Concluziile simpozionului internațional ”De ce contează cultura? // Why Culture Matters?” -eveniment organizat la Timișoara de Asociația Prin Banat-

Experți internaționali, renumiți specialiști locali și naționali împreună cu comunitatea locală din Timișoara s-au întâlnit la sfârșitul săptămânii trecute (6-7-8 octombrie), la FABER și la Universitatea de Vest, pentru a găsi răspunsurile la întrebarea De ce contează cultura? // Why culture matters?, în contextul excepțional Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.
Timp de 3 zile, în cadrul simpozionului internațional De ce contează cultura? // Why culture matters? organizat de Asociația Prin Banat, împreună cu Universitatea de Vest din Timișoara, organizația europeană Europa Nostra și Asociația Monumentum, Timișoara a fost scena dezbaterilor unor subiecte pe cât de actuale, pe atât de interesante privind patrimoniul cultural material și imaterial, relația centru – periferie și fenomenul migrației.
Tema privind conservarea patrimoniului cultural și punerea în siguranță a siturilor de patrimoniu din Europa și România a fost subiectul primei zile a simpozionului internațional De ce contează cultura? // Why culture matters?, iar pe lângă studiile de caz, cifre și proiecte prezentate de Ambulanța pentru Monumente, Cultural Heritage Without Borders (Kosovo), Pro Monumenta (Slovacia), s-a discutat și despre modul în care inovația și tehnologia pot ajuta la păstrarea tradițiilor și la conservarea patrimoniului cultural material, pe termen lung.
Importanța deținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii, atât pentru Timișoara, cât și pentru regiunea Banatului, a fost dezbătută de către reprezentanții Centrului de Proiecte al municipiului Timișoara, ai Consiliului Județean Timiș și ai Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii, care au discutat despre importanța conexiunilor interumane, a includerii comunităților în actul cultural, dar și despre necesitatea construirii unui viitor cultural al orașului, având trecutul ca ancoră și ca nucleu oamenii. Tot în cea de-a doua zi a evenimentului, reprezentanții ICOMOS, UNESCO și Institutul Național al Patrimoniului din România au discutat despre conservarea patrimoniului cultural material și imaterial care reprezintă nu doar salvarea clădirilor aflate în stare avansată de degradare, ci și conectarea la nivel emoțional și intelectual cu comunitatea în care trăim.
Migrația ca traumă cauzată de război, dislocare, deportare, dar și despre migrația ca mijloc de supraviețuire sau de dobândire de noi cunoștințe și a sentimentului de apartenență a fost dezbătută în cea de-a treia zi a simpozionului internațional De ce contează cultura? // Why culture matters?. Ucraina și frontul său cultural au fost dezbătute în primul segment al zilei, iar prezentările au fost susținute de reprezentanții Fundației Maria Prymachenko și ai Ukrainian Cultural Foundation (UCF). Despre criza refugiaților cu care se confruntă Europa au vorbit reprezentanții LOGS – Grup de Inițiative Sociale, iar felul în care cultura poate fi accesibilizată a fost prezentat de reprezentanții Institutului Intercultural, ai Asociației Ceva de Spus, ai Teatrului Basca și ai Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.
Pe parcursul celor trei zile de desfășurare, simpozionul internațional De ce contează cultura?/ Why Culture Matters? a adunat peste 200 de participanți și a arătat încă o dată că titlul de Capitală Europeană a Culturii a adus și continuă să aducă oportunități și deschidere pentru comunitatea locală către organizații, instituții, asociații și rețele europene.
Toate dezbaterile, care au avut loc în cadrul evenimentului, au fost înregistrate și vor fi publicate pe site-ul Asociației Prin Banat https://prinbanat.ong/ și al proiectului Cămine în mișcare https://camineinmiscare.ro/
Evenimentul a fost prezentat în cadrul A week for Monuments și a fost o activitate comună a proiectelor culturale ale Asociației Prin Banat – Centriphery, Cămine în Mișcare și Ambulanța pentru Monumente – Banat. Organizat în parteneriat cu Europa Nostra, Universitatea de Vest din Timișoara și Asociația Monumentum.
Parteneri strategici: Europa Nostra, Universitatea de Vest din Timișoara și Asociația Monumentum
Parteneri locali: Institutul Național pentru Patrimoniu, Ordinul Arhitecților din România, Asociația de la 4, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Fundația Culturală Jazz Banat, Memorialul Revoluției din 16–22 decembrie la Timișoara
Parteneri internaționali: Festival of Regions (Austria), New Culture Foundation (Bulgaria), Dansehallerne (Danemarca), Espoo City Theatre (Finlanda), La Manufacture Collectif Contemporain (Franța), Cultura Nova Festival (Olanda), Walk & Talk (Azore, Portugalia), Comunitatea Românilor din Serbia, FabLab Zagred (Croația)
Co-finanțat de Programul Europa Creativă al Uniunii Europene și Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Acțiune finanțată de Consiliul Județean Timiș, prin Programul TIM Cultura. Simpozionul face parte din proiectul cultural A Week For Monuments, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share