Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Comisia Europeană: Nouă politică spațială în Europa

politica-spatialaComisia Europeană a propus miercuri, 26 octombrie, o nouă politică spațială care va stimula crearea de noi servicii și va promova poziția de lider a Europei la nivel global. Ea vine ca răspuns la concurența în creștere, la implicarea tot mai importantă a sectorului privat și la schimbările tehnologice de amploare. Propunerea include acțiuni care permit crearea unui mediu propice dezvoltării companiilor nou-înființate din domeniul aerospațial și mărirea cotei pe piețele mondiale de profil.

Elżbieta Bieńkowska, comisar european pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, a declarat: „Aplicațiile aerospațiale ne schimbă viața, economia și industria. Spațiul este un sector industrial vital al economiei Europei și un atu strategic care sprijină autonomia acțiunilor Europei pe scena mondială. Este însă nevoie de mai mulți antreprenori și de mai multe investiții private dacă se dorește ca acest sector să își păstreze avantajul concurenței. Așadar, mesajul meu pentru industrie, companii nou-înființate și investitori este că spațiul are o importanță strategică, iar prezența noastră în spațiu este de durată.”
Noua politică acordă o prioritate sporită pătrunderii pe piață adatelor obținute prin programe spațiale, publice sau private. Aceste programe vor furniza servicii suplimentare în domenii prioritare, precum securitate, apărare și combaterea schimbărilor climatice. Sistemul Galileo va fi utilizat în dispozitivele mobile și infrastructurile critice și va îmbunătăți conectivitatea în zonele izolate. Companiile inovatoare și cele nou-înființate vor avea acces la date prin intermediul unor platforme speciale pentru a dezvolta servicii și aplicații.
Finanțările UE vor fi orientate cu precădere către antreprenorii din industria aerospațială care demarează și își extind afacerea. Va fi sprijinită creșterea investițiilor private în noile companii și crearea unor platforme și grupuri industriale în diferite regiuni europene.
Comisia Europeană va continua să dezvolte programele Galileo și Copernicus, prin lansarea de sateliți suplimentari (cel puțin 30), și va pune bazele unei inițiative (GovSatCom) pentru a asigura servicii de comunicare prin satelit fiabile, sigure și rentabile pentru Uniune și autoritățile publice naționale.
Context
Industria aerospațială europeană are peste 230.000 de angajați și generează o valoare adăugată estimată la 46-54 miliarde de euro. Europa produce o treime din numărul total de sateliți la scară mondială. Ea a obținut numeroase succese în spațiu prin utilizarea unor tehnologii revoluționare și datorită misiunilor de explorare.
Investițiile Uniunii în elaborarea unor proiecte spațiale de înaltă calitate se ridică la 12 miliarde de euro în perioada 2014-2020. Copernicus, un furnizor principal de date de observare a Pământului la nivel mondial, ajută deja la salvarea de vieți omenești pe mare, îmbunătățește reacția Europei la dezastre naturale, cum ar fi cutremurele, incendiile forestiere sau inundațiile, și permite fermierilor să își gestioneze mai bine culturile. Galileo, sistemul propriu de navigație prin satelit al Europei, va furniza în curând informații mai precise și mai fiabile de poziționare și sincronizare pentru autovehicule, trenuri, aeronave și alte sectoare autonome și conectate. Serviciul european geostaționar mixt de navigare (EGNOS) oferă servicii de protecție a vieții umane pentru utilizatorii transportului aerian, maritim și terestru în aproape întreaga Europă.
Întrebări din partea publicului larg:
Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Vlăduţ ANDREESCU, manager Europe Direct Târgovişte

Distribuie acest articol Oficial Media
Share