Cele mai bune cărți de istorie a Rusiei. Top 10 cărți apărute la Editura Meteor Press

Cărțile de istorie ne vor ajuta întotdeauna să conservăm adevărul la scară largă, să privim situația prin argumentele specialiștilor, teoreticienilor, celor gata să își dedice ani din viață pentru ca nimic să nu se piardă din ceea ce, adesea, alții ar dori să rămână în urmă. Cei care își uită istoria sunt însă condamnați să o repete.

Cele mai bune cărți de istorie a Rusiei

Cărțile de istorie ne vor ajuta întotdeauna să conservăm adevărul la scară largă, să privim situația prin argumentele specialiștilor, teoreticienilor, celor gata să își dedice ani din viață pentru ca nimic să nu se piardă din ceea ce, adesea, alții ar dori să rămână în urmă. Cei care își uită istoria sunt însă condamnați să o repete.

 

Editura Meteor Press vine în întâmpinarea cititorilor pasionați de istorie cu o selecție impresionantă și de actualitate de cărți de istorie semnate de unii dintre cei mai cunoscuți autori din lumea întreagă.

 

De data aceasta vă prezentăm un top cu cele mai bune cărți de istorie despre Rusia, cu povești mai puțin cunoscute sau cu istorii marcante ale trecutului recent.

Marșul morții prin Rusia. Călătoria mea de la soldat la prizonier de război de Klaus Willmann

Pentru Herrmann călătoria va fi una sub semnul disperării în vreme ce va reuși, în cele din urmă, să fie unul dintre puținii supraviețuitori. În carte poveștile se împletesc sub însemnările lui Willmann pentru a face loc unui trecut în care, în fosta URSS, „melancolia și indiferența, empatia și cruzimea” făceau parte din același peisaj, existau sub același cer și, adesea, se regăseau într-o singură persoană. Această remarcabilă relatare este azi una dintre dovezile esențiale ale unui trecut pe care lumea modernă ar fi trebuit să nu îl mai repete vreodată.

KGB – Adevărata istorie a serviciilor secrete sovietice de Bernard Lecomte

Jurnalistul de investigație Bernard Lecomte a reușit să pună într-o singură carte istoria cutremurătoare de șapte decenii a serviciilor secrete sovietice, a KGB-ului care, de-a lungul timpului, a cunoscut nenumărate denumiri, fără a-și schimba vreo clipă obiectivele sau activitatea. Cei mai cunoscuți șefi ai acestei organizații, de la Dzerjinski și până Beria, și cei mai cunoscuți agenți secreți, de la Münzenberg și până la Putin, sunt trecuți în această carte care nu poate lipsi din topul celor mai bune cărți despre istoria Rusiei.

Rusia lui Putin de Anna Politkovskaia 

 

Nimeni nu o va uita vreodată pe jurnalista Anna Politkovskaia, cea care și-a pierdut viața făcându-și datoria pentru democrație, libertate și adevăr, cea care a scris despre Rusia, cea care a fost premiată în întreaga lume pentru reportajele despre războaiele cecene. Și-a pierdut viața în urma unui asasinat la 7 octombrie 2006, în ziua în care liderul rus împlinea 54 de ani. Determinarea și munca uriașă au însoțit-o pe jurnalista Anna Politkovskaia de-a lungul întregii vieți, fără teama de a-și exprima opiniile ferme legate de efectele conducerii lui Putin asupra poporului rus.

 

Noua nobilime. Renașterea statului securist rus și trainica moștenire a KGB de Andrei Soldatov și Irina Borogan 

Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice în anul 1991, fosta poliție secretă a continuat să își schimbe doar denumirea, fără a-și abandona adevărata activitatea, astfel că a devenit Serviciul Federal de Securitate. Autorii cărți aduc însă lumina mai aproape de această modificare din peisajul politic al acelui moment și spun că noua instituție deține un rol major la conducerea de la Kremlin, cu „un rol central – și adeseori obscur – în evenimente precum atacul cu bombe asupra unor blocuri de apartamente de la Moscova sau asediul de la Teatrul Dubrovka, războiul din Cecenia sau masacrul de la școala din Beslan”. Mai mult, cartea Noua nobilime aduce explicații pertinente și analize captivante despre „noua nobilime” a Rusiei și efectele asupra lumii moderne.

