Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

CONSILIUL CONCURENȚEI A DECLANȘAT O INVESTIGAȚIE PE PIAȚA SERVICIILOR ARHIVISTICE DESTINATE PENSIONARILOR

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind o posibilă înțelegere pentru fixarea prețurilor de către companiile care furnizează servicii arhivistice cetățenilor care solicită eliberarea documentelor necesare recalculării pensiilor.

Autoritatea de concurență are indicii că,  o serie de firme active pe această piață și-au coordonat comportamentul comercial prin acces la informații sensibile (tarife, cheltuieli indirecte și marje de profit) cu implicarea Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică și Electronică din România (PIAFER). O parte dintre indiciile care au stat la baza declanșării investigației au fost transmise de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
În acest context, au fost efectuate inspectii inopinate la sediile PIAFER și ale companiilor Arhivatorul CBMS SRL, Danielle Digital SRL, Viltehnica SRL, Stefadina Comserv SRL, Uberum SRL, SDA – Servicii De Depozitare Și Arhivare SRL și Global Archive Management
SRL.

Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor. În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.  Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurență, în cadrul programului declemență, pot obține imunitate la amendă sau reduceri substanțiale ale amenzilor.

Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care nîmpiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească.

Premierul  Marcel Ciolacu susține că unele firme de arhivare încearcă să speculeze conjunctura legată de recalcularea pensiilor

Se pregăteşte în aceste zile şi procedura prin care pensionarii vor primi acasă plicurile cu decizia de recalculare a pensiei. Am văzut că se încearcă specularea de către anumite firme de arhivare a acestei conjuncturi privind recalcularea pensiilor. Au fixat un preţ maximal, aranjat pentru copiile din arhivă de care au nevoie pensionarii. Aşa ceva este ilegal şi imoral. Cei responsabili trebuie sancţionaţi cu toată severitatea prevăzută de lege”, a declarat Ciolacu.

Iar Casa Națională de Pensii a hotărât, recent  să reglementeze tarifele pentru obținerea unor documente de arhivă, dar acestea par să fie excesiv de ridicate. De exemplu, doar pentru operațiuni simple, cum ar fi soluționarea cererilor, se impune o taxă fixă de 101 lei, fără TVA.

Procesul de cercetare pentru întocmirea unui certificat ce reflectă sporurile primite de un angajat costă 63 de lei/an cercetat, iar eliberarea acestuia presupune un cost suplimentar de 14 lei/an. Pentru un interval de 10 ani, costul total ar fi de 770 de lei, ceea ce ridică semne de întrebare în privința accesibilității acestor documente esențiale.

Similar, investigarea pentru obținerea unui certificat ce atestă grupa de muncă a unui individ este taxată cu 45 de lei/an, iar taxa de eliberare a documentului justificativ este de 9 lei/an. Calculat pentru o perioadă de 10 ani, solicitantul ar trebui să achite 540 de lei pentru acest tip de certificat.

Procesul de întocmire a unui certificat de venituri atrage și el un cost considerabil, de 81 de lei/an, în timp ce eliberarea documentului costă alți 27 de lei/an, ceea ce adaugă presiune financiară celor care doresc să obțină informații legate de veniturile lor anterioare.

Accesibilitatea la documente de arhivă este și mai afectată de tarifele impuse unilateral de către firmele care gestionează aceste tipuri de arhive. Chiar dacă statul a reglementat anumite tarife, inițiativele unor companii private pot duce la situații de discriminare financiară, cum ar fi costul unei simple fotocopii ajungând la 5 lei, deși în alte locații obișnuite acest serviciu ar costa doar 50 de bani.

Este esențial ca transparența în ceea ce privește tarifele pentru documente de arhivă să fie una prioritară, pentru a asigura dreptul la informație al cetățenilor, în special al pensionarilor.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share