Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Charles Chemin, ”20 de tăceri” – Jurnal de festival, BABEL FAST 2017

Charles Chemin, ”20 de taceri” a fost vârful de recunoaștere a valorii acestei manifestări artistice de la Târgoviște.

Charles Chemin, ”20 de tăceri”

Festivalul Babel a avut onoarea să găzduiască anul acesta doi dintre marii regizori de teatru contemporan ai lumii, este vorba despre Robert Wilson și Charles Chemin. Producția ”20 de tăceri” regizată de Charles Chemin, a grupului Karol Karol din Franța, a fost realizată împreună cu Teatrul Tony Bulandra, spectacolul fiind o Premieră.

Charles Chemin, ”20 de tăceri” - BABEL FAST 2017

Charles Chemin integrează în cercetările lui artele vizuale și muzica contemporană. Producțiile lui inițiale de teatru și operă includ lucrări la Havana Biennale, Performa in New York, Moscow Contemporary Art Biennale, Bregenz International Festival. Colaborează adesea cu Robert Wilson în calitate de co-regizor a spectacolelor lui din întreaga lume. Ca actor a lucrat cu numeroși regizori, incluzându-l pe Robert Wilson, Bruno Meyssat, Philippe Chemin, Christine Fersen sau Andrew Ondrejcak, în spații precum Comédie-Française, Lincoln Center New York, Festival d’Avignon, Festival d’Automne à Paris și alte teatre importante din Franța și din întreaga Europă.

Charles Chemin, ”20 de tăceri” - oficialmedia.com

După spectacol, am avut prilejul să fim alături de întreaga echipă de producție, de managerul general Mc Ranin, de Robert Wilson, Charles Chemin, Dom Bouffard, Aliberto Sagretti, Liviu Cheloiu, Luiza Mitu, Horațiu Mihaiu, Corneliu Jipa, acolo unde am luat ”pulsul” unui eveniment extrem de important pentru viața culturală a orașului nostru, deja încărcat cu istorie.

Și pentru că ne-am dorit să scriem istoria viitoare împreună cu acești oameni minunați, ne-am bucurat de șansa de a-l avea alături într-un interviu pe Charles Chemin, regizorul si actorul spectacolului ”20 de tăceri”. Acum vă lăsăm în sunetul cuvintelor…

Oficial Media: Cum s-a făcut legătura între Charles Chemin și Teatrul Tony Bulandra?

Charles Chemin: Lucrez alături de Robert Wilson, care a montat anul trecut două spectacole la Craiova și ulterior am mers și în Vâlcea, acolo unde ne-am întâlnit cu domnul Ranin și Liviu Cheloiu și am rezonat la nivel cultural, intelectual dar și personal, pentru că totul a fost foarte deschis și prietenesc. Ne-am gândit că putem face un proiect împreună iar Festivalul Babel părea foarte potrivit pentru spectacolul nostru pe care încercam să-l facem de ceva vreme, iar aici l-am jucat în premieră.

Oficial Media: Ați venit cu spectacolul gândit pe tema festivalului, pe sunet?

Charles Chemin: De fapt s-a întâmplat invers, noi lucram deja cu Dom Bouffard, apoi a apărut Aliberto și Luiza, și aveam deja ideea de sunet, de a aduna bucăți muzicale într-una singură, într-un spațiu, unde nu este sunet, dar oamenii sunt plini de sunete. Și da, s-a potrivit cu tema festivalului.

Oficial Media: Cum ai simțit publicul? Pentru că ai adus toți oamenii pe scenă pentru cele 20 de minute de la începutul spectacolului, și noi am fost acolo. De ce ai ales acest lucru?

Charles Chemin: Pentru a inversa relațiile dintre public și actor. Actorul simte spațiul publicului și publicul simte spațiul actorului. Asta a fost ideea principală, de a inversa rolurile, așa cum nu vezi la o piesă clasică, de exemplu. Însă Dom îți poate spune mai multe, pentru că el a creat sunetele și muzica.

Dom Bouffard: Am încercat ca toate elementele pe care le-am folosit, sunet, mișcare, să reinterpreteze spațiul, a fost ca o explorare a spațiului, ca o investigare.

