Celebrul ORIENT EXPRES va tranzita din nou țara la început de septembrie

Trenul Orient Express(sau VSOE, Venice Simplon Orient Express), ce traversează Europa de la Paris la Istanbul, a tranzitat țara noastră în zilele de 28, 29 și 30 august, acesta fiind și „turul de revenire” al trenului după pauză,  cauzată de pandemie.
Legendarul tren, care a fost și scena desfășurării acțiunii din romanul „Crima din Orient Express” scrisă de Agatha Christie, a pornit la drum pentru prima dată pe 5 iunie 1883 pe ruta Nancy – Strasbourg – München – Viena – Budapesta – Szeged – Jimbolia – Timișoara – Caransebeș – Vârciorova – Craiova – Piatra Olt – Pitești – București – Giurgiu – Smârda (2.627 km), de aici fiind transportati cu feribotul peste Dunăre până la Ruse, pentru a lua un alt tren spre Varna, unde urma o a doua transbordare. Traseul Orient Express a suferit multe modificări de a lungul timpului, în 1885 trecând prin Belgrad via Niș – Plovdiv, iar după construirea podurilor de la Fetești, respectiv Cernavodă de către inginerul Anghel Saligny, traseul a fost deviat din nou, de data aceasta spre Constanța, de unde vagoanele erau transportate pe vapor spre Istanbul. În prezent, traseul nu este același cu originalul Orient Express, acesta mergând „pe propriile picioare” până în Istanbul.
Orient Express însumează un total de 15 vagoane- aproximativ 385m lungime, dintre care destindem un număr de  zece  vagoane dormitor, patru  vagoane restaurant și un vagon de serviciu. Majoritatea vagoanelor au REV recent (august 2022), stația de domiciliu fiind Veneția Santa Lucia.
Trenul IC 15011 Curtici Fr. – București Nord a intrat în țară pe 28 august la ora 17:22, unde a fost preluat de către EA 689 și EA 789 ale depoului Arad. Trenul nu a avut întârzieri substanțiale, cea mai mare întârziere fiind de 11 minute la sosirea în Brașov.
Pe parcurs, trenul a oprit în stațiile Arad, Simeria (pentru schimb personal tren), Teiuș (realimentare cu apă și Revizie tehnică în tranzit, fapt cu care locomotivele au rebrusat, în capul trenului trecând EA 789, 689 rămânând la roata trenului), Brașov, Sinaia-  unde turiștii au vizitat castelul Peleș și alte atracții turistice din stațiunea prahoveană. Trenul a ajuns la București pe 29 august, la 15:37, cu 5 minute mai devreme față de ora programată. Aici ,pasagerii au stat peste noapte, fiind cazați la un hotel luxos din capitală. Trenul și-a continuat drumul spre Istanbul pe 30 august, plecând din Gara de Nord spre Giurgiu Nord, la ora 10. 00 Trenul a fost tractat de către locomotivele GM 1143 și GM 944 ale depoului București Călători.
Într-un final, Orient Express a părăsit țara noastră în jurul orei 13.oo când a trecut podul peste Dunăre cu destinația Ruse.
Trenul se va reîntoarce către Paris, urmând sa tranziteze din nou țara noastră în perioada 3-5 septembrie.
Prețurile pentru cel mai ieftin bilet depășesc 4.000 de lire sterline și pot ajunge până la 20.000 de lire sterline.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share