Țarul Putin de Anna Arutunyan

Jurnalista ruso-americană Anna Arutunyan completează acest top printr-o carte în care cititorii interesați de istorie vor descoperi o analiză detaliată a Rusiei contemporane, după ce autoarea a trăit zece ani în această țară. În carte, analiza include felul în care, consideră autoarea, conducătorul Rusiei cucerește statutul unui țar, ca urmare a modului în care poporul rus a permis să se ajungă aici. Anna Arutunyan a adunat, de-a lungul timpului, nenumărate interviuri cu voci puternice din sfera de conducere a Rusiei, dar și din partea unor cetățeni obișnuiți care nu s-au temut să își spună propriul adevăr cu privire la țara în care trăiesc.

Rusia. O scurtă istorie. De la Rusia Kieveană până în prezent de Christopher Ward, John Thompson 

 

De data aceasta, cartea scrisă de Christopher Ward și John Thompson cuprinde istoria Rusiei cu evenimentele majore care au avut loc din perioada lui Petru cel Mare și până aproape de ziua de azi, având și un capitol dedicat relațiilor din ultimii ani dintre Rusia, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. Autorii consideră că „dimensiunile uriașe ale teritoriului Rusiei au generat niște consecințe strategice importante” și că „diferențele religioase față de Occident au constituit timp de secole o barieră serioasă și o sursă de suspiciuni și ostilitate între ruși și Occident”.  Veți regăsi o istorie obiectivă a unui stat care continuă, din nenumărate puncte de vedere, să rămână ancorat în trecut.

Rusia în secolul XX de David R. Marples

 

Profesorul universitar emerit David R. Marples este un specialist care și-a dedicat mare parte din timpul vieții pentru a scrie mai multe cărți despre Rusia, Ucraina și Belarus, cărți printre care amintim Lenin’s Revolution: Russia 1917-1921 (2000) și The Collapse of Soviet Union, 1985-1991 (2004). Rusia în secolul XX, tradusă și publicată la noi de Ed. Meteor Press, reprezintă o analiză obiectivă a istoriei recente, cuprinzând evenimentele majore precum

Revoluția din Octombrie, Marea Epurare și Marele Război pentru Apărarea Patriei, reformele și politica externă ale lui Hrușciov și regimul Brejnev.

In echipa lui Stalin de Sheila Fitzpatrick

 

Scriitoarea și cercetătoarea Sheila Fitzpatrick s-a specializat în istoria modernă a Rusiei, petrecând mai mulți ani în Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Având ca subtitlu Anii periculoși din politica sovietică, această carte servește azi drept un far care luminează asupra istoriei echipei lui Stalin, o echipă care, în mare parte, a rămas alături de liderul rus timp de 25 ani cât acesta a condus URSS. Astfel, e analizat și rolul-cheie pe care acești oameni din imediata apropiere a lui Stalin l-au avut în organizarea sau demararea unor perioade de oroare precum campania de antisemitism, colectivizarea forțată sau marile epurări.

Gorbaciov. Viața și epoca lui de William Taubman

Viața lui Mihail Gorbaciov se regăsește, sub semnătura lui William Taubman, într-o biografie completă, unică prin detalii, complexitate și atenția la înglobarea perspectivei de ansamblu care a jucat un rol important în politica dusă de Gorbaciov. Având la bază nenumărate documente din arhive, interviuri cu asistenți și consilieri de la Kremlin, lideri din alte țări și transcrieri valoroase, portretul și viața lui Gorbaciov sunt prinse în una dintre cele mai bune analize biografice făcute până în prezent.

Hrușciov. Omul și epoca sa de William Taubman

 

Semnată de același autor, cartea Hrușciov. Omul și epoca sa a fost distinsă cu Premiul Pulitzer pentru biografie. Cercetările remarcabile ale lui William Taubman se extind, de data aceasta, asupra a două decenii și relatează provocările întâmpinate de Hrușciov în demersul de a moderniza țara. Nenumărate dileme cu privire la una dintre cele mai complicate perioade ale fostului URSS își găsesc răspunsul în acest bestseller apreciat și tradus în întreaga lume. William Taubman rămâne un etalon în aria biografiilor, iar pasionații de istorie nu vor fi dezamăgiți.

Cărțile pot fi cumpărate din librăria online Librarul în secțiunea Cărți istorie.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share