Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Conacul Komaromi, conacul din mijlocul pădurii, perla de pe Valea Ierului

În satul Otomani, Comuna Sălacea, judeţul Bihor întâlnim un conac, construit în secolul XVII-lea, de fiul celui mai bogat om din Debreţin, Komaromi Gyorgy al II-lea, fiul preotului protestant cunoscut și ca traducător al Bibliei, Komaromi Gyorgy,  achiziționeză proprietate Ottomány de la familia Bernáth. Este vorba de conacul Komaromi, care nu a fost lăsat în paragină de către autorităţile comunei, dându-i-se viaţă, aşa cum se întâmplă cel mai adesea în judeţul Bihor.

Cu toate că s-au întâmplat multe de-a lungul timpului, prin faptul că atât clădirea cât și terenurile aferente au intrat în posesia familiei Jasztrabszky, care mai apoi au aparținut familiei Lovass,iar dar după Dictatul de la Viena, familia Lovass a vândut propritetatea statului român.
Iar în timpul comunismului , aşa cum s-a întâmplat cu mai toate conacele s-au casele boiereşti, şi clădirea acestui conac a fost folosită de Coperativa Iocală (C.A.P.), iar mai apoi a funcţionat ca grädiniță, până în anul 1990, când clădirea a fost locuită de chiriași, care au lăsato în paragină, devenind în cele din urmă o ruină.

Conacul devenind o ruină, în 2010,  Primăria comunei Sälacea  inițiză un proiect comun cu orașul Gyula pentru renovarea clädirii. Lucrările de renovare au fost începute pe 3 septembrie 2012, iar inaugurarea clădirii renovate a avut loc pe 20 august 2013.
În present, în Conacul Komaromi funcţionează Centrul de informaţii, educaţie şi prezentare de istorie naturală şi peisagistică în văile Crişului, Barcăului şi a Ierului.

După refacerea conacului s-a reuşit şi păstrarea unei porţiuni din pavajul original, uşile din epoca barocă, au fost restaurate, dar şi o parte dintre picturile de pe pereți, care sunt realizate în stilul Al Secco, datând din veacul al XVIII-lea, adică aproximativ din aceeaşi perioadă cu cele din Cetatea Oradea.

Obiectele expuse  în conac, au aparţinut unui colecționar privat din localitate, care a donat obiectele colecționate pe parcursul zecilor de ani pentru a fi expuse la conac după restaurarea acestuia.

Conacul mai găzduiește și evenimentele ce au loc în  comună, avâmd şi o sală de conferință, dar şi  programele de after-school ale școlii din localitate.

Ce este  mai interesant este faptul că lângă conac se află un tunel din Evul Mediu, cu o lungime de  87 de metri, iar în capătul acestuia se află izvorul care alimentează o fântână, care asigura apa pentru conac şi anexele acestuia.

În sălile conacului răsună muzica lui Ludwig van Beethoven, Franz Schubert şi Ernst von Dohannyi, pentru melomani şi iubitorii de muzică de cameră, cum s-a întâmplat şi la începutul lunii iunie, când a avut loc un concert  susţinut de muzicienii Kirill Troussov (vioară), Răzvan Popovici (violă) şi Leo Schmidt (violoncel).

Conacul are şi un parc dendrologic, cu arbori aduşi de foştii proprietari chiar din America.

A fost refăcut cu fonduri europene, şi se mai doreşte ca în continuare să fie amenajate şi refăcute fostele grajduri ca şi spaţii de cazare, dar şi un parc de aventură.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share