03/08/2021

Conferințele Dilema veche, organizate în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara

Între 23 și 25 iunie 2021, la Timișoara, vor avea loc Conferințele Dilema veche, organizate de GMMC și revista Dilema veche, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, în cadrul proiectului „La UVT, Cultura este Capitală!”. Ediția timișoreană a Conferințelor este finanțată de Fundația Alber.

Tema programului timișorean al Conferințelor Dilema veche este ”Părinți și copii.

Vîrste, mode, generații” . Iată, pe scurt, motivația acestei teme:

Biologic din ce în ce mai îmbătrâniți, în rând, de altfel, cu mai toate națiunile occidentale, suntem noi și o societate matură, așezată, așa cum iarăși sunt aceleași națiuni? Cât de fertil mai e astăzi conflictul dintre generații, mai produce el noul sau e doar un nume pretențios pentru larma contestatară? Cuplată cu autohtona criză educațională, noua revoluție de import, cea care demolează ierarhii și suprimă filiații firești, riscă oare să ne infantilizeze istoric și cultural? Suntem așadar în faza profund debilizantă sau chiar terminală a bolii, ori trecem de fapt prin aceleași vechi boli ale copilăriei, care ne întăresc imunitatea? La aceste întrebări, ca și la altele, desigur și mai provocatoare, vor răspunde invitații noștri: Adriana Babeți, Călin Dan, Daniel Funeriu, Marius Lazurca, Barbu Mateescu, Cătălin Ștefănescu, Horia-Roman Patapievici, Sever Voinescu.

Programul pe zile al evenimentelor este următorul:

miercuri, 23 iunie

ora 18.00: EU. EDU. Ce-i pot învăța părinții pe copiii lor în Europa anului 2021

Daniel Funeriu în dialog cu Sever Voinescu

ora 19.30: De senectute. Dispariția bătrâneții și crizele secolului 21

Călin Dan, conferință

joi, 24 iunie

ora 18.00: Cum au votat generațiile României?

Barbu Mateescu, conferință

ora 19.30: Despre imaturitate, altfel

Adriana Babeți în dialog cu Marius Lazurca

vineri, 25 iunie

ora 18.00: Circulația unei succesiuni

Cătălin Ștefănescu în dialog cu Sever Voinescu

ora 19.30:Părinți și copii în conflictul dintre generații. O viziune personală

H.-R. Patapievici, conferință

Rectorul UVT, Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea: „UVT, principala universitate comprehensivă din vestul țării, alături de Dilema  veche,  una dintre cele mai prestigioase publicații culturale românești, vă invită să participați la un nou eveniment din seria aflată sub genericul „La UVT, Cultura este Capitală!”. Timp de trei zile, aula principală a Universității de Vest din Timișoara va deveni un spațiu al vibrației dialogului și al emoțiilor autentice, la întâlnirea cu personalitățile extraordinare care vor organiza acest turnir al Conferințelor Dilema veche, cu o tematică ofertantă pentru toate generațiile – ”Părinți și copii. Vîrste, mode, generații”. Elevi și studenți, tineri și maturi, discipoli și mentori, ne vom regăsi în dialogurile Dilema veche, acum la UVT.

Conferințele și dialogurile vor avea loc în Aula Magna a UVT. Accesul publicului este gratuit și se face pe bază de rezervare online, completând Formularul pus la dispoziție de organizatori.

Toate evenimentele vor fi transmise live pe pagina de Facebook și pe canalul Youtube ale revistei Dilema veche și ale UVT.

 

a

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share