Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Consiliul a adoptat două noi directive care vor facilita călătoria persoanelor cu dizabilități în interiorul UE

Directiva de stabilire a cardului european de handicap și a cardului european de parcare pentru persoanele cu dizabilități va asigura accesul egal la condiții speciale sau tratament preferențial pentru persoanele cu dizabilități pe durata sejururilor scurte în întreaga UE. Exemplele includ taxe de intrare reduse sau zero, acces prioritar, asistență și locuri de parcare rezervate.

 

În plus, miniștrii au adoptat o directivă care extinde aceste prevederi și la cetățenii din afara UE care locuiesc legal în țările UE, ceea ce înseamnă că vor putea folosi aceste carduri și în timpul șederii de scurtă durată în alte state membre.

Autoritățile naționale vor fi responsabile pentru eliberarea cardurilor europene fizice și digitale pentru persoanele cu handicap într-un format accesibil. Cardurile vor fi recunoscute în întreaga UE ca dovadă a dizabilității sau a dreptului la servicii specifice bazate pe un handicap. Cardurile europene de parcare pentru persoane cu dizabilități vor fi produse în format fizic, statele membre având opțiunea de a le elibera și în format digital.

Directivele vor fi acum semnate atât de Consiliu, cât și de Parlamentul European și vor intra în vigoare după publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

Pentru ambele directive, statele membre vor avea la dispoziție doi ani și jumătate pentru a-și adapta legislația națională și trei ani și jumătate pentru a aplica măsura.

În martie 2021, Comisia Europeană a adoptat Strategia privind drepturile persoanelor cu handicap (2021-2030). Prin această strategie pe zece ani, Comisia Europeană dorește să îmbunătățească viața persoanelor cu handicap din Europa și din lume.

Strategia se bazează pe rezultatele precedentei Strategii europene pentru persoanele cu handicap (2010-2020), care a deschis calea către o Europă fără bariere și către creșterea autonomiei persoanelor cu handicap, astfel încât acestea să se bucure de drepturile lor și să participe pe deplin la viața socială și economică. În pofida progreselor înregistrate în ultimul deceniu, persoanele cu handicap se confruntă în continuare cu obstacole considerabile și prezintă un risc mai ridicat de sărăcie și excluziune socială.

Obiectivul acestei strategii este de a progresa în direcția garantării faptului că toate persoanele cu handicap din Europa, indiferent de sex, origine rasială sau etnică, religie sau convingeri, vârstă sau orientare sexuală:

  • se bucură de drepturile omului
  • beneficiază de șanse egale, de acces egal la viața socială și economică
  • sunt în măsură să decidă unde, cum și cu cine trăiesc
  • circulă liber în UE, indiferent de nevoile lor de sprijin
  • și nu se mai confruntă cu discriminarea.

Această nouă strategie consolidată ține seama de diversitatea tipurilor de handicap – deficiențe fizice, mintale, intelectuale sau senzoriale pe termen lung (în conformitate cu articolul 1 din Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap) – unele din ele fiind adesea invizibile.

Abordând riscurile de dezavantaj multiplu cu care se confruntă femeile, copiii, persoanele în vârstă, refugiații cu handicap și persoanele cu dificultăți socioeconomice, strategia promovează o perspectivă intersecțională, în conformitate cu Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a Organizației Națiunilor Unite și cu obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD).

Prin urmare, noua strategie conține un set ambițios de acțiuni și inițiative emblematice în diverse domenii și are numeroase priorități, cum ar fi:

  • accesibilitatea: posibilitatea de a circula și de a locui liber, dar și de a participa la procesul democratic
  • o calitate decentă a vieții și șansa de a trăi independent: strategia se axează în special pe procesul de dezinstituționalizare, pe protecție socială și pe nediscriminare la locul de muncă
  • participarea egală: se vizează protejarea efectivă a persoanelor cu handicap împotriva oricărei forme de discriminare și violență, asigurarea egalității de șanse și a accesului la justiție, educație, cultură, sport și turism, precum și accesul egal la toate serviciile de sănătate
  • rolul UE de a conduce prin puterea exemplului
  • intenția UE de a pune în aplicare această strategie
  • promovarea la nivel mondial a drepturilor persoanelor cu handicap.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share