”Reconcilierea și unitatea nu pot fi realizate fără dreptate și pace”

Planul lui Dumnezeu în Hristos a fost și reconcilierea și vindecarea întregii creații”

În timp ce a 11-a Adunare a Consiliului Mondial al Bisericilor (WCC) s-a deschis pe 31 august la Karlsruhe, Germania, secretarul general interimar al CMB, reverend. Prof. Dr. Ioan Sauca, a împărtășit tuturor celor prezenți un raport în care a abordat mai multe subiecte:  criza climatică, COVID-19, războiul din Ucraina, și multe alte provocări din lume.

31 August 2022, Karlsruhe, Germany: Delegates and visitors gather for a photo on the opening day of the World Council of Churches’ 11th Assembly in Karlsruhe, Germany. The assembly takes place August 31 to September 8 under the theme „Christ’s Love Moves the World to Reconciliation and Unity.”

 

”Răspunzând la greutățile vremurilor noastre, avem nevoie unii de alții, depindem unii de alții și putem avansa doar dacă mergem împreună, nu în separare”, a spus el. „Prin urmare, aș îndrăzni să spun că, dacă nu ar exista WCC, ar trebui să-l inventăm sau să-l reinventăm astăzi.” Raportul lui Sauca a arătat amploarea activității CMB legate de Pelerinajul Justiției și Păcii, criza climatică, justiția rasială, rănile cauzate de războiul din Ucraina și alte conflicte din lume și promovarea drepturilor omului în Țara Sfântă. „Sunt convins că, privind perioada dinaintea noastră, trebuie să continuăm călătoria noastră ecumetică comună ca un pelerinaj al reconcilierii și al unității ca paradigmă generală care ghidează activitatea programatică a CMB”, a spus el.

31 August 2022, Karlsruhe, Germany: Delegates and visitors gather for the opening day of the World Council of Churches’ 11th Assembly in Karlsruhe, Germany. The assembly takes place August 31 to September 8 under the theme „Christ’s Love Moves the World to Reconciliation and Unity.”

„Mai mult decât atât, întrucât reconcilierea și unitatea nu pot fi realizate fără dreptate și pace, aceasta va fi o continuare firească a paradigmei ecumenice care a fost inventată la momentul celei de-a 10-a Adunări de la Busan, dar acum modelată și aliniată ca răspuns la nevoile unui lumea tânjește după reconciliere și unitate.” El a remarcat, de asemenea, că grija pentru creație este esențială pentru mărturia bisericilor. „Este o problemă teologică”, a spus el.

raport sauca

„Planul lui Dumnezeu în Hristos a fost și reconcilierea și vindecarea întregii creații.” În plus, el a subliniat esențialul relațiilor ecumenice. „Sunt convins mai mult ca oricând că CMB rămâne un instrument esențial pentru implicarea bisericilor și pentru amplificarea mărturiei lor comune ca expresie fundamentală a părtășiei și a comunității”, a spus el. „Acest lucru poate fi realizat doar prin consolidarea colaborării cu partenerii ecumenici, inclusiv organizațiile ecumenice regionale și consiliile naționale ale bisericilor, comuniunile creștine mondiale și ministerele specializate.”

În concluzie, Sauca i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru că a fost o prezență constantă în timpul serviciului lui Sauca ca secretar general interimar, ceea ce a crezut că va fi pentru o perioadă scurtă de timp, dar, din cauza pandemiei de COVID-19, s-a întins pe aproape trei ani. „Adevăratul căpitan al bărcii ecumenice și capul Bisericii nu este nici unul dintre noi  și nu este  decât Hristos”, a spus Sauca. „Suntem doar instrumente cu umilință și am putea avea succes,  dacă îi urmăm voința.”

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share