Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Concert simfonic – Radu Popa & Csíky Boldizsár

Ultimul concert simfonic, din luna noiembrie, propus de Filarmonica „Banatul” Timișoara va fi dirijat de Radu Popa și îl va aduce în atenția publicului pe pianistul Csíky Boldizsár.
Concertul va avea loc vineri, 26 noiembrie, de la ora 19, la Sala Capitol.
În program vor fi următoarele lucrări:
◉ L. van Beethoven – Concertul pentru pian și orchestră nr. 3 în do minor, op. 37;
◉ F. Schubert – Simfonia nr. 1 în Re major, D. 82.
Csíky Boldizsár jr. a demonstrat din copilărie surprinzătoare calităţi muzicale. A urmat Liceul de Artă din Târgu Mureş, unde i-a avut ca profesori pe Szőnyi Márta şi Ávéd Silló Éva. Şi-a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj cu profesorii Ileana Prada şi Dana Borşan, iar la compoziţie cu Hans Peter Türk. Ca student a câştigat cinci premii naţionale de interpretare pianistică, iar în 1994 a primit premiul „Cella Delavrancea” acordat de maestrul Dan Grigore.
Din anul 1991 a urmat cursuri postuniversitare cu Maestrul Jenő Jandó, profesor universitar la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta. În 1992 a primit o bursă de studii la cursurile de măiestrie din Lübeck (Germania) cu profesorul Lev Naumov. Între anii 1993-1997 participă la cursurile de măiestrie susţinute de profesorul Walter Krafft din München. În 1998 participă la recomandarea maestrului Dan Grigore la cursul de vară de la Fontainebleau (Franţa), unde frecventează cursurile profesorilor Gabi Cassadesus, Philippe Bianconi şi Philippe Entremont. În anul 2000, după numeroase colaborări, aproximativ 40 de concerte pe an, directorul muzical (Walter Krafft) al instituţiei Münchener Musikseminar (Germania) îi acorda titlul de solist permanent.
A susţinut concerte cu toate orchestrele simfonice din România şi a realizat mai multe înregistrări: CD, la Radio şi TV. A fost invitat în repetate rânduri ca membru al juriului concursurilor internaţionale de pian, susţinând de asemenea cursuri de măiestrie în ţară şi în străinătate.
Ca artist interpret, a susţinut peste 800 de concerte şi recitaluri în toate centrele muzicale din ţară şi peste hotare: Austria, Anglia, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Scoţia, Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Cehia, America şi Japonia. A colaborat cu dirijori de talie mondială printre care amintim: Erich Bergel, Ion Baciu, Emanuel Elenescu, Emil Simon, Petre Sbârcea, Ludovic Bács, Aczél Ervin, Remus Georgescu, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Ilarion Ionescu-Galaţi, Sabin Pãutza, Gheorghe Costin, Edvard Tschivzhel, Kocsis Zoltán, etc.
În anul 2006 obţine titlul de Doctor în muzică cu lucrarea „Stileme ale creţiei pianistice la A. Skriabin – de la postromantic la modern”. În prezent ocupă funcţia de profesor universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. Studenţii clasei sale de pian sunt distinşi cu premii la concursurile de pian din ţară şi din străinătate, unii dintre ei având deja o activitate concertistică şi pedagogică bogată.
Radu Popa, dirijor permanent al Filarmonicii Banatul din Timişoara, s-a născut la Bucureşti în anul 1969. A urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, absolvind în anul 1994 secţia compoziţie (clasa Prof. univ. dr. Adrian Iorgulescu), iar în anul 1996 secţia de dirijat-orchestră (clasa Prof. univ. Ludovic Bács), continuându-şi apoi formarea muzicală cu studii de masterat. O contribuţie esenţială în formarea sa ca dirijor au avut-o dirijorii Ludovic Bacs şi Erich Bergel.
Radu Popa este invitat permanent al Filarmonicilor George Enescu, Transilvania Cluj-Napoca, al Orchestrei Naţionale Radio ş.a. A întreprins turnee de concerte în Coreea de Sud, alături de Filarmonicile Transilvania din Cluj-Napoca, Janacek din Cehia, Banatul din Timişoara.
Ca dirijor al orchestrei de cameră Camerata Janacek, Radu Popa a coordonat producţia Flautul fermecat la Šumperk în Cehia (2002). În 2002 şi 2003 a fost asistent al cursurilor de dirijat-orchestră susţinute de Otakar Thrlik la Opava (Cehia), iar în anul 2004 a fost invitat să dirijeze numeroase concerte ale orchestrei Filarmonicii Janacek din Ostrava – Cehia. În cadrul Festivalului George Enescu dirijează Orchestra Filarmonicii Transilvania Cluj-Napoca (2007) şi orchestra Filarmonicii Banatul Timişoara (2009, 2011, 2013).
La invitaţia Orchestrei Naţionale Radio şi alături de soliştii Alexandru Tomescu şi Horia Mihail, maestrul Radu Popa a dirijat concertul dedicat Zilei Naţionale a României, la Roma. Concertele anuale din Peștera Româneşti – un proiect de mare impact al Filarmonicii Banatul, s-au bucurat de participarea dirijorului Radu Popa la numeroase ediţii.
Accesul la concert va fi permis până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, doar persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 sau care au trecut prin boală, în baza certificatului verde și cu purtarea măștii de protecție.
Prețul biletelor poate fi consultat aici: https://www.filarmonicabanatul.ro/index.php/contact

Distribuie acest articol Oficial Media
Share