Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Cluster UNESCO în județul HUNEDOARA

Hunedoara este pe cale să devină primul județ din România,  care să aibă un uriaș centru UNESCO, întins pe 134 de mii de hectare. Este o inițiativă fără precedent în România și va reprezenta un model de excelență în managementul patrimoniului recunoscut internațional pentru România.

Orașul Hațeg a găzduit, zilele trecute, conferința prilejuită de anunțarea finalizării proiectului implementat de Asociația de Turism Retezat, prin care se dorește relistarea UNESCO a Rezervației Biosferei Retezat.

În 2021, Retezatul a fost delistat ca urmare a schimbării criteriilor internaționale de recunoaștere, acesta nefiind un caz singular petrecut la nivel mondial.

”Prin proiectul “Reorganizarea Rezervației Biosferei Retezat, conform criteriilor programului UNESCO Omul și Biosfera”, finanțat de către VGP Foundation prin NABU International Foundation for Nature, asociația noastră a reușit, în ultimii doi ani, alături de o echipă de experți naționali și internaționali (dr. Michael Vogel, Martin Solar, dr. Sretco Milanovici, Marius Bărbos, Călin Hodor, Mircea Vergheleț, Alexandru Nicoară și Călin Cengher), conduși de colegul nostrum CĂLIN POP  , să întocmească documentația pentru ca zona Retezatului să capete, din nou, recunoașterea internațională pe care o merită cu prisosință” a ținut să transmit Anca Rusu, managerul asociației.

Județul Hunedoara este printre puținele teritorii din lume,  care au deținut toate cele trei tipuri de desemnări UNESCO: Patrimoniu Mondial, Rezervație a Biosferei și Geoparc Internațional. Cetățile Dacice – Patrimoniu Mondial UNESCO sunt în prezent administrate de Consiliul Județean Hunedoara prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hd  și Geoparcul Internațional U N E S C O Țara Hațegului este administrat de Universitatea din București.

În configurația actuală, aprobată de autoritățile administrative locale, rezervația biosferei propusă cuprinde un număr de 41 de localități, grupate în opt  UAT-uri (Uricani, Pui, Bănița, Baru, Sălașu de Sus, Râu de Mori, Orăștioara de Sus și Boșorod), cu un număr aproximativ de 17000 de locuitori, totalizează 131463,5 ha provenind din următoarele suprafețe ale ariilor naturale protejate stabilite prin legislația națională ca parcuri naturale sau naționale: Parcul Național Retezat National Park (38315.95 ha) – inclus integral;  Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina (38106,84 ha) – inclus integral; . Parcul Natural Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului (100049,65 ha) – inclus parțial (35,04%, 35066,09 ha);. suprafețe din afara ariilor naturale protejate: 19984,62 ha.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share