Complexul Comercial Mondial, situat chiar în punctul 0 al urbei noastre, Piața Tricolorului, este una dintre cele mai vechi clădiri cu destinație comercială din Târgoviște. Complexul Mondial, edificat înainte de teribilul cutremur din anul 1977 (ca atare, realizat sub imperiul vechilor normative tehnice, mult mai relaxate, privind siguranța în construcții) se află într-o vizibilă stare de degradare (atașăm fotografii relevante), deși reprezintă probabil una dintre cele mai frecventate locații comerciale ale municipiului, care presupun aglomerări de persoane, având un trafic zilnic de câteva mii de persoane.
În contextul cutremurelor devastatoare din Turcia și Siria, forul legislativ român a adoptat Legea nr. 212/2022, tocmai în scopul reducerii riscului seismic al clădirilor, în vederea atenuării efectelor unui potențial dezastru, reglementând în mod expres în sarcina tuturor proprietarilor și deținătorilor de clădiri care presupun aglomerări de persoane, cum este și cazul Complexului Comercial Mondial, obligativitatea expertizării tehnice a construcțiilor în vederea încadrării acestora într-o clasă de risc seismic și fundamentării măsurilor de intervenție ce se impun.
Realizarea expertizelor de încadrare în gradul de risc seismic nu reprezintă doar o obligație legală, ci și un act de responsabilitate din partea oricărui proprietar sau deținător de clădire (ce presupune aglomerări de persoane) diligent și de bună-credință, pasivitatea punând în primejdie siguranța publicului larg.
În ciuda tuturor împrejurărilor mai sus descrise, instanțele judecătorești refuză aplicarea legii tocmai cu privire la una din clădirile care prezintă cele mai importante indicii de risc seismic ridicat, respectiv Complexul Comercial Mondial, blocând demersul de realizare a expertizei inițiat de proprietarul majoritar, ca urmare a opoziției manifestată de deținătorul spațiului aflat la subsolul clădirii.
În concret, proprietarul de la subsol refuză accesul societății de specialitate însărcinată cu realizarea expertizei de încadrare în gradul de risc seismic, iar raportul de expertiză nu se poate finaliza deoarece studiul fundațiilor presupune ridicarea unor mostre din zona de subsol.
Într-o decizie halucinantă pronunțată în primă instanță (mai jos regăsiți Extras de pe portalul instanțelor de judecată privind soluția), Judecătoria Târgoviște blochează efectuarea expertizei asupra Complexului Comercial Mondial. Soluția pronunțată (prima de acest gen la nivel național), dacă va rămâne definitivă, pe lângă faptul că încurajează toate persoanele care au interesul de a obstrucționa îndeplinirea obligației legale de efectuare a expertizelor de încadrare în gradul de risc seismic (în cazurile grave, respectiv a clădirilor încadrate în clasa RsI, dispunându-se interzicerea organizării și desfășurării de activități permanente și/sau temporare), reprezintă totodată o abrogare implicită a măsurilor de remediere reglementate expres de legiuitor, Legea nr. 212/2022 pierzându-și orice utilitate practică.
Pentru siguranța Dumneavoastră, vom urmări îndeaproape evoluția îngrijorătoare a demersurilor de expertizare a Complexului Comercial Mondial și vă vom ține la curent!
@Comunicat de presă primit pe adresa redacției
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Marea Britanie vrea să mute în România zeci de migranți blocați pe o insulă secretă a Regatului Unit și a SUA
Trei femei au delapidat circa 4.000.000 de lei de la Teatrul Bulandra din București
Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență la New York după ce pilotul a murit în timpul zborului
Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. CCR i-a respins candidatura la Președinția României
Piperea: 1500 de lire au primit părinții pentru a-și testa copiii cu vaccinul Moderna
Polițiștii criminaliști au descins din nou la Spitalul Pantelimon. Au fost ridicate toate telefoanele mobile ale medicilor de la ATI
LIFE STYLE
Dragostea nu înseamnă doar atracție fizică. Dacă Pacea nu vine niciodată, nu merită să continui
Ia-ți timp în fiecare zi pentru a-ți asculta corpul
Povestea unui medic care s-a vindecat de cancer. Legătura dintre cancer și stres
Doi medici vorbesc despre tratarea cancerului cu Zeolit – Un mineral cu o formulă unică de eliminare a metalelor grele din organism
Întrebări pe care să le adresezi copilului tău în loc de ”Cum a fost la școală?”
DESTINATII
Festivalul Tocanului la Novaci
Ziua națională a gestronomiei și vinului românesc
Peştera Ialomiţei trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2024
România și-a stabilit strategia pentru dezvoltarea turismului
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Primul Institut de Menopauză, Andropauză și Longevitate se lansează pe 21 octombrie
Ai un somn agitat în ultima vreme? Află acum ce poți face pentru a dormi relaxat
Cum s-a vindecat de cancer o femeie din Cluj-Napoca. Tratamentul care i-a salvat viața
”Depistează.Tratează.Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”
”Împreună putem găsi soluții și promova bune practici, astfel încât bătrânețea să fie frumoasă!”
La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer la sân
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Lazarev: Comportamentul imoral al soților nu oferă nicio șansă pentru păstrarea familiei
Dragostea nu înseamnă doar atracție fizică. Dacă Pacea nu vine niciodată, nu merită să continui
Profesorul Valeriu-Augustin Stoian, de la Facultatea de Construcții a UPT, omagiat la împlinirea vârstei de 75 de ani și peste 50 de ani de activitate didactică