Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Comisarul Roxana Mînzatu va coordona elaborarea  primei Strategii antisărăcie a UE

 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a trimis marţi câte o ”scrisoare de misiune” individuală celor 26 de comisari europeni nominalizați, inclusiv candidatei României la postul de comisar european, Roxana Mînzatu, căreia i-a încredinţat postul de vicepreşedintă executivă pentru oameni, competențe și pregătire în situații de criză, document în care detaliază rolul şi atribuţiile portofoliului de comisar pentru  Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie.

”În rolul dumneavoastră de vicepreşedinte executiv, aş dori să ghidaţi activitatea generală privitoare la consolidarea capitalului uman al Europei, de la competenţe şi educaţie la construirea de cunoştinţe şi experienţe pe parcursul vieţii noastre, fie prin studii în străinătate, fie prin a profita la maximum de cultură şi sport. Rolul dumneavoastră va fi acela de a lucra cu comisarii.

În rolul dumneavoastră de vicepreşedinte executiv, aş dori să ghidaţi activitatea generală privitoare la consolidarea capitalului uman al Europei, de la competenţe şi educaţie la construirea de cunoştinţe şi experienţe pe parcursul vieţii noastre, fie prin studii în străinătate, fie prin a profita la maximum de cultură şi sport. Rolul dumneavoastră va fi acela de a lucra cu comisarii pentru sprijinirea cetățenilor, consolidarea societăţilor noastre şi a modelului nostru social”, se menționează  în scrisoarea trimisă Roxanei Mînzatu de către Ursula von der Leyen.

”Vă veţi concentra de asemenea pe pregătire şi educaţie şi pe impactul şi oportunităţile tehnologiei şi inovării în lumea muncii. Trebuie să ne reunim societatea prin educaţie, sprijinind tinerii şi construind pe baza lucrurilor pe care le avem în comun. Iată de ce a continuat munca noastră pentru construirea unei Uniuni a egalităţii şi pentru ruperea barierelor şi a discriminării pe care o cunosc zilnic atât de mulţi oameni. Aş dori să ghidaţi activitatea în această privinţă pentru a crea o societate şi un model social mai corecte şi pentru a garanta că Europa îşi poate folosi deplin talentul şi potenţialul”,  transmite Ursula von der Leyen.

Anul viitor ar urma să fie prezentat un nou plan de acţiune privind implementarea Pilonului European al Drepturilor Sociale, plan ce va include etapele procesului necesar atingerii ţintelor sociale stabilite pentru 2030. Împreună cu partenerii sociali, vicepreşedinta executivă a CE va elabora o foaie de parcurs privind locurile de muncă de calitate, pentru a asigura o tranziţie justă pentru toţi. Aceasta va sprijini salarii corecte, standarde ridicate de sănătate şi siguranţă, condiţii bune de muncă.

Viitoarea Comisie Europeană îşi va reafirma angajamentul faţă de consolidarea dialogului social european, într-o perioadă de schimbări sociale şi economice, şi împreună cu sindicatele şi patronatul vicepreşedinta executivă pentru oameni, competenţă şi pregătire va prezenta la începutul anului viitor un nou Pact pentru dialog social european.

”Ca parte a acestuia, veţi conduce munca pentru prima Strategie antisărăcie a UE, menită să ajute oamenii să aibă acces la servicii esenţiale de care au nevoie şi să trateze cauzele primare ale sărăciei. De asemenea, veţi contribui la Planul european privind accesul la locuinţe”,concluzionează președintele C.E.

”Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România a obținut poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene și unul dintre cele mai importante portofolii – Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie. Un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro.

Practic, România devine parte a deciziei în Uniunea Europeană. Doamna Roxana Mînzatu, propunerea României de comisar european, va coordona atât partea de educație, cât și zona de politici sociale, dar și programele de finanțare aferente acestor domenii, respectiv Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă și Erasmus+.

Astăzi eforturile românilor au primit și recunoașterea binemeritată prin acest portofoliu ce combină o greutate politică semnificativă și fonduri substanțiale ale UE, cu potențial legislativ și politic solid și acces esențial la serviciile și agențiile Comisiei.

Astăzi România este reprezentată la cel mai înalt nivel al conducerii Uniunii prin:

vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar al unuia dintre cele mai relevante portofolii în arhitectura noii Comisii – doamna Roxana Mînzatu,

vicepreședinte al Parlamentului European – domnul Victor Negrescu,

președinte al uneia dintre cele mai importante comisii din PE – Comisia REGIO, de dezvoltare regională – domnul Dragoș Benea.

