Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Clientul tau are un proces deschis si tu vrei sa facturezi: totul despre insolventa si evitarea colaborarii cu partenerul care te poate falimenta

Informatiile despre procedura de insolventa a diferitelor companii te feresc de o situatie asemanatoare si chiar de colaboarea cu o firma ce prezinta un grad ridicat de risc. 

Platformele online de specialitate iti ofera acces la informatii actualizate si sigure. Prin monitorizarea procedurilor de insolventa a clientilor, partenerilor sau a firmelor cu care urmeaza sa semnezi contracte, iti protejezi atat afacerea, cat si resursele financiare. 

 

Ti-am pregatit mai jos cateva sfaturi care te vor tine departe de faliment, colaborari cu firme neserioase si riscuri financiare:

 

  • Monitorizarea timpurie 

Colaborarea cu diverse companii iti aduce numeroase avantaje. De la cresterea vanzarilor si clienti noi, la extinderea in diferite zone ale tarii si impunerea pe piata. In vanzari, chiar si cele mai experimentate firme pot avea parte de situatii delicate daca ignora verificarea colaboratorilor. 

 

Fii la zi cu firmele care intra in insolventa si evita din timp colaboarea care poate schimba directia business-ului. Monitorizarea atenta te fereste de efectul domino, care ar putea afecta si alte firme dependente de serviciile sau produsele asa-zisului furnizor.

 

  • Prevenirea riscurilor financiare

Daca ai un parteneriat cu o companie care urmeaza sa intre in insolventa, atunci, ar trebui sa iti pui cateva intrebari: “Cum s-a ajuns aici?”, “Ai fi putut evita situatia?”, “Cat te va costa colaborarea?”. 

 

Lucrand in antreprenoriat ar trebui sa stii pasii siguri catre o afacere de succes. Daca totusi ai o colaborare cu o firma care are probleme financiare, atunci actioneaza repede si asigura-te ca pierderile tale nu sunt atat de mari. 

 

Probabilitatea de insolventa iti indica faptul ca o firma nu isi mai poate achita obligatiile financiare fata de creditori, institutii financiare sau furnizori. Asigura-te ca firma nu are un proces deschis si tu nu va trebui sa incerci sa-ti recuperezi creantele. Daca instanta a hotarat deschiderea procedurii de insolventa, atunci sansele tale de a-ti recupera creantele, precum si investitia facuta, sunt nefavorabile pentru tine.

 

  • Negociarea relatiilor comerciale

Ai analizat raportul privind probabilitatea de insolventa si firma are un grad ridicat de risc. Ce inseamna asta? Probabilitatea este o estimare a gradului in care o firma poate intra in insolventa. Cu alte cuvinte, care sunt sansele ca firma sa intre in insolventa. Desi gradul de probabilitate este ridicat, acesta nu inseamna ca partenerul de afaceri va intra in insolventa. 

 

A mai avut compania probleme financiare? A depasit termenele de plata? Cand si care au fost sumele? Care este cifra de afaceri si cum se pozitioneaza pe piata? 

 

In caz contrar, ar trebui sa ai in vedere ajustarea relatiilor comerciale: sa cauti noi parteneri, furnizori si colaboratori pentru a nu-ti afecta activitatea si continuitatea afacerii. 

 

  • Verifica bonitatea firmei

Raportul de bonitate ofera evaluarea in detaliu a unei companii privind situatia sa financiara. Afla capacitatea de plata a firmei si rata de indatorare pe care o are. Posibilitatea ca partenerul tau sa intre in insolventa afecteaza direct fluxul de numerar al afacerii tale. 

 

Cum este posibil? Doar gandeste-te ca ai prestat un serviciu si este probabil ca firma ta sa nu incaseze suma datorata la timp, sau mai rau, deloc. Evita blocajele financiare!

 

Potrivit unei statistici RisCo.ro, in prima jumatate a anului, firmele care au intrat in insolventa sunt in numar de 3684, cu 8% mai multe fata de aceeasi perioada a anului 2023. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in 2024 intalnim o crestere de 34% a firmelor radiate, ajungand la un numar de 45547. 

 

Cele mai multe insolvente si radieri le intalnim in domeniul comertului cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor. 

 

Nu uita: in afaceri trebuie sa monitorizezi si sa previi

Daca ai un portofoliu de clienti, ii poti adauga pe lista de monitorizare. In momentul deschiderii unui nou dosar de insolventa vei fi notificat si vei sti de cine sa te feresti.

 

Asadar, daca iti monitorizezi atent clientii si colaboratorii, vei sti catre cine sa nu mai facturezi, livrezi marfa sau prestezi servicii. Te costa mai putin sa previi, decat sa repari.

 

In concluzie, monitorizarea clientilor si a firmelor care intra in insolventa nu este doar o masura preventiva, ci o strategie prin care eviti riscurile financiare precum falimentul sau depasirea termenelor de plata.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share