19/09/2021

Comisia aprobă o schemă de ajutoare pentru România destinată companiilor aeriene care își încep sau își reiau operațiunile

Comisia Europeană a aprobat o schemă pentru România, în valoare de 1 milion de euro, destinată companiilor aeriene care își reiau sau încep zborurile către și de pe aeroportul Oradea. Aeroportul Oradea joacă un rol important în ceea ce privește conectivitatea regională și internațională a țării.

Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat(link is external), oferă ajutor sub formă de subvenții directe și va fi accesibilă în mod transparent tuturor companiilor aeriene interesate care își încep sau își reiau operațiunile pe aeroportul Oradea.

Ajutorul va fi alocat în urma unei evaluări a numărului de destinații, a frecvenței zborurilor și a numărului estimat de pasageri generați, în primul an de la primirea ajutorului.

Obiectivul măsurii este acela de a sprijini activitatea operatorilor aerieni și de a sprijini redresarea economică și viabilitatea structurală a regiunii în contextul pandemiei de coronavirus. Comisia a constatat că schema destinată României este în conformitate cu termenii prevăzuți în cadrul temporar.

În special, ajutorul nu va depăși suma de 800.000 de euro pentru o companie și se va acorda înainte de 31 decembrie 2020. Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu cerințele prevăzute în cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat măsura în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Mai multe informații privind cadrul temporar și alte acțiuni întreprinse de Comisie pentru a aborda impactul economic al pandemiei de coronavirus găsiți aici(link is external). Versiunea neconfidențială a deciziei va fi publicată, cu numărul de caz SA.57817, în Registrul ajutoarelor de stat(link is external) de pe site-ul Comisiei dedicat concurenței(link is external), de îndată ce vor fi soluționate eventualele probleme legate de confidențialitate.

 

REDACTAT:

Vlăduţ ANDREESCU, manager  EDIC Târgovişte

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share