Aceste poziții importante ocupate de România, prin membri ai familiei social-democrate europene, reprezintă în mod evident o recunoaștere în premieră a rolului și importanței țării noastre la nivelul Uniunii Europene.

Toți cei care denigrau țara noastră și capacitatea noastră de negociere la Bruxelles au primit astăzi o lecție extrem de dură : niciodată nu e bine să îți vorbești de rău țara peste hotare, ci să te lupți și să contribui la dezvoltarea ei” a transmis și premierul Marcel Ciolacu.

În noul colegiul se regăsesc șase vicepreședinți executivi: patru femei și doi bărbați, după cum urmează:

  1. Teresa Ribera (Spania) – Vicepreședinte executiv pentru o tranziție curată, justă și competitivă. Aceasta va fi, de asemenea, responsabilă pentru politica de concurență;
  2. Henna Virkkunen (Finlanda) – Vicepreședintele executiv pentru suveranitatea tehnologică (Tech-Suveranity), securitate și democrație. Ea va fi, de asemenea, responsabilă pentru portofoliul de tehnologii digitale și de frontieră;
  3. Stéphane Séjourné (Franța) – Vicepreședintele executiv pentru prosperitate și strategie industrială. El va fi, de asemenea, responsabil pentru industrie, IMM-uri și portofoliul pieței unice;
  4. Kaja Kallas (Estonia) – Înaltul Reprezentant și Vicepreședinte, fiind puntea dintre politicile interne și externe;
  5. Roxana Mînzatu (România) – Vicepreședintele executiv pentru competențe și educație, locuri de muncă și drepturi sociale. Aceasta va conduce în special o Uniune a Competențelor și Pilonul European al Drepturilor Sociale;
  6. Raffaele Fitto (Italia) – Vicepreședinte executiv pentru Coeziune și Reforme. El va fi responsabil pentru portofoliul care se ocupă de politica de coeziune, dezvoltarea regională și orașe. Ne vom baza pe experiența sa vastă pentru a ajuta la modernizarea și consolidarea politicilor noastre de coeziune, investiții și creștere.

Fiecare comisar are responsabilitatea egală de a îndeplini prioritățile noastre. Aceasta înseamnă că toți comisarii trebuie să lucreze împreună. În acest spirit, fiecare vicepreședinte executiv va avea, de asemenea, un portofoliu pe care să se concentreze,  pentru care va trebui să lucreze cu alți comisari. Pentru că ceea ce afectează securitatea afectează democrația, ceea ce afectează economia afectează societatea și ceea ce afectează clima și mediul afectează și oamenii și afacerile”, a transmis președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în conferința de presă de ieri de la Strasbourg.

Ceilalți membri care formează Colegiul comisarilor europeni sunt: 

  1. Maroš Šefčovič – Comisar pentru comerț și securitate economică și Comisar pentru relații interinstituționale și transparență;
  2. Valdis Dombrovskis – Comisar pentru economie și productivitate și Comisar pentru implementare și simplificare;
  3. Dubravka Šuica – Comisar pentru Mediterană și responsabilă pentru cartierul sudic mai larg;
  4. Olivér Várhely –  Comisar pentru sănătate și bunăstare animală;
  5. Wopke Hoekstra – Comisar pentru climă, zero net și creștere curată și responsabil de impozitare;
  6. Andrius Kubilius – Comisar pentru apărare și spațiu;
  7. Marta Kos – Comisar pentru extindere – responsabil și pentru vecinătatea estică;
  8. Jozef Síkela – Comisar pentru parteneriate internaționale;
  9. Costas Kadis – Comisar pentru pescuit și oceane;
  10. Maria Luís Albuquerque – Comisar pentru servicii financiare și Uniunea de economii și investiții;
  11. Hadja Lahbib – Comisar pentru pregătire și management al crizelor;
  12. Magnus Brunner – Comisar pentru afaceri interne și migrație;
  13. Jessika Roswall – Comisar pentru mediu, rezistență la apă și economie circulară competitivă;
  14. Piotr Serafin – Comisar pentru buget, antifraudă și administrație publică;
  15. Dan Jørgensen – Comisar pentru energie și locuințe;
  16. Ekaterina Zaharieva – Comisar pentru cercetare și inovare;
  17. Michael McGrath – Comisar pentru democrație, justiție și statul de drept;
  18. Apostolos Tzitzikostas – Comisar pentru transport durabil și turism;
  19. Christophe Hansen – Comisar pentru agricultură și alimentație;
  20. Glenn Micallef – Comisar pentru corectitudine intergenerațională, cultură, tineret și sport.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share