Sub umbrela unui grup operațional operațional, Europol a reunit anchetatorii francezi, români și moldoveni care lucrează împreună din aprilie 2021 pentru a stabili o strategie comună și pentru a se pregăti pentru faza finală a investigației. Europol și INTERPOL și-au desfășurat, de asemenea, specialiști în Franța în ziua de acțiune pentru a sprijini autoritățile naționale în activitatea tactică de la fața locului. Această operațiune a fost realizată în cadrul Platformei Multidisciplinare Europene împotriva Amenințărilor Criminale (EMPACT), care a oferit sprijin financiar. La această anchetă au participat următoarele organe de drept: Franța: Jandarmeria Națională (Jandarmerie Nationale) Romania: National Police (Poliția Română) Moldova: General Police Inspectorate (Inspectoratului General de Politie) Europol: Centrul european pentru criminalitatea organizată gravă, Centrul european pentru criminalitatea financiară și economică .
Cu sediul la Haga, Țările de Jos, Europol sprijină cele 27 de state membre ale UE în lupta lor împotriva terorismului, criminalității cibernetice și a altor forme grave și de criminalitate organizată. Europol lucrează, de asemenea, cu multe state partenere din afara UE și organizații internaționale. De la diferitele sale evaluări a amenințărilor până la activitățile sale operaționale și de colectare de informații, Europol are instrumentele și resursele de care are nevoie pentru a-și face rolul în a face Europa mai sigură.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share