Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Concluziile simpozionului internațional ”De ce contează cultura? // Why Culture Matters?”

La sfârșitul săptămânii trecute (6-7-8 octombrie), la FABER și la Universitatea de Vest din Timișoara, în cadrul simpozionului internațional De ce contează cultura? // Why culture matters? organizat de Asociația Prin Banat, împreună cu Universitatea de Vest din Timișoara, organizația europeană Europa Nostra și Asociația Monumentum, Timișoara a fost scena dezbaterilor unor subiecte pe cât de actuale, pe atât de interesante privind patrimoniul cultural material și imaterial, relația centru – periferie și fenomenul migrației.

Tema privind conservarea patrimoniului cultural și punerea în siguranță a siturilor de patrimoniu din Europa și România a fost subiectul primei zile a simpozionului internațional De ce contează cultura?, iar pe lângă studiile de caz, cifre și proiecte prezentate de Ambulanța pentru Monumente, Cultural Heritage Without Borders (Kosovo), Pro Monumenta (Slovacia), s-a discutat și despre modul în care inovația și tehnologia pot ajuta la păstrarea tradițiilor și la conservarea patrimoniului cultural material, pe termen lung.

Importanța deținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii, atât pentru Timișoara, cât și pentru regiunea Banatului, a fost dezbătută de către reprezentanții Centrului de Proiecte al municipiului Timișoara, ai Consiliului Județean Timiș și ai Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii, care au discutat despre importanța conexiunilor interumane, a includerii comunităților în actul cultural, dar și despre necesitatea construirii unui viitor cultural al orașului, având trecutul ca ancoră și ca nucleu oamenii. Tot în cea de-a doua zi a evenimentului, reprezentanții ICOMOS, UNESCO și Institutul Național al Patrimoniului din România au discutat despre conservarea patrimoniului cultural material și imaterial care reprezintă nu doar salvarea clădirilor aflate în stare avansată de degradare, ci și conectarea la nivel emoțional și intelectual cu comunitatea în care trăim.

Migrația ca traumă cauzată de război, dislocare, deportare, dar și despre migrația ca mijloc de supraviețuire sau de dobândire de noi cunoștințe și a sentimentului de apartenență a fost dezbătută în cea de-a treia zi a simpozionului internațional De ce contează cultura?. Ucraina și frontul său cultural au fost dezbătute în primul segment al zilei, iar prezentările au fost susținute de reprezentanții Fundației Maria Prymachenko și ai Ukrainian Cultural Foundation (UCF). Despre criza refugiaților cu care se confruntă Europa au vorbit reprezentanții LOGS – Grup de Inițiative Sociale, iar felul în care cultura poate fi accesibilizată a fost prezentat de reprezentanții Institutului Intercultural, ai Asociației Ceva de Spus, ai Teatrului Basca și ai Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.

Evenimentul a cuprins studii de caz, conferințe, mese rotunde în cadrul cărora a fost dezbătută inclusiv oportunitatea creării și includerii în curricula Universității de Vest Timișoara a unui curs de licență sau de master dedicat studiilor patrimoniale regionale, ca rezultat al unui parteneriat între universitate și instituții și operatori culturali din domeniul promovării și protejării patrimoniului cultural. În acest sens, Valy Ceia, Doctor și prodecan al Facultății de Litere, Istorie și Teologie și Andra-Mirona Dragotesc, director al Departamentului de Relații Internaționale, reprezentanți ai Universității de Vest din Timișoara și experți în domeniul patrimoniului cultural material și imaterial, au acceptat invitația organizatorilor de a participa la eveniment. De asemenea, Nicoleta Mușat, lector la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, a fost moderator și gazdă pentru ziua a doua și a treia de eveniment, zile care s-au desfășurat în incinta Universității de Vest Timișoara.

Pe parcursul celor trei zile de desfășurare, simpozionul internațional De ce contează cultura?/ Why Culture Matters? a adunat peste 200 de participanți și a arătat încă o dată că, titlul de Capitală Europeană a Culturii a adus și continuă să aducă oportunități și deschidere pentru comunitatea locală către organizații, instituții, asociații și rețele europene.

Toate dezbaterile, care au avut loc în cadrul evenimentului, au fost înregistrate și vor fi publicate pe site-ul Asociației Prin Banat https://prinbanat.ong/ și al proiectului Cămine în mișcare https://camineinmiscare.ro/.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share