Charles Chemain: Infinitul, eternitatea, sunt elemente mai mari decât noi, sunetul pus într-un loc unde nu auzi sunet, de aceea Dom a avut un rol foarte important pentru a pune o bază solidă. Mi s-a părut un lucru extraordinar ca publicul să fie pe scenă, acolo unde erau si boxele care vibrau foarte puternic și se crea o anumită tensiune. Am vrut să-i pun într-o situație nouă, doar pentru a investiga această stare a necunoscutului, și a modului tehnic în care facem teatru. În timp ce erau pe scenă cu boxele care vibrau, vedeam tot felul de priviri, unora nu le venea să creadă, unii mă întrebau cu privirea, alții au rămas în lumea lor. Cel mai important lucru a fost legătura dintre mine și public. Făcând un amplasament diferit am reușit să tensionez puțin această legătură și să nu mai fie rutina obișnuită a spectacolului când intri și te așezi pe scaun. Zgomotul de fundal în care se aude un copil plângănd, care este chiar fiul meu, am vrut să semnifice acea ființă care vine pentru prima dată pe pământ.

Luiza Mitu: S-a mers pe ideea de structură. Noi interacționăm cu spațiile, suntem interdependeți, dar ele pot funcționa și individual, așa cum funcționează cu noi. Modul în care universul nostru interior interacționează cu un univers mai mare ca al nostru, cum este infinitul, eternitatea, pe care nu-l putem cuprinde și cu toate astea aflăm că aceste universuri exterioare sunt totuși in interiorul nostru.

Oficial Media: Care este relația dintre tine și oamenii care îți asigură partea tehnică la spectacole?

Charles Chemin: Aliberto care s-a ocupat de lumini nu este doar pe partea tehnică, dar este și un om foarte sensibil, și vede dincolo de lucruri. Cu Dom nu am mai lucrat până acum, dar cu amândoi mă cunosc dinainte, și acum ne-am conectat și artistic și am început să lucrăm împreună.

Oficial Media: Aliberto, ne poti spune câteva cuvinte despre colaborarea cu Charles, cu Bob Wilson și cu Teatrul Tony Bulandra? Cum te-ai simțit în Târgoviște?

Aliberto Sagretti: Suntem prieteni de foarte multă vreme, am lucrat și cu Bob Wilson, am avut un proiect in Râmnicu Vâlcea, dar s-a renunțat la el. Încercând să găsim un mod de a continua proiectul, ne-am întâlnit cu domnul Ranin și Liviu, care repetau la fel pentru un spectacol și de acolo am început să punem bazele colaborării. I-am ajutat atunci cu luminile la spectacolul pe care îl montau, dar am colaborat și pentru spectacolul Furtuna. Joc secund de Szabo Istvan. Am fost foarte bine primiți aici. Mi-a plăcut orașul, teatrul, oamenii sunt foarte prietenoși. Liviu a reușit să-mi facă un tur al orașului și am putut să văd locurile voastre istorice. Mi-ar plăcea să revin. Imediat ce voi pleca din Târgoviște, merg la Roma, unde am un proiect cu Bob Wilson, tot la un festival de teatru.

 

Robert Wilson, Charles Chemain și Mc Ranin – Regal artistic pe scenă și în culise

Robert Wilson, principalul director de teatru american de avangardă, a revoluționat scena, făcând comunicarea vizuală mai importantă decât cuvintele. Producțiile sale au depășit limitele care în mod tradițional More…

Oficial Media: Charles, veți avea proiecte și în viitor cu Teatrul Tony Bulandra?

Charles Chemin: Uau, este o întrebare foarte mare! Va trebui să-l întrebați pe domnul Ranin despre asta, am discutat despre câteva lucruri, și desigur ne-ar face mare plăcere să revenim aici, pentru că am fost foarte bine primiți și am găsit o atenție extraordinară pentru detalii și precizie, ceea ce nu se întâmplă foarte des în țările în care mergem. Nu va fi neapărat ușor, dar cu multă răbdare și înțelegere din partea noastră, la fel ca și din partea teatrului, putem gestiona lucrurile să meargă mai departe.

Oficial Media: Vom încerca să scriem foarte frumos și așteptăm să ne chemați în festivaluri în Europa. Glumim, desigur.

Charles Chemin: Cu mare plăcere! Noi vom pleca deja cu acest spectacol în câteva locuri, în septembrie vom merge la Festivalul din Vicenza, dar suntem foarte fericiți că am început aici, în Festivalul Babel și apoi el va continua să crească, să evolueze, să se adapteze la noile locuri unde vom merge.

Oficial Media: Felicitări și vă mulțumim pentru prezența voastră aici și pentru spectacol!

Cristi Iordache & Oana Grigore

Distribuie acest articol Oficial Media
Share