26/09/2021

” Ceea ce se întâmplă acum în AFGANISTAN ilustrează EȘECUL POLITICII AMERICANE”

După 20 de ani de război, nenumărate decese și speranțe eșuate pentru o democrație stabilă, comunitatea internațională abandonează poporul afgan talibanilor, au transmis printr-un comunicat  membrii  Grupului S&D din Parlamentul European. 

„Este o altă tranziție dezastruoasă și eșuată, care lasă poporul afgan consternat. Vedem deja poveștile femeilor care își ascund diplomele de absolvire și își caută burqa. Dacă ne luăm după ultima perioadă în care talibanii au condus Kabulul, situația femeilor și a fetelor este extrem de sumbră”, se arată  într-o postare pe Facebook. Potrivit Grupului S&D din PE, pentru o generație care a crescut în condiții de libertate, noul regim va fi un șoc brutal. Așadar, comunitatea internațională trebuie să acționeze. „Trebuie să asigurăm imediat repatrierea în siguranță a partenerilor afgani și a activiștilor pentru drepturile omului. Trebuie să ne concentrăm asupra continuării ajutorului umanitar pentru cei care au nevoie de el”, au concluzionat social-democrații din Parlamentul European.

La rândul său, europarlamentarul român Maria Grapini critică reacția întârziată a președintelui Klaus Iohannis . ”Ceea se întamplă acum, în Afganistan ilustrează eșecul politicii americane. Sacrificiul de vieți omenesti de ani de zile în Afganistan inclusiv a românilor, arată că totul,  a fost inutil. Este exemplul clar că,  nu pot impune un model social, economic și politic, oriunde!

Reacția întârziată ca de fiecare dată, a președintelui României, arată că nu-l interesează că au murit românii inutil și că este un “Yes man”, în toată politica externă!!!” a declarat Maria Grapini.

Președintele american, Joe Biden, și premierul britanic, Boris Johnson, au convenit marți, în cadrul unei convorbiri telefonice, să organizeze săptămâna viitoare o reuniune a liderilor G7 pentru a discuta despre o abordare comună privind Afganistan.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share